Pochylony świat na piasku cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aniu i znowu śnieg zaraz prawie stopniał rano troszkę było biało ,cieszę się że nie ma takiego dużego mrozu to roślinkom nic nie będzie.
Genia
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Aniu chciałabym Ci polecić roślinę jednoroczną, to: ubiorek baldaszkowy- pięknie kwitnie, i teraz już wiem, że najlepiej wysiać go w odstępach czasu. Wtedy byłyby w ogrodzenie jeszcze dłużej.
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Aniu, przeglądałam sobie Twój wątek od początku i wpadły mi w oko przebiśniegi 'Flore Pleno', które kupiłaś jesienią.
Bardzo jestem ciekawa, czy będą miały tak piękne kwiaty jak na zdjęciu :shock:
Mam nadzieję, że zrobisz im fotki? Prooszę... :lol:

W marcowym Działkowcu jest artykulik o roślinach na suche i słoneczne stanowiska.
Fajne połączenia rojników, rozchodników i iglaczków, głównie jałowców.

Sasanki rzeczywiście dobrze by u Ciebie miały, one lubią rosnąć w kamieniach, a najlepiej rosną samosiejki :wink:

No i trawy... myślałaś o trawiastych kompozycjach na swoich suchych skarpach?
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Aniu, jeśli tylko te przebiśniegi wyjdą - zrobię zdjęcia. Niestety na razie nie widzę tam śladu życia :( a to już chyba byłaby pora na nie.
Nie wiem co nie tak zrobiłam, sadziłam na zalecaną głębokość, lepszej ziemi im dodałam. Boję się, że zaszkodziła wszystkim cebulom warstwa kory, którą na nich rozsypałam. Teraz nie mogę jej zlikwidować, bo jest zmarznięta.
Co do marcowego Działkowca - wyjątkowo ciekawy numer. Faktycznie ładne zestawienie jałowców i rozchodników, ale ile ja będę musiała ich kupić lub ile czasu czekać na taki efekt...?

Dokumentalnie napiszę, że dziś poszła kolejna ogromna porcja rozdrobnionych gałęzi do kompostownika. Mamy dwa kompostowniki, w jednym robimy tradycyjny kompost, a w drugi wrzucamy te gałęzie sosnowe rozdrobnione, które trochę przegniją do lipca sierpnia i wtedy będą dodane do ziemi pod wrzosy. Część tych gałęzi jest świeżo cięta (wczoraj zakupionym sekatorem do gałęzi :), a część to urobek sprzed 3 lat już dobrze podkompostowane na kupie, na którą były zrzucone po ścięciu.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To do kompostownika ze zmielonymi gałęziami dodawajcie jakiegoś nawozu azotowego, mocznika, albo saletry amonowej. Drewno ma mały stosunek azotu do węgla.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Aniu,jak grube gałązki można ciąć takim sekatorem do gałęzi?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiu, dzięki. Przemyślę to, bo te gałęzie to mają głównie imitować ściółkę leśną dla wrzosów, nie wiem czy muszą zawierać azot. To pójdzie na dno każdego dołka pod wrzos, a na to dopiero ziemia do wrzosów. Tak to widzę na razie.

Aniu, sosnowe to do 30mm, cieliśmy też trochę grubsze, ale to już na kilka razy i z dużym wysiłkiem (tak do 40-45mm).
Sekator jest firmy Greenmill, kosztował w LM 38,40zł i jest na niego 5 lat gwarancji. Jest dość lekki i wygodny w użyciu wg mnie. W sumie nie nazywa się sekator tylko nożyce do gałęzi widzę teraz na opakowaniu.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu w tym roku na przebiśniegi trzeba poczekać. W zeszłych latach zima była mniej mroźna i bywało 10 w = w lutym. Wtedy cebule miały lepiej.U mnie jakieś pojedyncze widać, ale to nie to co zwykle. Nie martw się one nie marzną.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ania

warstwa kory na pewno im nie szkodzi, ja mam od 4 lat taką warstwę i jest wszystko oki.
Na wiosne ciut rozgarniam żeby nawozik sypnąć, podlewam i zakrywam korą.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, to mi poprawiłyście humor ;:1
Naprawdę się martwiłam, że wszystko na marne, a w sumie sporo tych cebul powsadzałam na pewno ponad 150 różnych. Szkoda byłoby i pracy i pieniędzy :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Haj Aniu, W Toruniu u mnie jeszcze nic nie wychyla nosa z ziemi...Nawet krokusy, które przecież najpłyciej są wsadzone.
Też się martwiłam, gdy inni pokazywali kiłki z gleby. Ale u nas chyba jeszcze ziemia zamarźnięta na kość?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu ja wczoraj chodziłam i patrzyłam to wychodzą krokusy.ranniki,hiacynty,nawet żonkile oczywiście ledwo wyszły z ziemi ,a ziemia zmarznięta na kamień .No a dziś cały dzień pada śnieg .
Genia
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Aniu masz rację z tresowaniem pieska należy być stanowczym ,moje też chodzą po kamiennych ścieżkach lub w ogrodzie po zrobionych ścieżkach między warzywami .Myślę ,że cebulkom nic nie będzie ja też mam posadzone różne cebulki w takich miejscach gdzie jest wysypana kora . :)
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :)
Pewno napiszę takie same posty we wszystkich zaprzyjaźnionych ogrodach .. ale chciałam się przywitać po przerwie .. długo tu nie zagladałam - z różnych , czasami niezbyt przyjemnych powodów .. i zostawiałam sobie całą frajdę spacerowania po waszych ( i swoim) ogrodach na ferie - tymczasem pierwszy tydzień spędziłam w łózku - zagladając od czasu do czasu do zainteresowań - bo leżąc szydełkowałam w czasie kiedy spadała mi gorączka.
A tyle sobie obiecywałam, nadrobić zaległości - bo fotki jeszcze z lata mam niewstawione i mnóstwo zimowych, rozgryźć photofiltr .... a tymczasem leżanko :(
Dziś czuję się już trochę lepiej - za oknami za zimno na spacery - więc spaceruję u was :) :) :)
I bardzo mi się podoba ...
Mam jeszcze tydzień ferii - więc postaram się , po odwiedzinach u was - pokazać zimę u siebie, a piekna jest - tylko nie wiem jak udało mi się ją uchwycić :oops:

Pozdrawiam gorąco z bardzo zimnej Małopolski :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ciekawa jestem ile śniegu u Ciebie napadało :roll: bo u mnie sporo w nocy spadło ,ale teraz wszystko się topi :? i jest strasznie mokro :roll: wyszłam na ogród trochę i zaraz mi buty przemiękły ,nawet nie można pochodzić po takiej brejce :shock: :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”