Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Niunia1981 pisze:Już nie mogę doczekać się jesieni
zwariowała :shock: ja Ci dam jesieni ;:14 wypluj mi to ano już!!! ;:163
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Aguś to przenośnia była przecie bo mi Wiktoria obiecała podesłać na jesień kawałki passiflory do ukorzenienia :;230 Tak jej się delikatnie przypominałam :;230 A ty zaraz panikę tu siejesz, no co ty ja nie chcę jeszcze jesieni bo nie mam gdzie sadzonek fuksji chować bo muszę wydać fiołeczki ;:224
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

aaaaaa :;230
fiołeczków nie polubiłaś?? :shock: nie kwitną u Ciebie? ja swoich nie polubiłam jeszcze.. ciągle liście tylko ;:222
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba mnie też jakoś ta jesień przestraszyła :wink: , bo dziś rano ciachnęłam passiflory i wsadziłam do wody. Jeśli zechcą wypuścić korzenie to się odezwę. I niech wiecznie będzie lato :lol: !
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Ale namąciłam :;230 Wiktorio - fajnie, to czekamy na korzonki ;:65
Mniodkowa - fiołki jak na razie są chyba jeszcze za małe żeby kwitnąć, a po co mi po 4 sztuki tego samego rodzaju :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiktorio trzeba przyznać, ze sesja passiflory wyszła ci świetnie. Ja tak się zabawiłam z tunbergią:)
Wygląda na to, ze te kwiatki wreszcie doceniły twoją determinację i bardzo fajnie.
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

Wiktorio relacja super Passiflory az sie biedna zmeczyła ta sesją zdjeciowa i poszła lulu ;:180
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Jejku troszkę mnie nie było a ewy tu o jesieni o co to to nie oby była późna i ciepła i mało kapryśna ;:3
Passiflora zarąbista!
Misiaczka
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 16:51

Post »

Wiktoria, wpadłam podziwiać Twoją piękną passiflorę ;:oj , jaka ona jest duża i w jakim wieku :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Kwiat passiflory to istny cud natury .... niesamowicie skomplikowana budowa,zawsze je podziwiam.
Lwie paszcze kwitnące pod blokiem są Twoje?
I dla mnie stanowią wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa bardzo je lubiłam na równi z lewkoniami.
Mam tyyyle lat własny ogród a nigdy nawet nie próbowałam ich wysiewać,a powinnam.
Może w następnym roku to zrobię....
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam napisać dopiero, kiedy się dopcham do stacjonarnego, żeby przy okazji wrzucić zdjęcia, ale to raczej specjalnie szybko nie nastąpi (uroki przemeblowania :wink: ). Napiszę tylko, że spotkałam się z Doromichu i ze spotkania przyjechałam z trzema uroczymi fiołeczkami. Jeden z nich kwitnie różowymi, pełnymi kwiatami. Zdjęcia już zrobione ;:108 . Przy okazji: na passiflorze zakwitły i przekwitły :wink: kolejne trzy kwiaty, a na tej, która kwitła jako pierwsza, chyba wypatrzyłam kolejnego pączka. Myślę, że czas żeby coś pokazały te, które jeszcze nie kwitły, ale im akurat w ogóle się nie spieszy :roll: .
Mniodkowa - ;:196 dziękuję. Mój listek begonii wypuścił dwa mikroskopijne korzonki, więc może i z niego coś będzie ;:108 .
Poza tym chciałam Ci się pochwalić, że Geronimo i biały też coś wypuściły :) . Niestety, szczepka koleusa padła, więc próbuję ponownie.
Mmarylo - dziękuję bardzo ;:196 . Masz rację: ten kwiat wygląda jak bardzo skomplikowana konstrukcja i chyba tylko dzięki temu można jakoś przełknąć to, że tak krótko kwitnie :) .
Stokrotkaniu - dziękuję ;:196 .
Niuniu - ;:196 korzonków jeszcze nie widać, ale też nie widać objawów gnicia, więc jest nadzieja :) .
Rapunzel - dziękuję ;:196 no właśnie, nie wszystkie doceniły, a mogłyby :wink: , bo jestem ciekawa, jak kwitną.
Dorotok - ;:196 dziękuję bardzo.
Trzynastko - ;:196 odganiam jesień, jak tylko mogę. Właśnie dzisiaj obrywałam na balkonie różne pożółknięte i zeschnięte liście ;:108 .
Misiaczko - ;:196 passiflora jest pozawijana na drabince, więc nie jestem w stanie dokładnie określić jej wysokości. Na pewno ma ponad 1,5 metra, a kupiłam ją jako sadzonkę wiosną. Niestety, nie zrobiłam jej zdjęcia od razu i nie pamiętam, jaka była duża, ale tak sobie myślę, że musiała mieć przynajmniej pół metra, albo i więcej.
Karo - dziękuję ;:196 . Tak, lwie paszcze są moje - wysiane w tym roku z nasion. Miałam tam starsze paszcze, ale zimą ktoś mi je powyrywał. Co prawda zakopałam je z powrotem, ale zaraz potem nastąpiły mrozy i rośliny raczej nie miały szans.
Większość roślin nie bardzo chce rosnąć w tym moim mini-ogródku,więc tym bardziej mnie te paszcze cieszą.
Moim wspomnieniem z dzieciństwa są konwalie mojej babci, które rosły pod krzakiem agrestu spiętym hula-hopem. Pod płotem rósł krzak dzikiej róży, z której robiło się jakieś przetwory, tylko że zupełnie nie pamiętam, jakie :roll: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

