Dusiu ja mam jakieś 4-4,5 godz. jazdy do Warszawy więc nie wiem czy to daleko czy nie, ale mnie takie odległości nie przerażają. Często wyjeżdżam do rodziny do Krakowa i jest to dla nas czymś zupełnie naturalnym. Ale rozumiem też, gdy ktoś nie jest zmotoryzowany ... Cóż - ja takiej okazji jaką będzie moja pierwsza wystawa nie przepuszczę, a że mam rodzinę także w W-wie to i przespać się będę mogła
Agnieszko / Agita bardzo dziękuję i cieszę się, że Ci się spodobało

Mam nadzieję, że będę potrafiła stworzyć im takie warunki aby uraczyły mnie pięknymi kwitnieniami
Agnieszko / Migrenqa dziękuję
Justynko 
rozumiem, że szybko zobaczymy u Ciebie jakieś oryginalne półeczki / koszyczki itp.

A wiszące dlatego, że tak mi się podoba a także specjalnie dla dendrobiów (które raczej lubią takie warunki) poprosiłam Tatę o wykonanie takich koszyczków. A że kosztowało mnie to 3 razy taniej niż podobne w LM to tym bardziej się cieszę

A miejsca jeszcze jest dość sporo (nieskromnie powiem

) lecz z drugiej strony na kilka egzemplarzy już czekam więc .... Będzie trzeba znów coś pomyśleć
A teraz chciałam Wam pokazać moje dwa phalaenopsis:
Phalaenopsis I-lan Green Pixie - jest u mnie od 21 czerwca i do tej pory wypuścił u mnie 3 listki. Został zakupiony jako zdolny do kwitnienia, ale nigdy jeszcze nie kwitł. Zastanawiam się czy uda mi się skłonić go do pokazania swoich cudnych kwiatuszków

Jego podłoże to: na spodzie gruba kora, następnie luźne włókno kokosowe a na górze dość gruba warstwa sphagnum. Oprócz standardowych kąpieli co ok 7-10 dni zraszam po wierzchu mech.
Phalaenopsis Pantherina - u mnie od 22 lipca, dość spora roślina i zgodnie z opisem zdolna do kwitnienia. U mnie wypuszcza własnie nowe korzenie i wydłużyła sercowy listek. Podłoże to gruba kora pomieszana z niewielką ilością sphagnum. Podlewam i zraszam jak I-lan Green Pixie.
Będę wdzięczna za Wasze uwagi i ewentualnie podpowiedzi co do uprawy
A teraz kilka aktualnych fotek:

Ten obłędnie pachnie
Zakwitła moja cambria tygrysia na trzecim, już moim pędzie. Niestety pęd nie wykształcił się do końca i pozostały jedynie dwa, ale jakże piękne kwiaty
Phal. Bellina
i
Phal. Bellina "Ponkan" która niezwykle szybko rośnie
Przemeblowane akwarium oraz świeżo posadzone storczyki w koszyczkach:
Pozdrawiam Was gorąco