Od sadzonki do sukcesu.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od sadzonki do sukcesu.

Post »

I znowu jestem u Ciebie.

Ślicznie Ci wszystko rośnie - odżywa. Masz zielone rączki ;:138

Śliczna ta karbowana paprotka - niedawno ją zdobyłam z wymiany. Ciekawa jestem, jak u mnie będzie rosnąć.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Dziękuję kochane za miłe słowa ;:79

Natalko (Blueberry) ? a niech ślimaczek wypuszcza różki ? jak najwięcej ;:215
Patrycjo (Filigranowa27) ? na zimę to będę musiała Wilczomlecza wtachać z powrotem na piętro... jeden szalik chyba nie wystarczy... ;:202 No ale przynajmniej się nie przeziębi... ;:306
Aniu (Anulka0207) ? tak sądzisz ? ...hmmm.... ;:131 spróbuję z tą miotłą.... :;230
Aniu (anym) ? a miałam zamiar już wyrzucić tego Wilczomlecza, bo taki pokancerowany był... ;:223 Teraz się cieszę, że tego nie zrobiłam ;:333
Justynko (justus27) ? trzymam kciuki za Twoją Paprotkę karbowaną ? u mnie ładnie rosną tylko w werandzie ale na zimę zabieram ją do domu i wtedy niestety marnieje... ;:144 Na wiosnę dzielę ją na kilka mniejszych roślinek i znów wystawiam do werandy i tak co rok. ;:170
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Dziś pokażę miejsce w moim domu, gdzie zimują wszystkie roślinki z balkonu i werandy ;:227
Jest to końcówka klatki schodowej. W zamyśle mojego ojca miał być dobudowany strych (poddasze) ale nie zdążył już tego zrealizować....tak więc mam tam trochę miejsca na kwiatuszki ;:306
Obecnie stoją tam dwie stare, okropne Szeflery ale na okrągło wypuszczają jakieś tam młode sadzoneczki, więc trzymam je właśnie ze względu na te młode, które potem ukorzeniam i rozdaję.
Obrazek

Obrazek

Ostatnio właśnie na tym poddaszu wylądował fioletowy statek kosmiczny ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I znów wrócę do porównań: ;:3

Aloes ? gdy go dostałam 05-05-2013 ;:173
Obrazek
I obecnie ;:167
Obrazek

Mój doniczkowy kącik ;:3
Obrazek

A to już Fikus ;:219
Obrazek

Nie przepadam za Storczykami ale ostatnio dostrzegłam jedną ich zaletę ? ładnie wyglądają na tle roślinek liścio-ozdobnych ? ich kwiaty nieco rozweselają taki właśnie kącik kwiatowy ;:138
Obrazek

A teraz.... dziwna sprawa... ;:24
Chciałam pochwalić się pięknym pączkiem kwiatowym Epifilium białego ale jeszcze nie zdążyłam wstawić zdjęć na FO a kwiatek zdążył już przekwitnąć.... ;:145
Epifilium białe, nazywają też Kwiatem jednej nocy ? niestety to prawda... ;:201
U mnie rozwinął się w nocy a nad ranem, gdy go dojrzałam, już się zamykał.... ;:151

Oto on jeszcze w pączku 09-09-2013 g. 23.45 ;:128
Obrazek Obrazek

Tu już zamykający się 14-09-2013 g. 8.30 ;:140
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I już przekwitły 15-09-2013 g. 10.25 ;:129
Obrazek

Kwiaty czerwonego Epifilium wytrzymują jednak trochę dłużej ;:172

Dobrej nocki ;:19
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Fajny masz kącik na roślinki ;:224 Szeflery :shock: Jakie stare są? Pomyśleć, że z mojego maleństwa może kiedyś wyrosnąć coś takiego... No, ale to zajmie duuuużo czasu, na szczęście ;:306 Szkoda że nie udało się zrobić zdjęcia kwiatuszka w pełnym rozkwicie - ach, wymagające te roślinki, jeszcze nocki dla nich zarywać ;:224 :;230
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Wow stare szeflery, podziwiam mnie jakoś nie rosły :( kącik fajny a statek kosmiczny za niedługo pewnie będzie za mały dla mieszkańców :)
AleksandraBdg

Post »

Alinko, Epiphyllum jest obłędne!
Kwiat wydaje się kruchy, delikatny..... Wielka szkoda,że tak krótko można cieszyć oczy jego widokiem....

