Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Dziś babaciowy dzień, więc tylko bawiliśmy się i zgodnie z programem odbyło sie podlewanie. :) Wieczorem w mieście padało mocno, a u nas nic. ;:222
Wczoraj poprzesadzałam trochę samosiejek, a dziś 28 stopni. Niestety zacieniować nie mogłam, bo rozrzucone po rabatach. Mam nadzieję, że przeżyją, bo się zachmurzyło i pochłodniało.
Nie pochwaliłam się dwoma ukorzenionymi na patyku hortensjami, bo czekałam aż się zaaklimatyzują w gruncie. Jedna cieniutka, z pniem długości 90 cm, druga masywniejsza ma pień 120 cm.

Obrazek

Obrazek

Martuś miło, że w nawale pracy zajrzysz czasem. ;:180 Podglądam stale Twoje piękności kwiatowe, żeby sie uczyć.

Obrazek

Aniu warzywa zawsze sadziłam, ale gryzonie trochę mnie zniechęciły. Tam gdzie w większości teraz posiałam korzeniowe, jest dość słaba gleba. Z pewnością trochę marchewki, pietruszki, buraków i pomidorów dla wnusia uda się wyhodować. Karol już truskawki polubił i domaga się trzy razy dziennie. :)
Koktajlowe z konieczności wylądowały na kawałku rabaty przy truskawkach. Już zaczęłam to miejsce obsadzać kwiatami i hortensjami. Miałam miejsce na 11 sztuk pomidorów, ale nie mogłam sobie podarować wysadzenia ciekawych, nowych odmian. Dodatkowe cztery upchnęłam za trawą. ;:173
Syn dziś pomagał skręcić łóżko i jutro zostaje tylko sprzątanie sypialni. :tan

Obrazek

Małgosiu po miesiącu od zaaplikowania nicieni, zdejmniemy po metrze kwadratowym murawy w dwu miejscach i zobaczymy, czy liczba pędraków się zmniejszyła. Są pod trawnikiem równomiernie rozłożone. Jak zdejmowaliśmy darń w kilku miejscach, to na każdym metrze było około 15-20 sztuk. Łatwo więc będzie sprawdzić, ile żyje.
Truskawki już jemy, wyjątkowo obrodziły, choć to już ich trzeci sezon.
Wczoraj zaczęły kwitnienie Bonica i Aspirin Rose.

Obrazek

Agnieszko jeden warzywnik obsadzony floksami i liliowcami, a drugi szałwią i trawą. ;:306 Właśnie ze względu na wyjątkowo paskudną charakterystykę, nie zdecydowałam się na Dursban. Nie wierzę, że taki agresywny środek chemiczny zostanie zneutralizowany w dwa tygodnie. ;:185
Jak przetestuję nicienie u siebie, to oczywiście podzielę się doświadczeniem.

Obrazek

Elu róże już ładnie kwitną, ale mam je w takim miejscu, że mogę pokazać tylko portety lub nieduże fragmenty różanki. Po zlikwidowaniu stelaży dla powojników, mój dom widać na zdjęciach w całej okazałości, a z drugiej strony sąsiada. :roll:
Pomidory już wszystkie kwitną, tylko jeden żółty jakiś zdechlaczek. ;:131 W donicach chyba szybciej dobrały się do obornika, bo bardziej masywne liście mają, gruntowe bardziej zrównoważone. Pokuszę się o zrobienie portretów tych z Twoich nasion.

Obrazek

Ewelinko wczoraj przesadzałam samosiejki, więc już mi lepiej. ;:306 W piątek szykuje się pracowity dzień w ogrodzie, a jutro zaglądam na giełdę hurtową z kwiatami. :wink: Wysiewy w większości rodałam, a teraz będę kupować inne rośliny dla siebie. ;:14
Poza tym remont sypialni, moim zdaniem udany, więc musi być dobrze.
Coraz mniej wierzę w chemię, chyba że zobaczę intruza na roślinie, to widać efekt. Pryskałam w któryś wieczór szałwie, ale dalej coś je podjada. ;:223
Dziękuję za pochwałę warzywnika, ;:196 ale mam jeszcze trzeci, w dawnej przechowalni roślin. :;230 Rosną tam zioła i maliny dla Karola. :D

Obrazek

Mariusz, jak będziesz na emeryturze, będziesz wysiewał. :wink: Teraz ciesz się innymi pracami i zadbaną działką. Współczuję kradzieży na Waszych działkach. Jak w średniowieczu, ucinałabym ręce wandalom niszczącym cudzą własność. ;:108

Obrazek

Nie oparłam się pędzonej w donicy lilii. ;:173

Obrazek

Jaszczurek mam sporo i coraz mniej bojaźliwe.

