Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

:wit Asiuniu sliczne storczyki przepiękna kolekcja i jeszcze ten piękny na którego mam chrapkę

Obrazek
musze go sobie kupic lub zamienić na jednego z moich pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu, uwielbiam ten wątek. Cattleye i masdevallie. Cudne, piękne, wspaniałe. Dziękuję Ci, że dzielisz się swoją wiedzą i uwagami co do uprawy tych storczyków.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Art pisze:Wreszcie zapowiedziane fotki mojej SLC Mahalo Jack PELORIC

Dla przypomnienia, kwitnienie pierwszego kwiatu okazało się "dwa w jednym":

Obrazek
Pełny kwiat kwiat katleji, ale cudny :tan to rzadkość, kolor też wspaniały ;:196
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kochani, wróciłam po dwóch dniach pobytu w Łodzi :)
Pierwszy raz miałam okazję zwiedzać Łódzką Palmiarnię, w dodatku z piękną ekspozycją Orchidei ;:226
Nie byłoby to możliwe, gdyby nie wspaniała gościnność Bożenki (Guci), która zapewniła mi nocleg, karmiła pysznościami
i woziła wszędzie swoim ;:71 Czy tyle całusów ;:196 ;:196 ;:196 ;:196 ;:196 .... to nie za mało ;:88

W pierwszym dniu pobytu, zostałyśmy również zaproszone z Bożenką przez Ewę K. do obejrzenia Jej kolekcji storczyków (i nie tylko).
Wrażenie, jakie na mnie zrobiła- trudno opisać ! W domu Ewy, storczyki rosną jak w Oranżerii, a ich wygląd i kondycja przypominają rośliny rosnące
w środowisku naturalnym.
Taką minę ;:154 miałam pewnie podczas wizyty :D Wielkość roślin, plątanina korzeni, ilość (i jakość) pędów, powaliły mnie na kolana.
Bardzo, bardzo szkoda Ewuniu, że nie masz czasu, aby nam to wszystko częściej pokazywać i opowiadać w swoim wątku o warunkach i efektach uprawy.
Dziękuję Ci bardzo, za zaproszenie i poczęstunek ;:79

I kolejne miłe zdarzenie, w drugim dniu Wystawy - w Kawiarence Palmiarni odbyło się umówione spotkanie naszej forumowej trójki z Krysią - KaRo,
która zrobiła nam ponadto sympatyczną niespodziankę przybywając wraz z Mężem. Pozdrawiamy serdecznie :)
Jedynym smuteczkiem był fakt, że miała być na tym spotkaniu również Jovanka. Niestety były przeszkody...
A rozmowy wcale nie dotyczyły wyłącznie storczyków. Było sporo śmiechu i...plany na kolejne spotkanie :)
Zakupy storczykowe okazały się sprawą drugorzędną :wink:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, masdevallie były. Nawet duży wybór. Jednak nie kupiłam żadnej, bo nazwy tych, które widziałam, nic mi nie mówiły.
Nie chcę zdublować wyglądu i koloru kwiatów.

Sylvio, cieszę się, że spodobała Ci się moja kolekcja. Ten falenopsis, którego pokazałaś, nie jest taki trudny do zdobycia.
I życzę Ci sukcesu w poszukiwaniach, bo to b. wdzięczny storczyk. U mnie kwitnie regularnie raz w roku i dosyć długo utrzymuje kwiaty.
Obecnie rośnie mu pęd :)

Justynko(Mala_Mi), tak mi miło napisałaś ;:168 Wkrótce dla Ciebie w takim razie zdjęcia kwiatów kolejnej katlejki. Dziś otwiera pierwszy z trzech kwiatów.

Mario Tereso, wiesz - dziś widziałam w sprzedaży na Wystawie SLC Mahalo Jack (nie peloric) i doceniłam mój okaz, który
o wiele obficiej kwitnie i ma bardziej soczysty kolor. Odkryłam po powrocie kolejny pąk (lub pąki, bo jeszcze słabo widać) :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Asiu- piękny weekend w Łodzi Miałaś. Tyle spotkań, rozmów i...oglądania storczyków, jak Piszesz, nie tylko wystawowych.