Szczerze zazdroszczę tak fajnego miejsca na zimowanie roślinek. Na pewno bezpiecznie przetrwają ten niekorzystny także dla nas-zimowy okres.
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak to epiphylium jest obłędne,

nawet przy końcu kwitnienia, super statek do Ciebie przyleciał Alinko

naprawdę ładnie te kwiaciorki w nim wyglądają, i pomysłowo :shock: :shock:

pokazujesz swoje kąciki zieleni i od razu można poczuć klimat Twojego domu

który mnie bardzo odpowiada, gratuluję że miałaś takie pomysły

sama chyba też się dobrze czujesz w takim klimacie jaki stworzyłaś.
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AliWas pisze: Obecnie stoją tam dwie stare, okropne Szeflery ale na okrągło wypuszczają jakieś tam młode sadzoneczki, więc trzymam je właśnie ze względu na te młode, które potem ukorzeniam i rozdaję.
Jaki przemysł! :tan
A fioletowy statek kosmiczny mi bardziej przypomina łódź, ale tak czy siak jest obłędny, zastanawiam się tylko, czy za kilka miesięcy któreś rośliny nie postanowią wyrzucić inne za burtę ;:306
Aloes super u ciebie odżył, a ze storczykami mam nieco podobnie do ciebie - nie przepadam, chociaż pooglądać u kogoś lubię!
A królowa jednej nocy piękna, ale cóż - szkoda, że tak krótko pokazuje swój majestat...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwiat epi, choć kwitnie tak krótko, jest niesamowity ;:138 To czysta magia!
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Alinko właśnie nadrobiłam swoje mega zaległości w Twoim wątku :D
No i teraz wypada napisac mi tylko jedno: u Ciebie jest absolutnie pięknie ;:138
Wszystko ładnie przyrasta, kwitnie, zieleni się. No i te doniczki- ładne, oryginalne, świetnie dobrane do każdej rośliny ;:303
I jak tu do Ciebie nie zaglądac? ;:196
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Natalko (Blueberry) ? Starowinki Szeflery mają po kilkanaście lat.
Trzynastka ? mam nadzieję, że roślinki szybciuchno wypełnią statek kosmiczny i będą cudownie się z niego ?wylewać?.
Olu (AleksandraBdg) ? zimowy kącik jest prawie idealny do przezimowania roślin, prawie, bo jest tam trochę za mało światła ( rośliny stają się przez zimę wybujałe) i przy dużych mrozach wrażliwe roślinki potrafią trochę ucierpieć.
Agatko (pomidorzanka) ? dziękuję za miłe słowa ;:196 Faktycznie, klimat w moim domu zaczyna się zmieniać.... ;:202 abym tylko monsunów sie w nim nie doczekała... ;:306
Dorotko (Malachitek) ? Masz rację, ten statek kosmiczny bardziej przypomina łódź ale gdy postawiłam tą doniczkę na poręczy klatki schodowej, to wyglądała tak jakby zawisła w powietrzu i tak mi się wtedy z ufo skojarzyła.... :;230
sweety ? kwiat jednej nocy, zrobił na mnie duże wrażenie i zgadzam się z Tobą, warto było na niego czekać ... aha i na dodatek cudownie pachnie.
Elu (elcia1974) ? witaj po długim czasie :tan Miło Cię znów widzieć i dziękuję za miłe słowa ;:180 Kiedy dostanę nowego kwiatuszka od razu szukam dla niego doniczki, często kupuję nową... co zresztą rujnuje mój budżet domowy... ale doniczka ma u mnie długi żywot... zmienia tylko lokatorów.

