Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 4

Post »

:wit Aga, czytałam propozycję Gosi i Twój wybór. Ciekawe zestawienie tych dwóch róż. Zobaczymy, co Gosia Ci odpowie.
Widziałaś u Oliwki Lykkefund i jak wielka rośnie ta róża. Gardine ma Ania An-ka. ;:108
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

okryliśmy dziś z M. część róż, wszystkie Rh i kilka innych wrażliwców... w taką pogodę można zamarznąć a kolce ranią bezlitośnie... mam jednak poczucie, że te ubranka są potrzebne niektórym roślinom... do okrywania użyliśmy agrowłókniny, worków jutowych i gałęzi świerku...

Jolu, ciurkadełko od Sebka znam i podoba mi się :) u Ciebie będzie pasować :) myślę, że jesteś nakręcona, podobnie jak ja, do wiosennych planów ogrodowych :)
Małgosiu, ja za dużo myślę chyba, bo od tych pomysłów na ogród już mi czaszka dymi ;) ale spoglądam za okno i widzę, że te zmiany mają sens... Gosiu, co do Twojej elewacji, to powiedz proszę czy ten kolor płytek przy tarasie to jest brąz czy bardziej rudość?
Julka, ja już tego nie ogarniam ;) myślenice - dobrze powiedziane ;)
Ewa, bardzo ciekawe odmiany wybrałaś, silnie rosnące, zdrowe, ładnie kwitnące... brałaś pod uwagę takiego giganta jak Bobbie James? na Twoje 9m to byłoby coś :)
Igor, witaj :) sam widzisz, że strony rosną nie wiedzieć kiedy i jak ;) tempo jest spore... ale dzięki za dobre słowo. Krety zrobiły mi pobojowisko na trawniku i M. rozważa zdzieranie darni i położenie siatki przeciw kretom... koszmarnie to w tej chwili wygląda, a ziemia (przed mrozami) uginała się pod stopami :( po prostu masakra... na działkach obok jest spokój (dopiero kilka dni temu zauważyłam świeże kopce), więc nie wiem czym doprawdy kierują się te miłe skąd inąd zwierzęta, robiąc spustoszenie akurat na zagospodarowanym ogrodzie...
jaki aparat fotograficzny bierzesz pod uwagę?
Majeczko, dzięki za opinię... jakie pnące Ty mogłabyś mi doradzić? bardzo liczę na Twoją opinię ;:196

Gosia-Deirde wrzuciła mi kilka propozycji róż pnących i myślę o tym, by na środkowy słup puścić Lykkefund, a po bokach różę Giardina... i wpleść w nie choćby powojnika Jackmani... co o tym myślicie?
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Aguniu, to proste - krety wolą ryć w pięknym otoczeniu. Przyszły na Twoją ulicę, rozejrzały się wokół i krzyknęły: "chłopaki, do Aguni!"
Ja też planuję zakup Lykkefund (na ścianę szopy) i to jak najwcześniej. Jak kupimy w tym samym czasie, to będziemy miały rówieśnice do analiz porównawczych :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Bobbie bardzo by mi odpowiadał, ale jeśli przemarzł u Deirde w Wielkopolsce, to u mnie byłby rabatówką :evil: Twój pomysł świetny, tylko Lykkefund ogromna :D Popytaj Oliwkę. Taka różana bestia, że hej :D Dwie Giardiny będą oszałamiające.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, rzecz w tym, że ja mając już tyle odmian w swoim ogrodzie nie spotkałam jeszcze pnącej róży, która by dobrze zimowała w naszych warunkach.
Teraz jak zaczęłam się interesować różami historycznymi , to myślę, że możesz z tej grupy coś wybrać. Gosia-Deirde i Oliwka powinny dobrze Ci podpowiedzieć. Dobrze żeby ona kwitła cały rok. Przecież , to będzie Twój najpiękniejszy zakątek ogrodu.
Podpytaj Anię - An-ka jak Gardinia urośnie Ci wysoko.
Majeczka , też ma pnące może ona Ci podpowie.
x-d-a

Post »

