Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Grzegorz B

Post »

Piękne te, twoje pelargonie, no i oczywiście cała reszta. Nie wiem jak ty to robisz, że tak u Ciebie wszystko kwitnie, bo u mnie to naprawdę w tym roku kiepściutko. Może za jakiś czas się poprawi, więc pozwolisz, że do tego czasu, będę u Ciebie cieszył oko tymi roślinkami.

Pozdrawiam :D :D :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W Poznaniu pochmurno , deszczowo i chłodno :( Deszcz przyda się roślinom, choć na mnie taka pogoda nie działa najlepiej...Żeby nie było,że tylko kwiaty są piękne , pokażę trochę zieleni na ukojenie- popatrzcie , jak ciekawie wyglądają młode przyrosty na iglakach

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też lubię patrzeć na młode przyrosty iglaków. Są takie świeże, zieloniutkie, a z kroplami deszczu wyglądają ślicznie!
Ewelinko, muszę Ci pogratulować kolekcji pięknych orlików, host, pelargonii i psa... który tak wczuł się w rolę pomocnika ogrodniczki, że sam dogląda rośliny i cieszy się ich zapachem! ;:113
No i ta Twoja hortensja pnąca - po prostu bajka! ;:54
Zrobiłam przemiły spacerek ;:65 i dzięki za piękne widoki.
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witaj, Aniu ! Czyżby pogoda ( a racze jej brzydka siostra ) unieruchomiła Cię w domu? U mnie pada , siąpi i mży( na przemian) a ja już nie mogę się doczekać słońca ! Pozdrawiam , E.
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

Owszem, ale coś się przejaśnia :P więc myślę o wyłamywaniu przekwitłych kwiatostanów u różaneczników...
trochę mi się nie chce, ale trzeba się ruszyć i to zrobić.... jednak dopiero po małej kawce na zachętę :wink:
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze: ...Teraz prezentacja pelargonii- tych krzaczastych i tzw. bluszczolistnych, które już ładnie kwitną. ....kwitną wytrwale aż do przymrozków.

I może jeszcze to, co stoi w donicach lub wisi...

Nie powiem , gdy przychodzą upały - mam co podlewać !
Twoja kolekcja pelargonii i roślin w donicach "zwala z nóg" :shock: a Twoim nogą współczuję podczas podlewania w czasie upałów. :wink:
Ale widząc efekty .........chyba warto:lol:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

paco pisze:
Ewelina pisze: ....niesamowitą DATURĘ BALLERINA PURPLE !!! ;:50 ;:26 ;:49 Ma ciemną , bordową łodygę , nieco inne liście i będzie kwitła podwójnym kwiatem białym z bordowym środkiem . Ma już kilka pączków .......... czy to jest odmiana jednoroczna czy wieloletnia- kielichy kwiatowe są bowiem skierowane w górę , jak u jednorocznych bieluni , nie w dół.
Piękna roślina, :lol: - gratuluję nabytku - ale z tego co piszą w literaturze to niestety jednoroczna :cry:
Jak będzie kwitła to koniecznie wklej zdjęcia
najprawdopodobniej paco ma rację..dwa lata temu miałem taką samą ..próbowałem ją przezimować ale niestety nic z tego nie wyszło..
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Józefie cóż - to nie jest dobra wiadomość :( Wobec tego nacieszę się tą rośliną tylko przez jedno lato. Szkoda.

Paco Żebyś wiedział,że podlewanie donic zabiera w upalne lato codziennie sporo czasu...jednak nie wyobrażam sobie balkonu, tarasu czy schodów do domu bez donic pełnych kwiatów. To taki masochizm...Gorzej , gdy przychodzi mi wyjechać na kilka dni lub na wakacje- wtedy telefonicznie muszę przypominać , by " opiekun domu"- dzieci lub teściowie podlali co trzeba .Dopiero wtedy doceniają moją pracę !

Mam jeszcze takie pytanie , może mi ktoś to wytłumaczy : miałam już kilka sezonów przywiezione jako "pamiątka znad morza" (z Dobrzycy) Zawilce japońskie. Co roku pięknie kwitły na blado-różowo pod koniec lata (VIII-IX) i coraz bardziej się rozrastały. Oto , jak niedawno ( V !) zakwitły- dla porównania pierwsze zdj. jest z ub. roku

Obrazek Obrazek

Jak to możliwe ? :shock:
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze:Józefie cóż - to nie jest dobra wiadomość :( Wobec tego nacieszę się tą rośliną tylko przez jedno lato. Szkoda.
jest jednak dobra wiadomość Ewelinko..one wytwarzają dość dużo nasion więc będziesz mogła je wysiać na przyszły rok..mają "owoce" podobne do kasztanowca..takie okrągłe kolczaste..
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze:
Mam jeszcze takie pytanie , może mi ktoś to wytłumaczy : miałam już kilka sezonów przywiezione jako "pamiątka znad morza" (z Dobrzycy) Zawilce japońskie. Co roku pięknie kwitły na blado-różowo pod koniec lata (VIII-IX) i coraz bardziej się rozrastały. Oto , jak niedawno ( V !) zakwitły- dla porównania pierwsze zdj. jest z ub. roku

Jak to możliwe ? :shock:
Ewelino! Dobra zagadka :lol: przyjrzyj sie dobrze, te kwiaty nie wyrastaja z pędu zwilca i mają wiotką gałąź. Pędy kwiatowe zawilca są sztywne i grube a wyglądają teraz tak (zdjecie niewyraźne wykonane przed chwilą przy lampie błyskowej)
Obrazek
To co jest na drugim zdjęciu, to może być pod liśćmi zawilca Rogownica, bądź jakaś skalnica!
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Ewelinko, śliczne dzięki.Paczka doszła dziś po południu.Kartka też oryginalna,( można mówić ogród jak z obrazka).

Odnośnie zdjęcia nr2 to wg. mnie kwiaty bodziszka.Musiał się tam zawieruszyć, ale od przybytku głowa nie boli.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Przegapiłam wątek o daturze.Miała ją znajoma 3 sezony temu.Dostałam nasiona,ale to już nie to, chociaż też niezłe.Gdy się otworzy oprócz brzegowych płatków w środku zobaczysz jakby przeciętą połowę kapusty czerwonej, super jest.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Co kwitnie na biało...( mówiłam ,że bardzo lubię ten kolor ? )

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Elu Posadź paprocie i obficie podlej, z pewnością wkrótce wypuszczą liście. A może nawet jeszcze zdążą Ci zakwitnąć? :wink: Przecież Noc Świętojańska tuż, tuż...

Co do datury - szkoda ,że jest jednoroczna ale może będą jakieś nasionka - wtedy zbiorę i spróbuję wysiać w przyszłym roku.Pozdrawiam E. :;230
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Znowu pochmurno :( żeby ożywić ten szary dzień...takie zdjątka , radosne.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze pokaz psiej euforii, że można się z rana pokulać , poczochrać w mokrej trawce !

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”