Początek przygody

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Początek przygody

Post »

Dusiu ja mam jakieś 4-4,5 godz. jazdy do Warszawy więc nie wiem czy to daleko czy nie, ale mnie takie odległości nie przerażają. Często wyjeżdżam do rodziny do Krakowa i jest to dla nas czymś zupełnie naturalnym. Ale rozumiem też, gdy ktoś nie jest zmotoryzowany ... Cóż - ja takiej okazji jaką będzie moja pierwsza wystawa nie przepuszczę, a że mam rodzinę także w W-wie to i przespać się będę mogła :wink:

Agnieszko / Agita bardzo dziękuję i cieszę się, że Ci się spodobało ;:196 Mam nadzieję, że będę potrafiła stworzyć im takie warunki aby uraczyły mnie pięknymi kwitnieniami ;:65

Agnieszko / Migrenqa dziękuję ;:180

Justynko :;230 rozumiem, że szybko zobaczymy u Ciebie jakieś oryginalne półeczki / koszyczki itp. ;:224 A wiszące dlatego, że tak mi się podoba a także specjalnie dla dendrobiów (które raczej lubią takie warunki) poprosiłam Tatę o wykonanie takich koszyczków. A że kosztowało mnie to 3 razy taniej niż podobne w LM to tym bardziej się cieszę :heja A miejsca jeszcze jest dość sporo (nieskromnie powiem :oops: ) lecz z drugiej strony na kilka egzemplarzy już czekam więc .... Będzie trzeba znów coś pomyśleć ;:224

A teraz chciałam Wam pokazać moje dwa phalaenopsis:

Phalaenopsis I-lan Green Pixie - jest u mnie od 21 czerwca i do tej pory wypuścił u mnie 3 listki. Został zakupiony jako zdolny do kwitnienia, ale nigdy jeszcze nie kwitł. Zastanawiam się czy uda mi się skłonić go do pokazania swoich cudnych kwiatuszków :? Jego podłoże to: na spodzie gruba kora, następnie luźne włókno kokosowe a na górze dość gruba warstwa sphagnum. Oprócz standardowych kąpieli co ok 7-10 dni zraszam po wierzchu mech.
Obrazek Obrazek

Phalaenopsis Pantherina - u mnie od 22 lipca, dość spora roślina i zgodnie z opisem zdolna do kwitnienia. U mnie wypuszcza własnie nowe korzenie i wydłużyła sercowy listek. Podłoże to gruba kora pomieszana z niewielką ilością sphagnum. Podlewam i zraszam jak I-lan Green Pixie.
Obrazek Obrazek

Będę wdzięczna za Wasze uwagi i ewentualnie podpowiedzi co do uprawy ;:196

A teraz kilka aktualnych fotek:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Ten obłędnie pachnie Obrazek

Zakwitła moja cambria tygrysia na trzecim, już moim pędzie. Niestety pęd nie wykształcił się do końca i pozostały jedynie dwa, ale jakże piękne kwiaty
Obrazek Obrazek

Phal. Bellina Obrazek Obrazek

i Phal. Bellina "Ponkan" która niezwykle szybko rośnie ;:138
Obrazek Obrazek

Przemeblowane akwarium oraz świeżo posadzone storczyki w koszyczkach:
Obrazek
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Was gorąco :wit ;:196
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zaprezentowałaś przecudne rośliny ;:138 ;:138 ;:138
Phalaenopsis I-lan Green Pixie to jedno z moich największych marzeń - jest taki słodki i przeuroczy.
Pędzik na bellince wygląda bardzo zdrowo i pozostaje tylko czekać na kwiaty
GRATULACJE ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu wchodzę na Twój wątek kilka razy dziennie i ciągle się napatrzeć nie mogę :roll: tyle śliczności i tak pięknie zaprezentowane ;:224 ;:138
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Kasiu powoli nadrabiam zaległości ( brak czasu z powodu remontu) zaglądam i okulary mi spadły z nosa a szczękę zbieram z podłogi ;:111 ;:111 ;:111 Cuda jakie widzę sprawiają, że będę zaglądać często by popatrzeć. Kwitnienia piękne, akwarium przemeblowane i jeszcze ile w nim miejsca ;:224 Koszyczki w oknie zagospodarowane ;:108 a co w nich sobie mieszka :?: Co do podpowiedzi tych dwóch pięknych Jegomości niestety nie wiem, bo nie posiadam ich w swojej kolekcji. Ale widać, że to okazy zdrowia więc na Twoim miejscu wypatrywałabym pędzików :heja
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Kasiu...jak będę mieć swoje mieszkanie to pierwsze co zrobię to przejrzę Twój wątek by zaczerpnąć pomysły na poustawianie i uwieszanie storczyków :D :D Jestem pod ogromnym wrażeniem tego, jak szybko się "dorobiłaś" takiej wspaniałej kolekcji ;:63
Powiedz mi czym różni się Phal bellina od Phal. bellina "Ponkan" ? ;:88 Wpisałam w google obie nazwy i różnicy nie widziałam ;:224
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Dziękuję Wam Kochane bardzo za te miłe słowa i komplementy ;:180 ;:196

Aniu w 3 koszyczkach posadziłam: dendrobium farmeri, gomesa crispa oraz bifrenaria aureofulva. Czwarty koszyczek czeka na dendrobium thyrsiflorum a piąty na razie nie zagospodarowany. W tym momencie umieszczona tam jest doniczka z masdevallią od Asi/Joane :P

