Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Robimy karmniki dla ptaszków.

Post »

Stasiu a słyszałaś przysłowie"Kto ma miękkie serce ten musi mieć twardą d..e"?I właśnie Ty taka jesteś.Dobra dla innych a potem cierpisz.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co miałam robić? Musiałam! ;:14 ;:14 ;:14
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Stasiu ja do Ciebie nie mam pretensji o to że masz dobre ;:167 .Tylko teraz tak bardzo cierpisz
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Ja też nie mogę sobie odmówić wystawiania karmnika, mimo że ornitolodzy twierdzą, że nie należy dokarmiać ptaków zimą i mają sporo racji. Jednak obserwowanie licznych gatunków sprawia nam tak ogromną przyjemność, że nie potrafimy z tego zrezygnować. Nasz karmnik odwiedzają oczywiście sikorki (bogatki, modre, ubogie, czarnogłówki, a wczoraj na czarnym bzie zobaczyłam czubatkę), dzięcioły, gile, zięby, kosy, sójki, szpaki-rozrabiaki, sroki, rudziki, kowaliki, kulczyki, a nawet trafił się grubodziób :D
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Grażynko ;:167 , wiem że chcesz dobrze dla mnie, ja sama jestem na siebie bardzo zła.

anwi :uszy , ale Ci zazdroszczę. Tyle różnych ptaków. Gdzie Ty mieszkasz? W ZOO?
Ornitolodzy mówią różnie, jedni karmić, inni nie karmić. Ja wiem to, że człowiek tak zniszczył przyrodę, że teraz musi ją ratować i dlatego musi dokarmiać ptaki i zwierzęta. Pozdrawiam, pa :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw

Post »

anwi pisze:.....Ja też nie mogę sobie odmówić wystawiania karmnika, mimo że ornitolodzy twierdzą, że nie należy dokarmiać ptaków zimą i mają sporo racji. .....
A ja akurat skłaniam się do odmiennego zdania (wcale nie tylko dla przyjemności podglądania ptaków) tych, którzy popierają swoją tezę wynikami badań i sugerują, że nawet dokarmianie latem (a przynajmniej w okresie lęgowym) jest korzystne tyle, że musi to być "mądre" dokarmianie i jest uzależnione od pewnych okoliczności.

Ale to chyba dyskusja na inne forum :-) jednak nie mogłem się oprzeć aby choć króciutko nie popularyzować tutaj tej opcji.
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p

Post »

stasia109 pisze:anwi :uszy , ale Ci zazdroszczę. Tyle różnych ptaków. Gdzie Ty mieszkasz? W ZOO?
Ornitolodzy mówią różnie, jedni karmić, inni nie karmić. Ja wiem to, że człowiek tak zniszczył przyrodę, że teraz musi ją ratować i dlatego musi dokarmiać ptaki i zwierzęta. Pozdrawiam, pa :wit
Mieszkam w maleńkiej wsi, gdzie, jak to mawia mój małżonek, przyroda pcha się do domu drzwiami i oknami :D Dlatego też w naszym ogrodzie staramy się stworzyć warunki do bytowania wszelkich stworzeń i obserwujemy sobie z wielką przyjemnością trzmiele, które zagnieździły nam się na dnie kompostu, pająki w wielkiej różnorodności (te wielkie i bardziej nachalne wypraszam jednak z domu bez żalu), szerszenie, jaszczurki, padalce, ropuchy i mnóstwo ptaszków właśnie. Są też i większe okazy, jak lisy, łasice, borsuki, sarny i zające. Kiedyś na spacerze w lesie ?złowiliśmy? aparatem fotograficznym salamandrę plamistą. Rzeczywiście jest jak w zoo :D A, i niedaleko, nad rzeką mieszkają czaple, przylatują czarne kormorany, a para łabędzi doczekała się wreszcie potomstwa w liczbie sztuk 2.
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p

Post »

A oto nasi skrzydlaci przyjaciele:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

A ja znalazłam ciekawy artykuł o dokarmianiu.
Agata
sylwekw

Post »

riane pisze:A ja znalazłam ciekawy artykuł o dokarmianiu.
Faktycznie fajny artykuł. Taka podstawowa wiedza podana w jednej pigułce. Pogratulować poszukiwań.
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00

Post »

:wit Stasia jesteś wielka!ja nie mam karmniczków,ale w przyszłym roku będą na pewno ;:7 a na razie to karmię chlebkiem i słoninką , przylatują wróbelki,sikorki,nawet jest cukrówka ale ona jakoś tak z daleka się trzyma,kochana tak mnie zmotywowałaś,że zrobiłam tak jak ty te karmniczki w pojemniczkach,i nawet wystawiłam pojemniczek po lodach z wodą(poszłam do garażu i zabrałam mężowi,a śrubki niech sobie trzyma gdzie indziej ;:138 oto parę fotek. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Dziś byłam na działce i zawiozłam nową porcję karmy dla ptaków , po poprzedniej którą zawiozłam 2 tyg. temu nie było śladu nawet pojemniczki plastikowe w których były ziarka w smalcu zniknęły :roll: :;230 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to dla bażantów i sójek .

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udało mi się zdobyć zdjęcia moich łowców:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ścigamy się z samolotem :wink:
Obrazek
Agata
sylwekw

Post »

Hmmm pierwsze dwa zdjęcia to mi na kanię wyglądają albo na błotniaka ??
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lepszych zdjęć nie będzie. I tak strasznie trudno je złapać. Wybrałam najostrzejsze.
Agata
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”