Agusiu, ja już też chyba za dużo siedzę na forum i myślę o wiośnie, bo dzisiaj w nocy jakieś dziwne sny-majaki miałam :P
Całą noc urządzałam jakąś różankę, kombinowałam ,które róże posadzić z przodu, które dalej...
To już chyba nie jest normalne :roll:
U mnie też tęgi mróz - w nocy 12, w dzień 7,8 na minusie, ale na razie moje roślinki mają szkołę przetrwania - co je nie zabije, to wzmocni :;230
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba tak pomiedzy tym a tym.Myslałam o oliwkowej elewacji albo o beżowych płytkach.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Aguniu, ja dopiero teraz zobaczyłam zdjęcie tej pergoli i boję się, że to będzie za mało miejsca dla takiego potwora jak Lykkefund i to jeszcze w towarzystwie innych róż...
Zresztą, zobacz zdjęcia u Oliwki.
x-ag-a
---

Post »

Małgosiu, mocniejszy akcent zostaw tylko na elewacji przy tarasie, a pozostałe ściany można zrobić albo w beżu albo w oliwce właśnie... ja poszłabym w oliwkę, ale nie w płytki, tylko w malowany tynk strukturalny o grubości 'baranek... (w tej chwili masz tylko klejem zaciągnięte ściany, prawda?)
Gosiu, Dalu, Majeczko, Ewo, zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą - poza rozmiarami Lykkefund - chciałabym żeby na tarasie można było posiedzieć, a taki potwór, nie dość że zasłoni pół świata, to jeszcze przyciągnie całe ule pszczół ;) potrzebuję jednak alternatywy :roll:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, poczekaj chwileczkę, niech więcej osób sie wypowie. Z pozostałych, które wymieniła Gosia, patrzyłaś jak kwitną, może któraś Ci wpadnie w oko.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

dala pisze:Agusiu, ja już też chyba za dużo siedzę na forum i myślę o wiośnie, bo dzisiaj w nocy jakieś dziwne sny-majaki miałam :P
Całą noc urządzałam jakąś różankę, kombinowałam ,które róże posadzić z przodu, które dalej...
Daluś ja tez dziasiaj śniłam o ogrodzie :roll: nie wiem jakim, ale cudny był, taki zielony.
Jak się czlowiek takich pieknych zdjęć naoglada, zapadają w podświadomość ;:108
Chciałabym dzisiaj również mieć podobne sny :D
aguniada pisze: a taki potwór, nie dość że zasłoni pół świata, to jeszcze przyciągnie całe ule pszczół ;)
i jedno kwitnienie ma zaledwie ;:224
Może Ghislaine de Feligonde ;:224
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak,tylko klejem.Ciekawe czy duży koszt jest takiego tynku?
x-ag-a
---

Post »

Gosiu, napisałam u Ciebie w sprawie tynku... ja u siebie miałam cały system Rockwool'a (wełna, siatka, klej, tynk, farba), więc nie powiem Ci ile kosztuje samo tynkowanie z malowaniem...
Jolu, dziękuję za propozycję! bardzo ale to bardzo spodobała mi się ta róża... widzę też, że można ją dostać w Rosarium... zastanawiam się tylko, czy dobrze komponowałaby się kolorystycznie z Giardiną? jest taka delikatnie żółtawa, czy mi się wydaje?
Maju, ja jeszcze nie podejmuję żadnych decyzji... na razie słucham Waszych cennych rad ;:196

taras będzie wyglądał z grubsza jak na zdjęciu wypatrzonym w muratordom, tylko bez tych wszystkich kratek i będą trzy słupy... to będzie lekka konstrukcja...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Z Giardiną jakoś nie widzę Ghislaine :D Może Schneewittchen? Na pewno powtarza kwitnienie i nawet po przemarznięciu dobrze się odbudowuje i kwitnie jak szalona :D I nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o New Dawn, ale przy samym tarasie śmiecenie może denerwować :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Kiedy właśnie doświadczeń z nią nie mam żadnych ;:224 opowiem po kolejnym sezonie, jeśli da radę zimie ;:108
Z sieciowych fotek wynika, że ona taka różnokolorowa z elementami różu też :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”