Ja myślę podobnie, że są wśród nas Storczykomaniacy, Którzy nie Pokazują kolekcji, a Mają cudne okazy ;) Zazdroszczę zatem spotkania u EwyK. Pewnie niejeden Okaz Wpadł w Twoje oczy...

Eh...to żałuję, że nie byłam. Jakoś do Łodzi mi nigdy po drodze nie było <nigdy nie byłam w tym mieście>, ale może, gdzieś kiedyś się uda :)

Mówisz masdevallie były...Masz może chociaż ich fotki? ;) Tylko kwitnące, czy też bez kwiatów były...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

Och Asiu, nie przesadzaj, bo się robię :oops: .
Właśnie piję kawkę, więc zajrzałam również do Ciebie :wit
Faktycznie łódzkie jesienne święto storczyków udało nam się znakomicie :heja
Nawet wstrętna pogoda nie popsuła nam humorów... bo wszędzie widzieliśmy tak wiele gorących, radosnych kolorów...a spotkanie było przesympatyczne.
Przypuszczam, że pewnie kilka osób z forum też odwiedziło naszą Palmiarnię ... ciekawe co kupili, bo było na prawdę sporo nowości, oj było !!!
A jak tam Asiu dotarłaś do domu, jak roślinki przeżyły drogę ? Wstaw zdjęcia, bo dziewczyny pewnie bardzo ciekawe nowości.

Asiu wybraż sobie, że wymyśliłam sposób na wczesne wykrywanie ,,zaciążonych" psb.
Dla niewtajemniczonych: ,,ciężarna psb" - to taka pseudobulwa, z której wkrótce wyrośnie pęd kwiatowy... oczywiście to mój neologizm.
Wystarczy podswietlić psb żarówką, latarką itp. Dzisiaj wykryłam pęd na Miltonidium, a wczoraj na Bealarze :heja
fragolotta
100p
100p
Od: 17 cze 2010, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczęta, tak sobie czytam o Waszym spotkaniu i szkoda, że mnie nie było :)
Za rok muszę się zorganizować lepiej i udać się do rodzinnego miasta w terminie wystawy.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Mnie również było bardzo miło poznać Was Drogie dziewczyny ;:196 :D
Przesympatycznie nam się gawędziło tylko ten czas tak szybko biegł...
zdecydowanie za szybko....
Może w następnym roku uda nam się spotkać w większym gronie?
Trzeba nad tym popracować .... :D
Asiu koniecznie pokaż zakupy .... Pozdrawiam serdecznie.... ;:100
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Może w następnym roku uda nam się spotkać w większym i trochę męskim gronie?
Trzeba nad tym popracować ....
Nigdy nie pomarzycie nawet o tym?! ;:110
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justus, nie robiłam fotek masdevallii i żadnych storczyków na stoiskach. A były i kwitnące i nie kwitnące (spory wybór)
Te drugie - jak pisałam - miały fiszki z nazwą, ale sprzedawcy nie potrafili powiedzieć jakie to kwiaty. Natomiast z kwitnących był np.
wspaniały, rozrośnięty okaz jakiejś mieszanki z Veitchianą w nazwie. Kwiat tylko trochę różniący się od 'Veitchiany'.
Namówiłam Ewę do zakupu :) Inne z żółtymi, pomarańczowymi lub maleńkimi fioletowymi kwiatuszkami.
EWA K pisze: A jak tam Asiu dotarłaś do domu, jak roślinki przeżyły drogę ? Wstaw zdjęcia, bo dziewczyny pewnie bardzo ciekawe nowości.