Moniu bardzo Ci dziękuję, ale mnie troszkę zawstydzasz :oops: Wg mnie sama Masz wspaniałą wyobraźnię a ponadto będziesz studiować architekturę krajobrazu, więc to ja będę się pewnie niedługo mogła uczyć od Ciebie. A ja po prostu podglądam to tu - to tam i zawsze coś ciekawego wpadnie w oko :wink: Phal. bellina "Ponkan" właściwie niczym się nie różni od Phal. bellina. Odmianę tą mam z Niemiec, sadzonka za dwa lata powinna być zdolna do kwitnienia. Jedyne co wg mnie je różni to odcień filetu - różu na kwiatach, ale jak będzie w rzeczywistości? czas pokaże. Mam nadzieję, że doczekam jej kwitnienia, bo Phal. bellina właśnie będzie rozwijać swój pączek u mnie, a następny już w drodze :tan

Wczoraj zabrałam do mieszkania wszystkie katlejaste oraz sabotki z balkonu, ponieważ temperatura bardzo spadła i zapowiadano tylko 10 stopni. Pozostały tam jedynie cymbidia.
Dziś troszeczkę podglądałam moje kwiatuszki i oto co zobaczyłam:
Jakieś dwa - trzy tygodnie temu włożyłam na próbę na wierzch do doniczek phragmipedilum, paphiopedilum i masdevalli mech żywy (bardzo wysoki bo ponad 2 cm). Przetrzymałam go kilka godzin na gazecie, następnie dość mocno "przetrzepałam" i wypłukałam. Mniej więcej co drugi dzień spryskiwałam po wierzchu ten mech. Dziś odsłoniłam tą warstwę mchu i u phragmipedilum ujrzałam wychodzące dwie rozetki :heja , u sabotka nowe korzonki a u masdevalli, która przyjechała do mnie jako roślinka składająca się z 6 przyrostów, zobaczyłam 4 nowe przyrosty i jeszcze coś, ale być może że to korzonek, który idzie troszkę w górę.

Będę obserwować co dalej będzie się działo. Wg moich obserwacji mech ten nie wysycha tak szybko jak sphagnum, które czasami muszę spryskiwać dwa razy dziennie.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu fajnie, że tak pięknie storczyki ruszyły pod mchem ;:138 skąd przyniosłaś ten mech :?: mam pewną myśl ale nie jestem pewna więc wolę zapytać. ;:224
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
gejzerka

Post »

Kasiu, gratuluję przepięknej kolekcji i bardzo pomysłowej aranżacji - artyzm w każdym calu, zwłaszcza wykorzystania miejsca na nowe, coraz bardziej egzotyczne okazy ;:63
Życzę dalszego rozwoju i orchidarium w mieszkaniu ;:108 ;:7
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu gratulacje ;:138 u siostry na działce rośnie mech więc chyba jej troszkę skubnę :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu ja mam jakieś 4-4,5 godz. jazdy do Warszawy więc nie wiem czy to daleko czy nie, ale mnie takie odległości nie przerażają. Często wyjeżdżam do rodziny do Krakowa i jest to dla nas czymś zupełnie naturalnym. Ale rozumiem też, gdy ktoś nie jest zmotoryzowany ... Cóż - ja takiej okazji jaką będzie moja pierwsza wystawa nie przepuszczę, a że mam rodzinę także w W-wie to i przespać się będę mogła

Ja też nie mogę przegapić wystaw, ale wiadomo, że T. mnie nie weźmie kilkaset km, zwłaszcza jak nie chce pojechac 100 km do Krakowa. Ale chciałabym móc jeździć też na inne, większe wystawy, bo niestety u nas są małe.

A storczyki masz piękne, ale najbardziej ci zazdroszczę tych pięknie rosnących bellin. Moja wygląda, jakby zaraz miala padnąć, nie chce wpuszczać korzeni w podloże i bardzo zwiotczała. Ale chociaż penang girl zaczął puszczać pędzik i jest z nim coraz lepiej.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Kasiu wszystkie storczyki piękne , zauroczyły mnie wiszące Vandy w oknie ;:224 . Gratulacje dla Taty za koszyczki ;:138 .
Kasiu napisz co to za żywy mech który położyłaś na wierzch do doniczek phragmipedilum, paphiopedilum i masdevallio ( czy to taki z lasu ) jeśli nie to gdzie go można kupic , chętnie bym poeksperymentowała .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Kasiu nie chciałam Cię zawstydzać....tylko mówię co myślę ;:108 Jestem ciekawa co też ciekawego mnie nauczą na tych studiach i czy będą jakieś lekcje o orchideach :D Mam nadzieję, że coś się nauczę i wiedzę Wam przekażę :) A w przyszłości wybuduję swój ogród marzeń i oranżerię ze snów ;:224 ;:167
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu,pęknie i pomysłowo u Ciebie,szczerze gratuluję i podziwiam.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kasiu oniemiałam z zachwytu, koszyczki cudnie zagospodarowane nowymi lokatorami, akwarium po przemeblowaniu na pewno pomieści nowych gości , lubię tu wpadać i oglądać masz extra pomysły :)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu czyżbyś wybierała się na wystawę do Warszawy :?: Jeśli tak to może się spotkamy, bo ja jadę obowiązkowo. ;:108
Początek mojej przygody.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”