Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Taraz dopiero widzę różnice pomiedzy przedogródkiem i ogrodem właściwym. Ale obydwie części i założenia mi się podobają. A w szczegółach to chyba najbardziej cyklameny. I stolik mozaikowy - sama radość!
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Dalu a może przerzucić się na mrożenie... u mnie jest manie... ogromna zamrażarka i mrozimy wszystko co się da... najbardziej zachowywane są witaminy właściwości warzyw, owoców... a zawsze np. kompocik w zimę smakuje wybornie :D
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dala, a ja Ci zazdroszczę zacięcia ogrodniczego. Wiesz, to jest tak, że jak ktoś coś bardzo lubi, to znajdzie na to czas, kosztem innych rzeczy...chociaż ja w zasadzie naprawdę nie przepadam za papraniem się w owocach i cukrze ;-) ale efekt jest tego wart !
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Puk, puk ... dzisiaj zostawiam ślad. Smakowicie się u Ciebie zrobiło, akurat wczoraj skończyłam smażenie powideł śliwkowych.
Dalu, bardzo lubię Twój ogród, urokliwy, zapraszający do odpoczynku, no i Twoje opowieści o kawie i śniadaniach w ogrodzie ... Jakże o tym marzę, na razie mój ogród kojarzy się z pracą, niewiele w nim wypoczywam. Po ilu latach to się zmieni i leniuchowanie wśród róż będzie częstą przyjemnością.
Pozdrawiam, Danuta
x-d-a

Post »

Danusiu, ja w swoim ogrodzie sporo pracuję, ale też wypoczywam...Nie ma nic przyjemniejszego nad małą sjestę po ciężkiej pracy w ogrodzie - w hamaczku bujającym się pod śliwą i gruszą :wink: Tego Ci serdecznie życzę :!:

100krotko, masz rację - jak się ma jakąś pasję to i czas, i chęci się znajdują. Samo poczucie obowiązku nie wystarczy - wtedy i konfitury nie smakują, i ogród jest tylko poprawny, ale nie piękny i tajemniczy...

Alu, mrożenie to jest świetny pomysł, tylko rzeczywiście trzeba by mieć większą zamrażarkę...Zresztą kiedyś próbowałam obliczyć ile kilogramów jabłek rodzi moja wielka, przedwojenna jabłoń NN i się nie doliczyłam . Dość powiedzieć, że codziennie zbieram z trawnika ok. 10 kg, mniej więcej przez cały wrzesień i pażdziernik...No i spróbuj, człowieku, to przerobić!

Jacku, miło, że troszkę pospacerowałeś po moim ogrodzie i wychwyciłeś różnicę w aranżacji przedogródka i ogrodu właściwego. Zależało mi na tym, żeby przedogródek był elegancki i efektowny przez cały rok, ponieważ widać go z ulicy i zawsze przechodzą przez niego nasi, nazwijmy to, oficjalni, goście. Dla nas natomiast i naszych przyjaciół jest ogród na tyłach domu - bardziej romantyczny i wiejski, bo w takim lepiej się czujemy i wypoczywamy :P

Aszko, poczytaj wyżej o moich kłopotach z nadmiarem jabłek...A węgierek mam tylko tyle, że wystarcza do jedzenia. Moja śliwa została zawłaszczona przez glicynię, która ją oplotła i zagłuszyła; została jedna duża gałąż, która jeszcze owocuje.

Ado, chętnie bym zrobiła tę pyszną nutellę, ale -śliwek akurat u mnie jest mało; chyba że po prostu kupię na targu...

Dzisiaj słoneczko się schowało, jest chłodniej, tak bardziej jesiennie, więc zrobiłam "owocowe" zdjęcia. Chodzi o owoce, które będą zdobiły roślinki zimą. Na początek owocki ślicznego, mało ekspansywnego pnącza - chodzi o winnik zmienny Elegans

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Dalu ten winnik ma bardzo ciekawe owoce :)
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Piękny ten winnik , taki niespotykany.......
x-d-a

Post »

Reniu, Magdo, winnik to bardzo ciekawa i niekłopotliwa roślinka, a owocki ma po prostu śliczne - małe, błyszczące kuleczki w kolorze -bo ja wiem -turkusowym?

Dalsza część jesiennych owocków
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

A właśnie wczoraj widziałem u siebie w ogrodniczym ogniki z żółtymi kuleczkami za 8zł :shock:
I pomyślałem....a gdzie ja go posadzę......i nie kupiłem.....
bo przypomniałaś mi się Ty Dalu.... :wink:
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Dalu, ale u Ciebie wszystko pięknie się rozrosło.
Pewnie to już nudne, ale co mam napisać? Pięknie, po prostu pięknie. :D
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
x-d-a

Post »

Grzesiu, ognika z żółtymi kuleczkami też mam, a w ogóle to bardzo lubię ogniki. Ślicznie wyglądają przez cały rok :wink:
Ale jeśli nie masz , gdzie posadzić, to bardzo rozsądnie zrobiłeś, że nie kupiłeś. Bo przecież "NIE MOŻNA MIEĆ WSZYSTKIEGO".

Alinko, cieszę się, że do mnie wpadłaś, po tak długiej przerwie :lol:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Umieściłem u siebie zdjęcie własnego ognika, żebym wiedział, że tak mnie zawstydzisz swoim, to bym się nie wygłupiał... :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, to sie udziela.

Ja mam takiego pomarańczowego, co zamiast kwitnąć, zaczął rosnąć ;-) i prawie nic z owoców, a trzy dni temu przytargałąm do domu "Soleil d'Or" i ponieważ nie mam dla niego miejsca, to stoi nieborak w doniczce trzeci dzień...

No dobra, jutro sie ulituje ;-) Ale ogniki to takie bestie, że byle gdzie ich nie posadzisz. Osobliwie przy szlakach komunikacyjnych zawadzają...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

ładny ten ognik... ja mam gdzie wsadzić, to chyba sobie kupię, skoro takie niedrogie :wink:
W tym roku tez mam spokój z owocowymi - jabłek nie ma, a śliwki dały się zjeść "na bieżąco"...
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Moje ogniki to jeszcze też podrostki w porównaniu z Twoim, ale i tak cieszę się tymi pojedynczymi kępkami owoców. A zaowocowały wszystkie w tym roku.
Jednego nieopatrznie posadziłam przy tarasie i nie bardzo chce mi się go przeprowadzać, ale wpaść na niego robiąc skrót na taras nie jest miło :roll:
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”