Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Milenko ;:196 Witaj w Nowym Roku 2014...zdrowia , szczęścia i spełnienia marzeń... ;:cm
dzwoniłam :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Milenko wszystkiego naj-naj-najlepszego w nowym 2014 roku ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Milenko, żeby Nowy Rok przyniósł co najlepsze! ;:168
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Kochani, dziękuję za życzenia, oby ten nowy rok przyniósł nam wszystkim same dobre chwile, zdrowie dopisywało, a ogrody omijały wszelkie gradobicia i inne nieszczęścia. Do tego mały kufereczek stóweczek - oczywiście na nowe ogrodowe chciejstwa ;:224
Wszystkiego dobrego - po prostu! ;:304

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, spełnienia marzeń i uśmiechu przez następne 12 miesięcy.
Czy to u Was takie piękne sztuczne ognie były? ;:oj
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

:wit Milenko w Nowym Roku życzę Tobie i Twojemu M spełnienia marzeń i zadowolenia ze swoich zielonych ;:196
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Milenko, samych dobrych dni w Nowym Roku.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Milenko dobrze ,że skończyło się na połamanym drzewie a nie było większych szkód.Choinka śliczna.pomysł z poręczą super ;:333 tylko zastanawiam się nad folią która jest pierwsza warstwą,czy nie będzie powodowała wilgoci?Zawieszka świerkowa bardzo ładna.
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Witaj Milenko, Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
Miałam sporo zaległości w Twoim wątku, ale na szczęście miałam i już jestem na bieżąco :D
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Milenko w Nowym Roku, co nam przyniesie, nie wiem, ale życzę Ci aby przynosił same radosne chwile, dużo zdrówka, dużo siły i pogody ducha ;:196
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Milenko w Nowym 2014 roku :)
Straszne co narobił halny, tyle drzew nie dało rady oprzeć się i niestety, wielka szkoda.
Piękna chioneczka i dekoracje przed domem, uwielbiam zapaloną choinkę, dodaje otoczeniu tajemniczości. Różyczka na kilku zdjeciach w oprawie zimowej przecudna,i robi wrazenie. A jeśli chodzi o roślinki to prawda powariowały, ale nie ma co się dziwić bo za oknem mamy wiosnę i jak na razie śniegu ani zimy przynajmniej u mnie nie zapowiadają.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Milenko... zdrówka, szczęścia i słodyczy... ;:196
w 2014 roku sąsiadka życzy, hej.
W tym roku nie dane mi było podziwiać naszych bielskich sztucznych ogni, choć mieszkam kilkadziesiąt metrów od miejsca ich zwyczajowego wystrzału...potem to co poszło w niebo jest wszędzie...nawet na balkonach ;:172
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Madziu lulka - dziękuję ;:196 Tak, pokaz był krótki, ale bardzo profesjonalny; polowałam na niego z aparatem, niestety przeliczyłam możliwości aparatu robiąc zdjęcia z ręki :lol:
Madusiu, Aniu, Olu, Iwonko, Sylwuś - dziękuję Kochane ;:304
Joasiu - też mam wątpliwości co do "pocenia" się poręczy.. Folią zabezpieczyłam też ławkę na pergoli, starą ławkę na tarasie i drewnianą obudowę studni. Niestety ubiegłą zimę te drewniane elementy odczuły dość wyraźnie, stąd tegoroczny pomysł na okrycie. Biorąc pod uwagę obecną pogodę zastanawiam się, czy nie zdjąć tej folii. Znając moje szczęście pewnie jak zdejmę, za kilka dni spadnie śnieg i będzie trzymał do marca ;:306
Kasiu - ;:196 U mnie wiocha, petard niewiele, a w ogrodzie pełno śmieci po sylwestrowej nocy - kawałki opakowań. Osobiście jestem przeciwniczką huków, żal mi tych wszystkich zwierząt, które tak strasznie męczą się tej nocy.. Uważam, że powinien być zakaz, w zupełności wystarczyłoby, gdyby fajerwerki były tylko na zorganizowanych imprezach (miasto, hotele). A ile rączek by ocalało... Moje obecne psy można powiedzieć, że mają zwis (jeden przygłuchy, drugi tylko trochę poszczeka, ale bez większego stresu), ale miałam kiedyś psa, który w okolicach grudnia dosłownie umierał i nie chciał wychodzić na spacery.. Sporadyczne strzały zdarzały się od połowy grudnia i trwały do pierwszych dni stycznia - pies wychodził przed blok i po pierwszym strzale robił w tył zwrot i kierunek dom :(

Mam do zmiany jedną "rabatę". Pod samym płotem rosła malina, którą przesadziłam w inne miejsce. Zyskałam więc miejsce na coś ozdobnego, wolnej przestrzeni jest jakieś 80x80 cm, ale wiosną usunę jeszcze kilka roślin, zatem miejsca będzie jeszcze więcej.

Obrazek

Obrazek

Aktualnie na rabacie:
1 - jałowiec, wiosną zniknie z rabaty,
2 - zimozielona krzewinka (?), niska (ok. 30-40 cm), bardzo brzydka i też mam zamiar ją usunąć,
3 - niska azalia,
4 - floks szydlasty,
5 - niska azalia,
6 - berberys Harlequin (bordowo-różowy),
7 - biały wrzos.

Za berberysem rośnie wciśnięta kolejna niska azalia :roll: gubiąca liście na zimę, oczywiście też ją przesadzę.
Nie mam konkretnej koncepcji, co posadzić pod płotem. Pod uwagę biorę niewielkie drzewo liściaste (maks. do 2,5 m.), pnącą różę lub wiciokrzew Aureoreticulata, który wygląda tak:

Obrazek
(źródło: kurowski.pl)

Słońca jest tu sporo rankiem i po południu, widziałabym tu coś wyższego z tego względu, że to ostatni plan rabaty. Metr od rabaty płynie strumyk, więc panuje dość przyjemny dla roślin mikroklimat. Ten dwubarwny wiciokrzew bardzo mi się podoba, ale nie jestem w 100% do niego przekonana.. Bardziej kusi mnie drzewko liściaste (najchętniej variegata), bo tych mam w ogrodzie niewiele, ale koniecznie niewysokie, by latem nie zasłaniało mi wschodzącego słońca ;:173 Boję się też odrostów maliny, których pewnie wszystkich nie usunęłam i wiosną zaczną odbijać. Mam nadzieję, że ręczne usuwanie przez pierwsze miesiące rozwiąże problem. Wszelkie pomysły mile widziane ;:180
Miłej soboty! :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Regularne usuwanie odrostów maliny po jakimś czasie przynosi rezultaty. Nie jest to kłopotliwe, więc tym bym się nie przejmowała w ogóle :D Co do wybory rośliny, to słabo widać, ile tam masz miejsca, a i większa perspektywa by się przydała. Ale może mądrzejsze ode mnie coś wymyślą :uszy
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Ja bym tu chyba nic dużego i wysokiego nie dawała :roll: mi się podoba tak piętrowo. :wink: Pokaż fotkę jak w sezonie to wygląda, chyba, że wtedy jest nie za ciekawie? Mnie ostatnio zauroczyły rośliny, które prawie cały czas są ładne, a nie tylko gdy kwitną i konsekwentnie wszystko przerabiam. ;:224
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”