Moje spełnione marzenie... tu.ja cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Piękne nasturcje, wspomnienie z czasów szczenięcych lat...
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Piekne nasturcje a jakie towarzyskie heheh :) :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś nie mogę znaleźć tej Twojej piwniczki na zdjęciu, a jestem ciekawa, bo pewnie za dwa trzy sezony będziemy budować piwniczkę w skarpie za domem. Bardzo praktyczne pomieszczenie, tak mi się wydaje. Nie mam w domu spiżarni, więc przyda się u mnie bardzo.
A ja nie lubię nasturcji, bo kojarzy mi się z liszkami, które zawsze ją zjadały u mojej babci. Nie mogę się teraz za nic do niej przekonać.
Miłego dnia
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza - nasyp do doniczki storczyka kamyków i nalej wody, ale tak, aby nie dotykała spodu doniczki. Powinno trochę pomóc.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie!
Niestety dziś mimo słonecznej pogody było bardzo chłodno. Nie przeszkodziło mi to jednak skorzystać z ogrodowej rehabilitacji. Cebulowe znów poszły w ruch tzn. do ziemi.
W czasie porządków na leśnej rabacie zauważyłam takie cudo:

Obrazek

Sama zastanawiam się co to jest. Czy to zimowity, a może krokusy...Na pewno sadziłam we wrześniu.

Asiu - dzięki za radę. Od razu dałam trochę keramzytu na dno osłonki i trochę wody, a pomimo tego taki "efekt". Teraz przykręciłam trochę kaloryfer i postawiłam go na oknie, które jest otwierane na noc. Zobaczymy...

Aniu-Kubanki - ta piwniczka to jakiś bunkier zastany na działce. Możesz go zobaczyć w całej okazałości u mnie na 19 str.
A tak wygląda mój spóźnialski anemon z "kolegami". Liczyłam na to,że dziś już będzie pięknie rozwinięty, ale potrzebuje jeszcze trochę czasu. Niestety na dzisiejszą noc zapowiadają u mnie przymrozki i nie wiem czy nie zetną kwiatów.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Izuś.Wpadłam podziękować Ci za miłe slowa u mnie, podczas mojej nieobecności. Cieszę sie, że juz jestem i znów mogę z Wami pisać, bardzo mi tego brakowało. Brak czasu sprawia, ze nie nadrobiłam wszystkich zaległości ale staram sie. Pozdrawiam serdecznie-buziaki i jeszcze raz dziękuję.Pa :P
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Miejmy nadzieję, że przymrozek nie zetnie anemonków, bo szkoda by było....
U mnie dalie trochę zaczynają marznąć, ale trzymają się dzielnie i dalej kwitną. A jak Twoje? Już wykopane?
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wypatrzyłam błąd w moim poście, chyba musiałam się bardzo spieszyć. Kamyki naturalnie do podstawki pod doniczką :oops: .
Mój ma szczęście nie stać nad kaloryferem, ale pomimo werandowania nie widać na razie pędów kwiatowych... Ale liczę, że mi się odwdzięczy :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wszystkim za odwiedziny!
Witaj Giga - fajnie,że już jesteś z nami. Miło,że zajrzałaś. Wyobrażam sobie jakie masz zaległości na forum. Zima za pasem - na pewno nadrobisz.

Jacku - moje dalie nadal w ogrodzie i kwitną. Choć na niektórych widać objawy wyziębienia. Część zmieniła kolor kwiatów z powodu braku słońca i niskich temperatur - zamiast czerwieni jest pomarańcz. Też fajnie wygląda. Pewnie w przyszłym tygodniu będę wykopywać.

Asiu - ja swego na początku postawiłam na komodzie - na wprost okna. Pomyślałam jednak,że ma za ciemno i dlatego grymasi. Poszedł na okno. Tam niestety kaloryfer. Innego miejsca nie mogę mu zaoferować. Dzisiaj dostał prysznic z odżywką i zobaczymy co dalej. Dzięki za rady i troskę. Trzymam kciuki by Twój zakwitł ( np. zrobił Ci prezent na święta).

Dzisiaj trochę taki dziwny dzień. Pełen jakiejś zadumy i melancholii. Pogoda była przyzwoita, więc prawie 2 godziny grabiłam liście w ogrodzie i rozmyślałam o bliskich,którzy już odeszli. Moi Panowie też nie próżnowali i szykowali piwniczkę dla jabłek. Komin zrobiony i zainstalowany, drzwi ocieplone, a środek wymalowany wapnem. Jak wyschnie można zrobić przeprowadzkę. Wycięłam w końcu jedną aronię i mocno się zastanawiałam dlaczego dopiero teraz. Rosła w kiepskim miejscu ( wciśnięta między jabłonkę, tuję i leszczynę) i nic z niej nie było.
Po obiedzie byliśmy z M na cmentarzu - zapalić symboliczną świeczkę znajomemu. Nie mamy tu żadnych bliskich.
A na dobry koniec dnia dostaliśmy wiadomość,że siostra Męża urodziła córeczkę.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

U nas dziś mgła,ale ciepło.Anemonki może sobie poradzą :D .
A malutka sobie dzień narodzin wybrała :) .
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza - ja też jestem nastrojona melancholijnie, jeszcze dziś śniła mi się moja kochana teściowa, która odeszła od nas w grudniu. Smutno mi się zrobiło... Córa chora, dobrze, że choć pogoda piękna...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko - też sobie wczoraj pomyślałam,że to nieciekawy dzień jak na urodziny ( później będzie problem z imprezami urodzinowymi), no ale cóż takie jest życie...

Asiu - choć to mało przyjemne smutki też są potrzebne. Najbliżsi zawsze odchodzą nie w porę...A córce życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Na szczęście pogoda dopisuje. Na osłodę i pocieszenie kilka dzisiejszych fotek z ogrodu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moja zimozielona turzyca dostała takie "ubranko" niby domek:
Obrazek

Wspominałam już,że zaplotłam krzewuszkę.Na razie nie prezentuje się zbyt dobrze. Wiosną powycinam resztę pędów które zostały. Teraz nie chciałam jej zbyt narażać na wymarznięcie lub zakażenie.
Obrazek Obrazek
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Witaj Izo ! Chyba zabrałaś mi to słoneczko :lol: , bo wczoraj było, a dziś już tylko chmury i mgła :( .
A co to tak ładnie, żółciutko kwitnie? Śliczne, biało obrzeżone listki, podobne do chryzantemy , ale nie jestem pewna :oops: .
Może lepiej tę krzewuszkę przywiązać do palika ? Lepiej będzie trzymała pion. Mój splatany dereń, też cały czas jest na uwięzi :twisted: .

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło Aniu,że zajrzałaś do mnie. U mnie słonecznie od kilku dni - co wcale nie znaczy,że ciepło. Dzięki za radę - jutro krzewuszka dostanie kija do towarzystwa. Ten żółto kwitnący kwiatek to ajania. Mój nabytek z wrześniowych targów. Też mi się podoba choć liczyłam,że ma bardziej okazałe kwiatki. A wygląda troche tak jakby nie miał płatków tylko same środki.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Iza ja też trochę jestem zawiedziona kwiatkami mojej ajanii,
przypomina mi żółtego krwawnika.
Dobrze,że chociaż listeczki ma fajne.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7