Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Dalu ;:196
Cieszę sie, że mogłam Cię zobaczyć i uczestniczyć w fantastycznym spotkaniu w pięknej okolicy :D
Spotkanie było niepowtarzalne a Ty Dalu jego pomysłodawczynią 8-)
Mieszkacie z M. w cudownym miejscu.
Buziaki ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
x-d-a

Post »

Pell, dzięki serdeczne, ja również cieszę się bardzo, że mogłam Cię znowu zobaczyć :P
Szkoda, że tym razem nie byłaś w moim ogrodzie :(

100krotko, ja sama ze zdziwieniem oglądałam fotki mojego ogrodu robione przez innych :roll:
A ta konstrukcja bambusowa to dla powojnika Polish Spirit, który od końca czerwca kwitnie nieprzerwanie burzą niebiesko-fioletowych kwiatków. Zresztą Ty chyba go masz, więc dobrze wiesz, jaki jest niezawodny...

Geniu, a jak mi było miło gościć Cię choćby przez te pół godzinki w ogrodzie :lol: I ciągle mam wyrzuty sumienia, że za mało Wam wykopałam...

Ewelinko, piwonie lekarskie to tzw. majówki i one kwitną bardzo wcześnie. Niebawem je pokażę.
A skalniaczki teraz pięknie wyglądają oklejone poduszeczkami kwitnących żagwinów, floksików, gęsiówek, bodziszków i czego tam jeszcze niema ...

Marcinku, tyle pochwał, że aż się rumienię :oops: Naprawdę nie wiem, czy ja i mój ogród na nie zasłużyliśmy...

A dla tych, co nie widzieli link do filmiku Marka na str. 47 tego wątku
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Daluś przecudny ogród u Ciebie o tej porze,wygląda,że u Ciebie lato ;:224 :D .
Filmik bardzo ładnie pokazuje Twoje piękne miejsce zieleni i kwiatów ;:108 ;:108
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
x-d-a

Post »

Halinko, na razie po tych deszczach zieleń zrobiła się bardzo bujna, ale kwitną tylko wiosenne kwiatuszki - tulipanki, lilaki, złotliny, orliki, no i zaczynają Rh!!

Mocno przyspieszyły funkie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Daluś u mnie orliki nie chcą jeszcze kwitnąć,a hosty dopiero dziobki pokazują :roll: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Dalu funkie rzeczywiście są w swoim żywiole... wielu roślinkom mimo naszych narzekań taka pogoda służy :)

A co do płyty/rzeźby o Mnichu w Twoim ogrodzie.. to bardzo ciekawe? czy nie próbowałaś się dowiadywać o pochodzeniu tej płyty? nie zgłaszałaś tego do muzeum? może to ważne odkrycie... :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Filmik jest fantastyczny ;:63 , czułam się jakbym też tam była :D
Daluś, pięknie masz ;:196
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Właśnie usłyszałam o filmie i pospieszyłam zobaczyć. Jest godny uroczej właścicielki i Jej pięknego królestwa. ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Dalu wspaniała niespodzianka w postaci pięknego , profesjonalnie zrobionego filmu mnie spotkała, widząc Twój piękny ogród prawie na ,,żywo,,.Mnustwo roślin Ci kwitnie,ciekawe ogrodowe dodatki .Przeżyłam ucztę duchowa. :) :) :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu funkje masz cudne widziałam wszystkie na własne oczy , dziś zrobiłam zdjęcia moim , tym które juą rozwinęły liście , ale u mnie ślimaków , skądś przytargałam też te golasy :;230 ile ja dziś wyzbierałam a to tylko jedna rabata .

Genia
x-d-a

Post »

Geniu, przy takiej wilgotnej pogodzie we wszystkich ogrodach namnożyło się pełno ślimaków - u mnie są wszystkie, "golasy" czarne, brązowe i w paski, winniczki i malutkie w skorupkach, które też robią dużo spustoszeń :evil: Częściowo je zbieram, niektóre unicestwiam, choć bardzo tego nie lubię, a szczęściarze zostają wyrzuceni do sąsiada :;230 I tak wrócą...

