Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- mój pierwszy sezon :)

Post »

Maluszek sliczny bardzo lubie takie kolory
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Pink Panther jest przepiękny,ja wolę ten kwiat Aga co masz w tej chwili,jakoś bardziej mi przypadł do gustu co nie oznacza ze seledynowy mi się nie podoba bo jest równie ładny,ciekawe czy będą pachniały jak zakwitną z nowego pędu? Powąchasz i dasz znać,mój pachniał i to ślicznie...
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Marto, dzięki, cieszę się, że Ci się podoba :)

Agatko, mój dotąd pachniał- powącham jutro rano tego nowego kwiatka czy przypadkiem nie stracił tej cechy ;) Szkoda tylko, że jego zapach nie był mocniejszy- trzeba było podejść, żeby poczuć, a niektóre storczyki pachną na cały pokój :) Co też nie zawsze jest zaletą... :lol:
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agunia, w takim razie zdrówka Wam życzę a jak wszyscy wyzdrowiejemy, to może w końcu spotkamy się na kawce ;)

Twój PP pięknie zakwitł, bordowy maluszek również ;:138 ;:138 ;:138
Ja zakupiłam na alle... nawóz Bloosom Booster 10+30+20, i chcę spróbować dolistnie dożywić moje storczyki przed kwitnieniem.
Jestem bardzo ciekawa, czy ten preparat faktycznie powoduje obfitsze kwitnienie, ale w sumie dużo nie tracę, bo kupiłam 100gr za jedyne 5zł ;)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

aha to Twój pachniał,mój przy zakupie niestety nie..Dopiero zaczął pachnieć jak zakwitł u mnie tymi seledynowymi kwiatami ale zapach był dość intensywny,wystarczy że się do niego zbliżyłam i już było czuć,nie musiałam zatapiać nosa w kwiatku hehe :heja
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, czekam na tą kawkę z utęsknieniem :) Dzięki za info o nawozie- też chciałam kupić, ale jak szukałam to akurat nie było, zajrzę teraz.

Agata, a może nie wyczułaś po zakupie- tak jak i ja, nie spodziewałam się, nie wąchałam, była zima, więc mało słońca a to zawsze gorzej dla zapachu ;)- dopiero przy którymś podlewaniu coś mi podejrzanie zapachniało. Może rzeczywiście ta seledynowa wersja pachnie mocniej, moze kiedyś będe miała szansę porównać? ;) Pisałam u Dusi ale powtórzę- szukaj "valerki" w LM, tam bywaja- co potwierdziła Duśka i Anusska.
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale ty masz fajnie, że twój PP ma takie kwiaty, mój już z rozgałęzień miał seledynowe... Z keika i nowych pędów pewnie też takie będzie miał, a wolałabym taką wersję jaką masz ty. Ciekawe, od czego zależy to ubarwienie.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może od nawozu- ja mu chyba cały czas daję ten stymulujący kwitnienie z przewagą fosforu i potasu, bo on od momentu zakupu w styczniu jeszcze mi właściwie nie przekwitł- ostatnie 3 tygodnie był wprawdzie bez kwiatów, ale już ze sporymi pąkami i rosnącym pędem, więc siłą rzeczy nawóz musi być ten sam. Może spróbuj swojego takim podkarmić? :)
Ten mój jest bardzo wrażliwy na słońce, korzenie też ma delikatne, łatwo ciemnieją od nawozu, więc nie daję dużo, ale za to regularnie- może on tego potrzebuje, nie wiem...

Mi się te seledynowe kwiatki podobają- najbardziej chciałabym wymieszane z różowymi w jednym kwitnieniu ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znam się na nazowach, więc nie wiem, co mu dać. Używam nawozu "nawomix", taki w zielonej butelce, ze zdjęciem rózowego Phalaenopsis na naklejce. Jeszcze mam jakiś "biohamus" , ale on chyba nie jest zbyt dobry, bo jak go używałam to Phalaenopsis miały plamy, a gdy się przerzuciłam na "nawomix" to wszystkie plamy znikły.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, sprawdź na swoim nawozie wartości NPK (każdy ma to podane). U mnie jest na przykład NPK 3+5+7, co oznacza, kolejno, ilość azotu, fosforu i potasu w nawozie. Wspomagający kwitnienie musi być z małą ilością N, a większą P i K- tak jak u mnie, natomiast po kwitnieniu, kiedy roślina idzie mocno w masę zieloną, powinien być nawóz zrównoważony, np 5+5+5 (Agrecol), 20+20+20 lub z większą ilością azotu w stosunku do P i K. Ogólnie dobrze, jeśli nawóz jest wzbogacony też o inne składniki, jak miedź, żelazo, mangan itd- to też podają na opakowaniu, a zwłaszcza, jeśli się podlewa "jałową" wodą typu destylowana czy deszczowa.
Kiedy roślina puszcza pędy i zależy Ci na ładnym obfitym kwitnieniu i mocno wybarwionych kwiatach, dobrze jest zapewnić jej nawóz o podobnym składzie jak mój, taki jest np. Florovit i Substral.

Co do biohumusu, wydaje mi się, że to jest tylko taki "użyźniacz", ale może się mylę... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Agnieszka W.
200p
200p
Od: 23 wrz 2009, o 09:29
Kontakt:

Post »

Agniesiu super te Twoje informacje ;:108
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój ma napisane: 12,2% N, 6,3% P, 14,9% K. Moje Phal. rzadko mają więcej niż 10 kwiatów, ale zwykle są dobrze wybarwione.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ja to ciągle nie wiem co z tym nawozem :D teraz dość łopatologicznie jest to wytłumaczone. dziękuję ;:180
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11

Post »

Agita bardzo przydatne informacje zaraz zabieram się za przeglądanie etykiet i w razie potrzeby kupna innych specyfików:)

No i okazało się mój nawóz ma 6:4:5 czyli to może być przyczyną tego że bujnie wypuszczają liście jeden za drugim i korzonki a pędów od pół roku ani widu...Muszę znaleźć inny nawóz.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej, dziękuję, nie przypuszczałam, że tylu osobom się to przyda- cieszę się, że mogłam pomóc :D
Paulinko, rzeczywiście czas na zmianę tego nawozu. Albo w ogóle na jakiś czas zaprzestań nawożenia, to chyba nawet lepsze, żeby wywołać kwitnienie. I dopiero jak pojawią się pędy, wprowadź nawóz z przewagą P i K. Powodzenia!

U mnie już trzeci pędzik rozgałęził się z dwóch miejscach, ale to jeszcze nic; wczoraj byłam u Mamy- 100% jej falków (czyli 6 sztuk) puszcza pędy i odbija równocześnie na starych, w tym 1 ma 2 pędy a dwa inne są mocno rozgałęzione- 1 w 3 miejscach, drugi w 5-ciu, i to oprócz nowych pędów oczywiście. Szok będzie jak to wszystko rozkwitnie!! Ale sobie radzi kobitka, co? ;)
Jak widzę takie efekty, to coraz bardziej kocham te kwiatki ;:138
Pozdrawiam, Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”