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, ja też łapę doła ogrodowego. Może jak zaczną kwitnąć kolejne roślinki to mi przejdzie. bardzo ładnie wyglądają białe petunie. Jak chcesz to Ci zbiorę nasiona białej szałwii i sobie wysiejesz.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu czy biała szałwia powtarza cechy z nasion. ;:218 Byłabym szczęśliwa gdyby tak było, bo jak patrzę na ceny-16-20 zł, to mi się odechciewa zakupów. Potrzebuję przynajmniej 7-8 sztuk. Dzwoniłam do pobliskiej szkółki, ale mieli tylko dwie, więc odpuściłam na razie, bo taka liczba mnie nie zadowala. ;:222
Będę się przypominać za kilka tygodni, jak przekwitnie. ;:196
Doły ogrodnicze nie trwają długo. ;:306 Róże Ci już ładnie zakwitły, więc humor się poprawi, a trochę strat musi być, żebyśmy się nie rozleniwiły.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Soniu.
O tej porze kwitnąca lilia? Hm. Super pomysł. Moich dużo poznikało. Podobnie z jeżówkami. U Ciebie jak się maja jeżówki? Piękna jaszczurka. Jeszcze w tym roku nie widziałam wygrzewającej się jaszczurki u mnie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu tyle jest kwitnących roślin na giełdzie, że trudno przejść spokojnie. ;:173 Żelazne jeżówki przeżyły, ale z bordowych dwie nędzne kępki. Cztery poszły do roślinnego nieba.
Podobnie jasnoniebieskie ostróżki. Podkusiło mnie żeby wiosną podzielić. Nawet ładnie kwitły, a po zimie jedna nędzna została. Podobnie trzy białe, które jesienią przesadziłam. Zawsze wszystkim mówię, że przesadzać wiosną, a sama taką głupotę zrobiłam. ;:14
Mamy jedną jaszczurkę bez ogona, pewnie kot ją dopadł. Chyba ma dość stałe miejsce w runiance, bo przy wejściu do domu często się wygrzewa.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu u mnie wyleciała Green Jewel, Mozarella, Suprema Cantalupe i inne z serii Secret. Niektóre są już w pąkach a niektóre ledwo co przy ziemi. W żadnym roku nie miałam tyle strat. Lilie też odeszły. Ostróżki u mnie tez wypadają. Tylko co je załatwiło zima ciepła czy wiosna z mrozem? Trzeba będzie znów dosadzać. :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu mamy miejsce na nowe chciejstwa. :wink: Jutro pewnie coś przytargam z giełdy, bo muszę w mieście pozałatwiać parę spraw, więc po drodze wstąpię. ;:306
Green Jewel podzieliłam teraz, jak nie przeżyje zimy, to się zastrzelę. :roll:
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Naparstnice jakie już wielkie i piękne. ;:138
Moje maleństwa, ale w zacienionym ogrodzie to wszytko późniejsze.
Taką jaszczurkę złapał mój kot i uwolniłam ją, biedaczka uciekając zgubiła ogon. ;:145
Teraz biedna inwalidka biega po ogrodzie bez ogona, widziałam ja parę razy.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Czyli końcówka remonciku ? Sama przyjemność.
Naparstnice, piękne,A jakie wysokie kwiatostany ;:224 ;:224
To orliki te granatowe ?? Piękne. ;:108
I jeszcze miejsce na nowe chciejstwa,,, ale fajnie.ciekawa jestem co kupisz ??
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, mam koleżankę która uwielbia przerabiać różne meble, maluje je i zmienia na różne sposoby. Ja się lekko zaraziłam i też lubię co nieco zmienić, odświeżyć, nadać nowe życie. Ostatnio pomalowałam drewaniany stolik na biało, dałam nowy blat z desek nieheblowanych i pociągnęłam lakierobejcą brązową. Wyszedł cudnie, ale zupełnie nie pasował nam do niczego :lol: Dwie koleżanki stoczyły o niego bój :lol: Jakby był ze złota.
A ja się dałam nabrać, myślałam że ta lilia to już Twoja ogrodowa kwitnie :D No ale co ja się dziwię, jak naparstnice masz w pełni kwitnienia ;:173
Dobrze, że zobaczyłam u Ciebie to prostowanie patyka hortensji. Poszłam dzisiaj do mojej, bo przeczytałam Twoje zalecenia i stałam tak z tym patykiem jak ,....no wiadomo jak. Nie mogłam wpaść jak to ma być, żeby było prościej. I dopiero teraz mnie olśniło. Ale u mnie tak prosto to nie będzie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście poprawiłam sobie nastrój zakupami na giełdzie hurtowej. Dokupiłam białej begonii wieczniekwitnącej, przynajmniej do późnej jesieni będzie kwitła, jako towarzystwo dla jeżówki Green Jewel. Szałwii białej już nie szukam, może uda się wysiać w przyszłym roku. ;:131
Bordowe jeżówki nie przeżyły, to zastąpiłam je bordową odmianą dalii z siewu. Mam nadzieję, że nabiorą wigoru i ładnie się zgęszczą. ;:65