Kontynuując podsumowanie roku, dziś przedstawię swoje niepowodzenie odnośnie dawnej, drobnolistnej odmiany Kalanchoe.
Według mnie bardzo ładnie kwitnie (ma bardzo drobne, liczne i intensywnie różowe kwiatuszki).
Ponieważ nie miałam żadnego utrwalonego na fotografii kwitnienia, na początku roku postanowiłam doprowadzić do kwitnienia i porobić całą masę pięknych zdjęć aby pokaz jak cudownie może kwitnąć ta starowinkowa roślinka.
No cóż.... ;:24 nie udało się..... Trzeba będzie poczekać do przyszłego roku... ;:145
A oto one:
Obrazek

Obrazek

Jedna z moich trzykrotek przybiera ciekawe kształty ? mocno pionowo ażurowe...
Ponieważ stoi wysoko na meblościance, jej pędy mocno wydłużają się w kierunku światła...
za pięknie to nie wygląda ? raczej dośc dziwacznie...

Obrazek

Obrazek

Teraz przypomnę Fiołka Albinosa (odmiana Piersikowoje).

Tak było 02-06-2013:
Obrazek

Teraz normalnieje i wygląda tak:
Obrazek

Bananowiec zgubił parę liści (zauważyłam, że nie lubi chłodu).
Po przesadzeniu do większej doniczki postawiłam go na telewizorze ( nie jest to zbyt rozsądne ale kwiatek ważniejszy...) i ciepło od telewizora bardzo mu służy.

Tak było 1-04-2013
Obrazek

Tak wygląda teraz:
Obrazek

Pojedyńcza Smużynka u podnóżka Grubosza ładnie się rozrasta.

Tak było 03-09-2013
Obrazek

Tak jest teraz:
Obrazek

Epifilium różowe też wygląda dobrze.

Tak było 01-04-2013
Obrazek

Teraz jest tak:
Obrazek

Setkrezea również ładnie rośnie.
Ponieważ stoi w miejscu oddalonym od okna jest słabo wybarwiona ? trochę na tym traci, niestety...

Tak było 18-08-2013:
Obrazek

Tak jest teraz:
Obrazek

Trzykrotka różowa ładnie się zagęściła.

Tak było 18-08-2013:
Obrazek

Tak jest teraz:
Obrazek

Teraz nowość ? Starzec ( nie znam jej właściwej nazwy).
Kiedyś miałam tą roślinkę. Problem z nią jest taki, że nigdy nie wiadomo czy jeszcze rośnie czy już uschła.... bo porostu po niej tego nie widać.
Oczywiście pierwszą przelałam, korzeń zgnił a potem wyschną ale roślina ciągle wyglądała ładnie.
Mi jednak zależy na tym aby rosła, gdyż jej patyczkowe siwe pędy wykorzystam do ozdób bożonarodzeniowych.
Posadziłam ją w ostatniej doniczce, która mi została ? nie wygląda to dobrze ale na razie musi tak być.

Obrazek

Na koniec Fiołkowy akcent. ;:23

Wyhodowany z listka Fiołek rob's chilly willy:
Obrazek

I kwitnący Fiołek NN:

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za uwagę.... ;:cm
Awatar użytkownika
olgierdyna
200p
200p
Od: 26 sie 2013, o 10:31

Post »

Piękne zdjęcia, fantastyczne doniczki i cudowne roślinki ;:333
Pozdrawiam
Kinga

Zielono mi- Zapraszam
x-Cz-a

Post »

Przepiękny, ciepły wątek sercem pisany ;:180 ;:180
Przepiękne rośliny,cudownie zadbane ;:oj ;:138 ;:oj
W ich gąszczu są i te ,które mnie kręcą ale najbardziej podoba mi się ślimak i roślina w nim,gratuluję ;:180
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Nie wiem co chwalić najpierw... Hmm, chyba postępy ;:63 Wszystko ładnie rośnie ;:108 Nie przejmuj się kalanhoe, grunt, że żyje. Fiołek albinos nadal ciekawie wygląda, fajnie by było gdyby jeszcze zakwitł. A z tym starcem to się uśmiałam - nie wiadomo, czy żyje czy nie ;:306
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Epiphyllum... Obledne!
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”