zwariowałaNiunia1981 pisze:Już nie mogę doczekać się jesieni
Dom w odcieniach zieleni (2)
- mniodkowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dom w odcieniach zieleni (2)
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Aguś to przenośnia była przecie bo mi Wiktoria obiecała podesłać na jesień kawałki passiflory do ukorzenienia
Tak jej się delikatnie przypominałam
A ty zaraz panikę tu siejesz, no co ty ja nie chcę jeszcze jesieni bo nie mam gdzie sadzonek fuksji chować bo muszę wydać fiołeczki 
- mniodkowa

- Kontakt:
aaaaaa
fiołeczków nie polubiłaś??
nie kwitną u Ciebie? ja swoich nie polubiłam jeszcze.. ciągle liście tylko
fiołeczków nie polubiłaś??
- Wiktoria_W

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba mnie też jakoś ta jesień przestraszyła
, bo dziś rano ciachnęłam passiflory i wsadziłam do wody. Jeśli zechcą wypuścić korzenie to się odezwę. I niech wiecznie będzie lato
!
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Ale namąciłam
Wiktorio - fajnie, to czekamy na korzonki
Mniodkowa - fiołki jak na razie są chyba jeszcze za małe żeby kwitnąć, a po co mi po 4 sztuki tego samego rodzaju
Mniodkowa - fiołki jak na razie są chyba jeszcze za małe żeby kwitnąć, a po co mi po 4 sztuki tego samego rodzaju
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiktorio trzeba przyznać, ze sesja passiflory wyszła ci świetnie. Ja tak się zabawiłam z tunbergią:)
Wygląda na to, ze te kwiatki wreszcie doceniły twoją determinację i bardzo fajnie.
Wygląda na to, ze te kwiatki wreszcie doceniły twoją determinację i bardzo fajnie.
Wiktorio relacja super Passiflory az sie biedna zmeczyła ta sesją zdjeciowa i poszła lulu 
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Jejku troszkę mnie nie było a ewy tu o jesieni o co to to nie oby była późna i ciepła i mało kapryśna
Passiflora zarąbista!
Passiflora zarąbista!
-
Misiaczka
- 500p

- Od: 10 mar 2011, o 16:51
Wiktoria, wpadłam podziwiać Twoją piękną passiflorę
, jaka ona jest duża i w jakim wieku 
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Kwiat passiflory to istny cud natury .... niesamowicie skomplikowana budowa,zawsze je podziwiam.
Lwie paszcze kwitnące pod blokiem są Twoje?
I dla mnie stanowią wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa bardzo je lubiłam na równi z lewkoniami.
Mam tyyyle lat własny ogród a nigdy nawet nie próbowałam ich wysiewać,a powinnam.
Może w następnym roku to zrobię....
Lwie paszcze kwitnące pod blokiem są Twoje?
I dla mnie stanowią wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa bardzo je lubiłam na równi z lewkoniami.
Mam tyyyle lat własny ogród a nigdy nawet nie próbowałam ich wysiewać,a powinnam.
Może w następnym roku to zrobię....
- Wiktoria_W

Miałam napisać dopiero, kiedy się dopcham do stacjonarnego, żeby przy okazji wrzucić zdjęcia, ale to raczej specjalnie szybko nie nastąpi (uroki przemeblowania
). Napiszę tylko, że spotkałam się z Doromichu i ze spotkania przyjechałam z trzema uroczymi fiołeczkami. Jeden z nich kwitnie różowymi, pełnymi kwiatami. Zdjęcia już zrobione
. Przy okazji: na passiflorze zakwitły i przekwitły
kolejne trzy kwiaty, a na tej, która kwitła jako pierwsza, chyba wypatrzyłam kolejnego pączka. Myślę, że czas żeby coś pokazały te, które jeszcze nie kwitły, ale im akurat w ogóle się nie spieszy
.
Mniodkowa -
dziękuję. Mój listek begonii wypuścił dwa mikroskopijne korzonki, więc może i z niego coś będzie
.
Poza tym chciałam Ci się pochwalić, że Geronimo i biały też coś wypuściły
. Niestety, szczepka koleusa padła, więc próbuję ponownie.
Mmarylo - dziękuję bardzo
. Masz rację: ten kwiat wygląda jak bardzo skomplikowana konstrukcja i chyba tylko dzięki temu można jakoś przełknąć to, że tak krótko kwitnie
.
Stokrotkaniu - dziękuję
.
Niuniu -
korzonków jeszcze nie widać, ale też nie widać objawów gnicia, więc jest nadzieja
.
Rapunzel - dziękuję
no właśnie, nie wszystkie doceniły, a mogłyby
, bo jestem ciekawa, jak kwitną.
Dorotok -
dziękuję bardzo.
Trzynastko -
odganiam jesień, jak tylko mogę. Właśnie dzisiaj obrywałam na balkonie różne pożółknięte i zeschnięte liście
.
Misiaczko -
passiflora jest pozawijana na drabince, więc nie jestem w stanie dokładnie określić jej wysokości. Na pewno ma ponad 1,5 metra, a kupiłam ją jako sadzonkę wiosną. Niestety, nie zrobiłam jej zdjęcia od razu i nie pamiętam, jaka była duża, ale tak sobie myślę, że musiała mieć przynajmniej pół metra, albo i więcej.
Karo - dziękuję
. Tak, lwie paszcze są moje - wysiane w tym roku z nasion. Miałam tam starsze paszcze, ale zimą ktoś mi je powyrywał. Co prawda zakopałam je z powrotem, ale zaraz potem nastąpiły mrozy i rośliny raczej nie miały szans.
Większość roślin nie bardzo chce rosnąć w tym moim mini-ogródku,więc tym bardziej mnie te paszcze cieszą.
Moim wspomnieniem z dzieciństwa są konwalie mojej babci, które rosły pod krzakiem agrestu spiętym hula-hopem. Pod płotem rósł krzak dzikiej róży, z której robiło się jakieś przetwory, tylko że zupełnie nie pamiętam, jakie
.
Mniodkowa -
Poza tym chciałam Ci się pochwalić, że Geronimo i biały też coś wypuściły
Mmarylo - dziękuję bardzo
Stokrotkaniu - dziękuję
Niuniu -
Rapunzel - dziękuję
Dorotok -
Trzynastko -
Misiaczko -
Karo - dziękuję
Większość roślin nie bardzo chce rosnąć w tym moim mini-ogródku,więc tym bardziej mnie te paszcze cieszą.
Moim wspomnieniem z dzieciństwa są konwalie mojej babci, które rosły pod krzakiem agrestu spiętym hula-hopem. Pod płotem rósł krzak dzikiej róży, z której robiło się jakieś przetwory, tylko że zupełnie nie pamiętam, jakie
- mniodkowa

