Pozdrawiam
Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.
-
Grzegorz B
- Anya
- Przyjaciel Forum

- Od: 5 gru 2006, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też lubię patrzeć na młode przyrosty iglaków. Są takie świeże, zieloniutkie, a z kroplami deszczu wyglądają ślicznie!
Ewelinko, muszę Ci pogratulować kolekcji pięknych orlików, host, pelargonii i psa... który tak wczuł się w rolę pomocnika ogrodniczki, że sam dogląda rośliny i cieszy się ich zapachem!
No i ta Twoja hortensja pnąca - po prostu bajka! ;:54
Zrobiłam przemiły spacerek
i dzięki za piękne widoki.
Ewelinko, muszę Ci pogratulować kolekcji pięknych orlików, host, pelargonii i psa... który tak wczuł się w rolę pomocnika ogrodniczki, że sam dogląda rośliny i cieszy się ich zapachem!
No i ta Twoja hortensja pnąca - po prostu bajka! ;:54
Zrobiłam przemiły spacerek
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
- paco
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Twoja kolekcja pelargonii i roślin w donicach "zwala z nóg"Ewelina pisze: ...Teraz prezentacja pelargonii- tych krzaczastych i tzw. bluszczolistnych, które już ładnie kwitną. ....kwitną wytrwale aż do przymrozków.
I może jeszcze to, co stoi w donicach lub wisi...
Nie powiem , gdy przychodzą upały - mam co podlewać !
Ale widząc efekty .........chyba warto:lol:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
najprawdopodobniej paco ma rację..dwa lata temu miałem taką samą ..próbowałem ją przezimować ale niestety nic z tego nie wyszło..paco pisze:Piękna roślina,Ewelina pisze: ....niesamowitą DATURĘ BALLERINA PURPLE !!!;:26 ;:49 Ma ciemną , bordową łodygę , nieco inne liście i będzie kwitła podwójnym kwiatem białym z bordowym środkiem . Ma już kilka pączków .......... czy to jest odmiana jednoroczna czy wieloletnia- kielichy kwiatowe są bowiem skierowane w górę , jak u jednorocznych bieluni , nie w dół.
- gratuluję nabytku - ale z tego co piszą w literaturze to niestety jednoroczna
![]()
Jak będzie kwitła to koniecznie wklej zdjęcia
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Józefie cóż - to nie jest dobra wiadomość
Wobec tego nacieszę się tą rośliną tylko przez jedno lato. Szkoda.
Paco Żebyś wiedział,że podlewanie donic zabiera w upalne lato codziennie sporo czasu...jednak nie wyobrażam sobie balkonu, tarasu czy schodów do domu bez donic pełnych kwiatów. To taki masochizm...Gorzej , gdy przychodzi mi wyjechać na kilka dni lub na wakacje- wtedy telefonicznie muszę przypominać , by " opiekun domu"- dzieci lub teściowie podlali co trzeba .Dopiero wtedy doceniają moją pracę !
Mam jeszcze takie pytanie , może mi ktoś to wytłumaczy : miałam już kilka sezonów przywiezione jako "pamiątka znad morza" (z Dobrzycy) Zawilce japońskie. Co roku pięknie kwitły na blado-różowo pod koniec lata (VIII-IX) i coraz bardziej się rozrastały. Oto , jak niedawno ( V !) zakwitły- dla porównania pierwsze zdj. jest z ub. roku

Jak to możliwe ?
Paco Żebyś wiedział,że podlewanie donic zabiera w upalne lato codziennie sporo czasu...jednak nie wyobrażam sobie balkonu, tarasu czy schodów do domu bez donic pełnych kwiatów. To taki masochizm...Gorzej , gdy przychodzi mi wyjechać na kilka dni lub na wakacje- wtedy telefonicznie muszę przypominać , by " opiekun domu"- dzieci lub teściowie podlali co trzeba .Dopiero wtedy doceniają moją pracę !
Mam jeszcze takie pytanie , może mi ktoś to wytłumaczy : miałam już kilka sezonów przywiezione jako "pamiątka znad morza" (z Dobrzycy) Zawilce japońskie. Co roku pięknie kwitły na blado-różowo pod koniec lata (VIII-IX) i coraz bardziej się rozrastały. Oto , jak niedawno ( V !) zakwitły- dla porównania pierwsze zdj. jest z ub. roku

Jak to możliwe ?
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
jest jednak dobra wiadomość Ewelinko..one wytwarzają dość dużo nasion więc będziesz mogła je wysiać na przyszły rok..mają "owoce" podobne do kasztanowca..takie okrągłe kolczaste..Ewelina pisze:Józefie cóż - to nie jest dobra wiadomośćWobec tego nacieszę się tą rośliną tylko przez jedno lato. Szkoda.
- paco
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Ewelino! Dobra zagadkaEwelina pisze:
Jak to możliwe ?

To co jest na drugim zdjęciu, to może być pod liśćmi zawilca Rogownica, bądź jakaś skalnica!
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,