Tajeczko, cieszę się, że Ci się podobało :lol: Zdjęcia to zdjęcia, a jednak film lepiej oddaje urodę (bądź jej brak) ogrodu i nie tylko...

Adrianno, Aniu, dzięki ;:196

Alu, funkie rosną jak zwariowane, chociaż mam też delikatniejsze odmiany, które wypuściły dwa czy trzy listki i na tym koniec w tym roku :evil:
Co do tablicy, to ona musiała leżeć w tej piwnicy kilkadziesiąt lat, bo p. Dunajewski umarł w latach sześćdziesiątych. Mnich stoi przy drodze też już od dawna, a czemu miała służyć ta tablica, nikt nie wie, bo mówiliśmy o jej istnieniu burmistrzowi.

Halinko, orliki jeden po drugim zaczynają kwitnąć i będę musiała na nie uważać, bo wszędzie się rozsiewają... A hosty - jak widzisz, niektóre są już olbrzymie, ale mam też delikatne maluszki ;:108

Dzisiaj znowu nie ma słoneczka, co chwilę popaduje deszcz, ale jest dość ciepło. Jeśli nie będzie padać, po obiedzie zaplanowałam ścinanie forsycji. Ślicznie kwitły w tym roku, ale teraz bardzo wybujały, więc muszę je trzymać w ryzach. Oprócz tego, posadzę kupioną dzisiaj winorośl - na miejsce starej, która kompletnie zmarzła...No i powalczę trochę z chwastami i niezapominajkami, które powoli przekwitają, łapią mączniaka i robią się nieładne, a do tego zasłaniają szlachetne roślinki. Jest ich mnóstwo, podobnie zresztą jak ziarnopłonu, który niedługo sam zniknie, ale w niektórych miejscach muszę go usunąć.
Zrobiłam też sporo zdjęć(kwitną azalie!), które pokażę wieczorem.
Miłego dnia :lol:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dala pisze:...a szczęściarze zostają wyrzuceni do sąsiada :;230
Byłam świadkiem :;230
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Dalu, filmik piękny, bo ogród piękny. Fajnie, że Andrzej (?) zrobił Ci taki prezent (i nam też :) ) Wczoraj jak zaczęłam go oglądać, to z wrażenia zapomniałam się wpisać :oops:
Funkie w Twoim ogrodzie szaleją w porównaniu z moimi, w ogóle wszystko u Ciebie sporo wcześniej i w sumie to fajnie, bo można się cieszyć długo krótkotrwałymi roślinkami. Jak robisz z niezapominajkami? Po przekwitnięciu je usuwasz po prostu?
Cieszę się na wieczorne zdjęcia różaneczników, bo ja dopiero czekam na moje, pewnie za dwa trzy lata będę się nimi cieszyć. Może w tym roku kupię sobie jakieś dwa nieco dojrzalsze w czasie kwitnienia.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dalu nigdy nie wątpiłam w to, że twój ogród należy do jednego z najładniejszych na tym forum.
Filmik mnie tylko w tym upewnił. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
x-d-a

Post »

Grażynko, dzięki ;:196 Staram się, ale jeszcze dużo pracy przede mną...

Aniu, pogoda w tym roku sprzyja funkiom - jest stosunkowo ciepło i wilgotno. Trochę mniej za to sprzyja Rh - gdy one są w pełni kwitnienia deszcze niszczą delikatne kwiatki :(
Ale festiwal kwitnienia Rh się zaczyna - na razie kwitną wczesne różaneczniki, azalie japońskie i drobnokwiatowe.

Gosiu, mam już taki odruch bezwarunkowy - ślimak w ręce, wyrzutka za płot sąsiada. Za sąsiadem nie przepadam, ale chyba sobie nie zasłużył na takich nieproszonych gości...

Dzisiejsze obiecane Rh:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”