Buszując po parapetach...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Kama86
500p
500p
Od: 8 sty 2013, o 18:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Buszując po parapetach...

Post »

Wszystkie pokazywane przez ciebie roślinki sporo urosły, musisz się nimi świetnie opiekować ;:108
Zanokcica- jaka piękna i gęsta, tak samo cissus- olbrzym ;:215
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

:wit
Cissus jak pięknie przyrósł ;:oj Świetny ;:333
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p
Od: 25 mar 2010, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

elcia1974 Mam jeszcze jeden zielony koszyczek do zagospodarowania ale potrzebuje roślin które bedą miały kolor liści inny niż cały zielony, myśle o niedośpanie bo mam małe różowe szczepki i może fioletowy szczawik ale też dopiero rośnie.
Kama86 Specjalnie sie nimi nie opiekuje nie mam ich dużo i sa u mnie od dawna więc samo jakoś wychodzi że rosną... jedyny problem pojawia się wraz z przedziorkami, na ogół kwiatek jest do wyrzucenia... Tak mi padł jaśmin :(
agnieszka_ Mam jeszcze drugiego, pozostałe oddane... Tylko ze drugi jest na innej podpórce i trochę wyłysiał od doły, jest też większy...

Znalazłam zdjęcia z ubiegłego lata, nagarbia ładnie rosła i kwitła niestety w ziemie padła przez jakieś szkodniki nawet nie wiem jakie, zostawiałay takie czarne błyszczące "kupki" liście opadały. Nie dało się tego powstrzymać więc wziełam zdrowe szczepki które na szczęscie się przyjęły.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Uratowane zaszczepki, przycielam i już wyrastają nowe odgałęzienia...
Obrazek
Pozdrawiam Renata :)...
Doniczkowce w przeglądzie...
Dora1964
500p
500p
Od: 21 sty 2010, o 13:55

Post »

Przepiękne paprotki ;:108
Kocurek ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Witaj po przerwie, Renatko :)
Jak zwykle piękne rośliny-wszystkie takie zadbane i dorodne-aż miło popatrzeć, zwłaszcza, że i ja lubię fotograficzne porównnania roślin.
Proszę podpowiedz co robić z Nagarbią-mam młodą roślinkę-ze szczepki i ładnie się rozrasta-czego potrzebuje do kwitnienia? Twoja jest bardzo ładna.
I podpowiedz jak opiekujesz się Zanokcicą? Ja moją mam od ok 4 lat i choć wypuszcza nowe liście to rośnie jakoś słabo a brzegi jej liści nie są aż tak bardzo pofałdowane. Proszę podpowiedz jak Ty dbasz o własną.
Piękny Cisus i Bluszcz-bardzo zaskakujące, jak bardzo się rozrosły w tak niedługim czasie.
Gratuluję pięknych roślin.
Gosiaczek33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2013, o 11:00

Post »

Przeglądam, wzdycham, a mąż gryzie paznokcie ;:14 . Śliczne kwiaty, ja dopiero zaczynam.
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Paprotka piękna ;:167 A stefanek ;:167 ;:167 ;:131 Marzenie ;:131 ;:167
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

Gosiaczek33 pisze:Przeglądam, wzdycham, a mąż gryzie paznokcie ;:14 . Śliczne kwiaty, ja dopiero zaczynam.
Gosiaczek33 to czemu Twój mąż gryzie paznokcie ;:88 Zadowolony jest ,że Cię forum wciągnie ? Daj mu kosteczkę do obgryzania.... ;:306 Forum wciąga jak narkotyk :heja
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Gosiaczek33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zadowolony, nie wiem :D, jak się napatrzę, to uszczuplę budżet domowy wydatkami na kwiaty. Ostatnio w końcu zakupiłam fikusa, który kusił mnie już od dłuższego czasu, a mąż tylko uśmiechnął się blado:)
kanapl
200p
200p

Post »

Gosiaczek 33 Ja też ostatnio kupiłam fikusa w B....ty też? Tylko mój mąż o tym nie wie i blady się nie robi ;:306 Czego oczy nie widzą tego sercu nie żalObrazek
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

Chrapka Witam, oglądałam twoją nagarbie, według mnie powinnaś ją przyciąć żeby się rozkrzewiła bo tak będzie miała wyciągniete pędy które zaczną się pokładać. Szybko odnawia wzrost, nie trzeba długo czekać. Z tego co zauważyłam to obfite kwitnienie pojawia sie na przyrostach tegorocznych, potrzeba też raczej bardzo jasnego stanowiska nawet z bezpośrednim nasłonecznieniem ale przez krótki czas, ja zaciągam rolety jak najmocniej grzeje. W lecie mam gorąco w pokoju którym stoi i podlewam też często, żeby nie dopuścić do całkowitego wyschnięcia ziemi. Podlewam raczej wodą przegotowaną, lepiej wtedy rośnie i ma ładne listki bez skazy. Lubi też w lecie jak się ją spryskuje, ale wtedy nie może stać na słońcu, najlepiej z rana. Nie trzeba sie bać zmoczenia kwiatów bo one mają właśnie taki kształt żeby w naturalnych warunkach chronić pyłek przed deszczem. Jeżeli chodzi o Zanokcice to w zasadzie nie bardzo o nią dbam, woli raczej półcień bo wtedy jest lepiej wybarwiona i liście mają połysk, w zbyt duzym swietle blednie. Nie zraszam jej a listki nie schną, lepiej utrzymywać środek ten z którego wyrastają listki wilgotny, ja przy podlewaniu leje w środek. Podobnie jak fikusy nie lubi żeby jej zmieniać miejsce jak już zacznie rosnąc to trzeba ją zostawić w spokoju. Ja mam odmianę o brzegach liści które nie są pofalowane.
Gosiaczek33 Witam, cieszę się że kwiatki sie podobają - jak posiedzisz trochę na forum to również takie będziesz mieć :wink: Może założysz swój wątek i pokażesz nam kwiatki?
kanapl Odnośnie fikusów to ja również ostatnio byłam w B i wyszłam z nowym fikusem, od dawna chciałam takiego łaciatego a ten był tani więc trafił na mój parapet... Póki co nawet mu listki nie opadają...
kanapl
200p
200p

Post »

renata 22 a przesadzałaś tego fikusa do nowej ziemi :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

Mój postał tydzień i go przesadziłam, miał jakąś za dużą doniczkę. Spryskałam go tez od przędziorków bo zauważyłam coś na listkach. Póki co się ma dobrze.
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

Storczyk, jedyny w mojej kolekcji, mam do 2,5 roku obecnie kwitnie. Służy mu jasne stanowisko.
Obrazek Obrazek
Drugi z cissusów, przycięłam go, podpięłam zwisające pędy, dostał nową duża doniczkę ze świeżą ziemią.
Przed.... i po...
Obrazek Obrazek
Zamia, miałam duży problem z jej przesadzeniem bo tak mocno trzymała się w doniczce że nie dało rady jej wyjąć. Dlatego doniczkę rozbiłam młotkiem, była ceramiczna ;:124 Dwa nowe pędy w drodze.
Obrazek Obrazek
Gosiaczek33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kanapl fikusa kupiłam w kwiaciarni, nie mieszkam w PL.
Piękny cissus, a jaki wielki :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”