Asiu wybraż sobie, że wymyśliłam sposób na wczesne wykrywanie ,,zaciążonych" psb.
Dla niewtajemniczonych: ,,ciężarna psb" - to taka pseudobulwa, z której wkrótce wyrośnie pęd kwiatowy... oczywiście to mój neologizm.
Wystarczy podswietlić psb żarówką, latarką itp. Dzisiaj wykryłam pęd na Miltonidium, a wczoraj na Bealarze :heja
Ewo, do domu dotarłam bez przeszkód. Uprzejmy kierowca pozwolił mi wysiąść w Gliwicach tuż przy mojej ulicy, bo tamtędy prowadziła trasa,
a więc i roślinki krócej marzły. :)
Jutro porobię fotki (prawdopodobnie) "zaciążonych" ;:191 psb u moich katlejek. Ocenisz sama :wink:

Fragoletto, to prawdziwy grzech nie odwiedzić swojego rodzinnego miasta podczas trwania Wystawy :wink:
Rozumiem, że zamierzasz się poprawić w przyszłym roku :D
Henrykbb pisze:
Może w następnym roku uda nam się spotkać w większym i trochę męskim gronie?
Trzeba nad tym popracować ....
Nigdy nie pomarzycie nawet o tym?! ;:110
Henryku, "trochę męskie towarzystwo" to jednak było. Pisałam przecież, że Krysia przyjechała z Mężem :D
Trzeba pomyśleć (czyt. zacząć marzyć :) ) o najbliższym, wiosennym spotkaniu w Sosnowcu. Chyba będzie bliżej niż do Łodzi. Co Ty na to ? :wit

A teraz na prośbę Krysi KaRo i Ewy moje kupione roślinki - jedna normalnej wielkości (będzie ciężko znaleźć miejsce :? )
i trzy maleństwa (średnica doniczek od 5-8cm) do akwarium, bo jedynie tam było jeszcze trochę luzu.

Moja 'gwiazda' - Phalaenopsis amabilis Ewa kupiła taką samą. Będziemy więc porównywać :)

Obrazek

I dorosłe maluszki. Od lewej - miniaturowa Cattleya intermedia Aquinii, Polystachya fallax i Sophronitis wittigiana,
która jest porośnięta mchem na liściach i podłożu. Zastanowię się, czy cokolwiek przed wiosną z tym robić

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Asiu ja mam zamówione Sophronitis wittigiana z OG, Polystachya fallax już u mnie gości. Ten Phalaenopsis jednak troszkę drogi był, ale zamówiłem sobie tetraspis c1 i parę innych storczyków. Będziemy mogli porównywać wzrost Sophronitis i Polystachya w różnych warunkach uprawowych. :D
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Asiu, przepięknie wyglądają liście Phalaenopsis amabilis variegata! Chyba wykupiłyście z Ewą ostatnie (albo jedyne ;) ) egzemplarze, bo ja w sobotę już takich nie widziałam. Ani takiej pięknej masdevalii, jak ta Ewy. Szkoda, chociaż popatrzeć byłoby miło, a kto wie,czy bym się w końcu na coś nie skusiła... ;)

Phal. amabilis będzie kwitł na biało, czy na różowo, bo przyznam, że wyszukiwarka wyrzuca mi kwiaty w tych dwóch kolorach i nie wiem?

Widzę, że miałaś równie udany wypad jak ja, zarówno towarzysko, jak i doznaniowo :) Zazdroszczę możliwości podziwiania kolekcji Ewy, to musiał być widok ;:224

I mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja się spotkać osobiście, może w przyszłym roku..? :wink:
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

Agnieszko Masdevalli było sporo- po raz pierwszy widziałam taką różnorodność.
Taka jak moja powędrowała do Bełchatowa.
Phal. amabilis będzie kwitł na biało - taką dostałam informację.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu ;:111 ;:111 ;:111 co ja zrobiłam wchodząc tu do Ciebie wieczorem? :shock: ;:223
Teraz spać nie będę mogła ;:224 Masz cudną kolekcję i jeszcze śliczne nowoci z wystawy przywiozłaś ;:138 Szkoda, że szybciej do Ciebie nie zajrzałam może byśmy się zmówiły razem na tą wystawę :roll: ale myślę że następnym razem jakoś się zmówimy razem z dziewczynami z północy jeszcze :D
Teraz będę częstym gościem u Ciebie jeśli pozwolisz :oops:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”