Natalko (Blueberry) ? Starowinki
Szeflery mają po kilkanaście lat.
Trzynastka ? mam nadzieję, że roślinki szybciuchno wypełnią statek kosmiczny i będą cudownie się z niego ?wylewać?.
Olu (AleksandraBdg) ? zimowy kącik jest prawie idealny do przezimowania roślin, prawie, bo jest tam trochę za mało światła ( rośliny stają się przez zimę wybujałe) i przy dużych mrozach wrażliwe roślinki potrafią trochę ucierpieć.
Agatko (pomidorzanka) ? dziękuję za miłe słowa

Faktycznie, klimat w moim domu zaczyna się zmieniać....

abym tylko monsunów sie w nim nie doczekała...
Dorotko (Malachitek) ? Masz rację, ten statek kosmiczny bardziej przypomina łódź ale gdy postawiłam tą doniczkę na poręczy klatki schodowej, to wyglądała tak jakby zawisła w powietrzu i tak mi się wtedy z ufo skojarzyła....
sweety ? kwiat jednej nocy, zrobił na mnie duże wrażenie i zgadzam się z Tobą, warto było na niego czekać ... aha i na dodatek cudownie pachnie.
Elu (elcia1974) ? witaj po długim czasie

Miło Cię znów widzieć i dziękuję za miłe słowa

Kiedy dostanę nowego kwiatuszka od razu szukam dla niego doniczki, często kupuję nową... co zresztą rujnuje mój budżet domowy... ale doniczka ma u mnie długi żywot... zmienia tylko lokatorów.
Kontynuując podsumowanie roku, dziś przedstawię swoje niepowodzenie odnośnie dawnej, drobnolistnej odmiany
Kalanchoe.
Według mnie bardzo ładnie kwitnie (ma bardzo drobne, liczne i intensywnie różowe kwiatuszki).
Ponieważ nie miałam żadnego utrwalonego na fotografii kwitnienia, na początku roku postanowiłam doprowadzić do kwitnienia i porobić całą masę pięknych zdjęć aby pokaz jak cudownie może kwitnąć ta starowinkowa roślinka.
No cóż....

nie udało się..... Trzeba będzie poczekać do przyszłego roku...
A oto one:
Jedna z moich
trzykrotek przybiera ciekawe kształty ? mocno pionowo ażurowe...
Ponieważ stoi wysoko na meblościance, jej pędy mocno wydłużają się w kierunku światła...
za pięknie to nie wygląda ? raczej dośc dziwacznie...
Teraz przypomnę Fiołka Albinosa (odmiana Piersikowoje).
Tak było 02-06-2013:
Teraz normalnieje i wygląda tak:
Bananowiec zgubił parę liści (zauważyłam, że nie lubi chłodu).
Po przesadzeniu do większej doniczki postawiłam go na telewizorze ( nie jest to zbyt rozsądne ale kwiatek ważniejszy...) i ciepło od telewizora bardzo mu służy.
Tak było 1-04-2013
Tak wygląda teraz:
Pojedyńcza Smużynka u podnóżka Grubosza ładnie się rozrasta.
Tak było 03-09-2013
Tak jest teraz:
Epifilium różowe też wygląda dobrze.
Tak było 01-04-2013
Teraz jest tak:
Setkrezea również ładnie rośnie.
Ponieważ stoi w miejscu oddalonym od okna jest słabo wybarwiona ? trochę na tym traci, niestety...
Tak było 18-08-2013:
Tak jest teraz:
Trzykrotka różowa ładnie się zagęściła.
Tak było 18-08-2013:
Tak jest teraz:
Teraz nowość ? Starzec ( nie znam jej właściwej nazwy).
Kiedyś miałam tą roślinkę. Problem z nią jest taki, że nigdy nie wiadomo czy jeszcze rośnie czy już uschła.... bo porostu po niej tego nie widać.
Oczywiście pierwszą przelałam, korzeń zgnił a potem wyschną ale roślina ciągle wyglądała ładnie.
Mi jednak zależy na tym aby rosła, gdyż jej patyczkowe siwe pędy wykorzystam do ozdób bożonarodzeniowych.
Posadziłam ją w ostatniej doniczce, która mi została ? nie wygląda to dobrze ale na razie musi tak być.
Na koniec Fiołkowy akcent.
Wyhodowany z listka Fiołek rob's chilly willy:
I kwitnący Fiołek NN:
Dziękuję za uwagę....