cieszę się z liściowych przyrostów korzonkowych ;:138
teraz czekam więc na zdjęcia... bo spotkania to nie muszę mówić, że zazdroszczę 8-)
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiktorio, szkoda tych zeszłorocznych lwich paszczy. Swoją drogą jakim trzeba złośliwym głupkiem, żeby zrobić coś takiego. ;:222
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ja też lubię lwie paszcze i każdego roku same mi się wysiewają i cieszą :)
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie dobrnęłam do końca porządków i dostałam się do komputera. Na szczęście żadna szafa nie spadła gościom na głowę, kwiatki też się nie powywracały, więc wszystko jest chyba w jak najlepszym porządku i mogę spokojnie pokazać, co się u mnie dzieje ;:108 .
Mniodkowa - ;:196 Spotkanie było bardzo udane. Mam nadzieję, że Dorota też je dobrze wspomina :) .
Rapunzel - ;:196 Jeśli chodzi o te wcześniejsze paszcze, to myślę, że ktoś to zrobił po prostu z nudów, bo nie podobały mu się wystające badyle, albo młodzież gimnazjalna, która mniej więcej właśnie tam urządziła sobie palarnię (gimnazjum jest po drugiej stronie ulicy) :twisted: .
Trzynastko - ;:196 Te moje paszcze też się rozsiały, tylko, że jakoś tak pechowo, na przejeździe, między płytkami i nie byłam w stanie ich stamtąd wykopać :( .

Czas pokazać nowości - dwie przesyłki: listki od stynki0207 i nowa passiflora z all.:
Obrazek Obrazek
A to moje ślicznotki od Doromichu - kwitnący Dumplin oraz młode sadzonki (większa to Fury, a nazwę mniejszej zapomniałam :oops: ):
Obrazek Obrazek
Pachypodium kupiłam mojemu facetowi, który kiedyś takim (dużym) się zachwycił, a teraz udaje, że nie pamięta :wink: . Nie bez znaczenia była wielkość doniczki, bo od jakiegoś czasu szukam takich małych, ale strasznie o nie ciężko ;:108 :
Obrazek

Wśród roślin już zadomowionych również zmiany ;:108 . Coraz ładniej kwitną mi dwa (już pokazywane) skrętniki:
Obrazek Obrazek
Passiflora kupiona jako Incense, a zidentyfikowana jako Incarnata, kwitła kolejnymi trzema kwiatami, a teraz chyba będzie z tego owoc ;:oj :
Obrazek Obrazek

Pod blokiem również coraz bardziej kwitnąco. Kolejne dalie mają pąki (czas najwyższy :wink: ), ale na kwiaty jeszcze trochę poczekam. Aż mnie skręca kiedy widzę piękne, kwitnące okazy w okolicznych ogrodach ;:108 . Ostatnio rozkwitła mi jedna, ale zanim zeszłam na dół z aparatem, to już zaczęła przekwitać :oops: :
Obrazek
I jeszcze zauważyłam kwiat u takiej roślinki (może ktoś pomoże nazwać :wink: ):
Obrazek

Na koniec zostawiłam sobie balkonowce :) . Bardzo nieśmiało rozkwitł mi hiacynt :shock: :
Obrazek
Pochwalę się też szalejącą aptenią - w końcu pokazała, że potrafi :wink: :
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”