Pozdrawiam

Twoja kolekcja pelargonii i roślin w donicach "zwala z nóg"Ewelina pisze: ...Teraz prezentacja pelargonii- tych krzaczastych i tzw. bluszczolistnych, które już ładnie kwitną. ....kwitną wytrwale aż do przymrozków.
I może jeszcze to, co stoi w donicach lub wisi...
Nie powiem , gdy przychodzą upały - mam co podlewać !
najprawdopodobniej paco ma rację..dwa lata temu miałem taką samą ..próbowałem ją przezimować ale niestety nic z tego nie wyszło..paco pisze:Piękna roślina,Ewelina pisze: ....niesamowitą DATURĘ BALLERINA PURPLE !!!;:26 ;:49 Ma ciemną , bordową łodygę , nieco inne liście i będzie kwitła podwójnym kwiatem białym z bordowym środkiem . Ma już kilka pączków .......... czy to jest odmiana jednoroczna czy wieloletnia- kielichy kwiatowe są bowiem skierowane w górę , jak u jednorocznych bieluni , nie w dół.
- gratuluję nabytku - ale z tego co piszą w literaturze to niestety jednoroczna
![]()
Jak będzie kwitła to koniecznie wklej zdjęcia
jest jednak dobra wiadomość Ewelinko..one wytwarzają dość dużo nasion więc będziesz mogła je wysiać na przyszły rok..mają "owoce" podobne do kasztanowca..takie okrągłe kolczaste..Ewelina pisze:Józefie cóż - to nie jest dobra wiadomośćWobec tego nacieszę się tą rośliną tylko przez jedno lato. Szkoda.
Ewelino! Dobra zagadkaEwelina pisze:
Mam jeszcze takie pytanie , może mi ktoś to wytłumaczy : miałam już kilka sezonów przywiezione jako "pamiątka znad morza" (z Dobrzycy) Zawilce japońskie. Co roku pięknie kwitły na blado-różowo pod koniec lata (VIII-IX) i coraz bardziej się rozrastały. Oto , jak niedawno ( V !) zakwitły- dla porównania pierwsze zdj. jest z ub. roku
Jak to możliwe ?