Obrazek

W realu kolor bardziej bordowy.

Obrazek

Kupiłam pod nazwą miniaturka. ;:306 Może znawczynie host rozpoznają.

Obrazek

Elu naparstice, to wszystko samosiejki. Mam ich kilkanaście. Białe przytuliły sie do niebieskich ostróżek, które niedługo zakwitną. Całkiem udany duet. :) Inne w bardziej cienistych miejscach też dopiero formują pąki.
Przepędzam koty z ogrodu, ale i tak jaszczurki są atakowane. Niestety koty to drapieżniki i nic na to nie poradzimy. Zdecydowanie wolę jszczurki niż koty. :roll:

Obrazek

Aniu dziś posprzatałam i czuję się jakbym się przeprowadziła. ;:306 Może hostę rozpoznasz. ;:180

Obrazek

Małgosiu pierwszy raz od 30 lat miałam pędzel i wałek w ręce. :wink: Po sześciu latach już musiałam coś zmienić, ale wyrzucać, jakoś nie bardzo chciałam. Meble w kolorze popielatym z nutką lawendy. :lol: Siostra, która jest fanką szarości, pochwaliła.
Prostowanie pieńków może nie wygląda zbyt estetycznie, ale liczy się skutek. Mnie denerwują zielone tasiemki, ale niesety nie znam innego sposobu. Próbowałam linką ogrodniczą, trochę mniej widoczna, ale uszkadzała korę i roslina cierpiała. Na pewno uda Ci się trochę wyprostować. ;:108

Obrazek

Dostałam dwie kępki liliowca, ma drobne liście, ale jaka odmiana nie mam pojęcia. ;:224

Obrazek

Obrazek

Bez ma 25 cm wysokości, ale zaszczycił mnie jednym kwiatkiem.

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Soniu, szałwia różowa sama mi się wysiała i myślę, że powtórzy cechy matki. Przypomnij mi proszę to nasionka zbiorę. Ja podzieliłam różowa na kilka mniejszych kępek i w tym roku nie będą kwitły. No cóż, ale za to mam kilka sadzonek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu moja różowa też się sieje i jest różowa. Udało mi się uratować zabiedzoną białą, jak da radę, to może nawet własne nasiona będę miała. :tan Dziękuję, ;:196 gdyby mi sie nie udało z własną poproszę jesienią o nasiona białej.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękna dalia .
To róza LO, tak pięknie kwitnie ??
Hosta ładna, zniebieścieje ??ciekawe.
Hmm,ale nie wiem co to za hosta.Niech dalej tak, zostanie, miniaturka :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Remont sypialni to nic fajnego ale jak trzeba to trzeba i potem jest dużo lepiej ;:215 . Naparstnice pięknie Ci kwitną a moja dopiero w pąkach. Sporo mam też jej siewek ale one to chyba za rok dopiero zakwitną ;:131 . Skoro czeka Cię pracowity dzień to życzę wspaniałej pogody ale o to chyba nie musisz się martwić bo zapowiadają piękny i wręcz gorący dzień ;:3 . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”