- Kontakt:
cieszę się z liściowych przyrostów korzonkowych
teraz czekam więc na zdjęcia... bo spotkania to nie muszę mówić, że zazdroszczę
teraz czekam więc na zdjęcia... bo spotkania to nie muszę mówić, że zazdroszczę
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiktorio, szkoda tych zeszłorocznych lwich paszczy. Swoją drogą jakim trzeba złośliwym głupkiem, żeby zrobić coś takiego. 
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Ja też lubię lwie paszcze i każdego roku same mi się wysiewają i cieszą 
- Wiktoria_W

Wreszcie dobrnęłam do końca porządków i dostałam się do komputera. Na szczęście żadna szafa nie spadła gościom na głowę, kwiatki też się nie powywracały, więc wszystko jest chyba w jak najlepszym porządku i mogę spokojnie pokazać, co się u mnie dzieje
.
Mniodkowa -
Spotkanie było bardzo udane. Mam nadzieję, że Dorota też je dobrze wspomina
.
Rapunzel -
Jeśli chodzi o te wcześniejsze paszcze, to myślę, że ktoś to zrobił po prostu z nudów, bo nie podobały mu się wystające badyle, albo młodzież gimnazjalna, która mniej więcej właśnie tam urządziła sobie palarnię (gimnazjum jest po drugiej stronie ulicy)
.
Trzynastko -
Te moje paszcze też się rozsiały, tylko, że jakoś tak pechowo, na przejeździe, między płytkami i nie byłam w stanie ich stamtąd wykopać
.
Czas pokazać nowości - dwie przesyłki: listki od stynki0207 i nowa passiflora z all.:

A to moje ślicznotki od Doromichu - kwitnący Dumplin oraz młode sadzonki (większa to Fury, a nazwę mniejszej zapomniałam
):

Pachypodium kupiłam mojemu facetowi, który kiedyś takim (dużym) się zachwycił, a teraz udaje, że nie pamięta
. Nie bez znaczenia była wielkość doniczki, bo od jakiegoś czasu szukam takich małych, ale strasznie o nie ciężko
:

Wśród roślin już zadomowionych również zmiany
. Coraz ładniej kwitną mi dwa (już pokazywane) skrętniki:

Passiflora kupiona jako Incense, a zidentyfikowana jako Incarnata, kwitła kolejnymi trzema kwiatami, a teraz chyba będzie z tego owoc
:

Pod blokiem również coraz bardziej kwitnąco. Kolejne dalie mają pąki (czas najwyższy
), ale na kwiaty jeszcze trochę poczekam. Aż mnie skręca kiedy widzę piękne, kwitnące okazy w okolicznych ogrodach
. Ostatnio rozkwitła mi jedna, ale zanim zeszłam na dół z aparatem, to już zaczęła przekwitać
:

I jeszcze zauważyłam kwiat u takiej roślinki (może ktoś pomoże nazwać
):

Na koniec zostawiłam sobie balkonowce
. Bardzo nieśmiało rozkwitł mi hiacynt
:

Pochwalę się też szalejącą aptenią - w końcu pokazała, że potrafi
:

Mniodkowa -
Rapunzel -
Trzynastko -
Czas pokazać nowości - dwie przesyłki: listki od stynki0207 i nowa passiflora z all.:

A to moje ślicznotki od Doromichu - kwitnący Dumplin oraz młode sadzonki (większa to Fury, a nazwę mniejszej zapomniałam

Pachypodium kupiłam mojemu facetowi, który kiedyś takim (dużym) się zachwycił, a teraz udaje, że nie pamięta

Wśród roślin już zadomowionych również zmiany

Passiflora kupiona jako Incense, a zidentyfikowana jako Incarnata, kwitła kolejnymi trzema kwiatami, a teraz chyba będzie z tego owoc

Pod blokiem również coraz bardziej kwitnąco. Kolejne dalie mają pąki (czas najwyższy

I jeszcze zauważyłam kwiat u takiej roślinki (może ktoś pomoże nazwać

Na koniec zostawiłam sobie balkonowce

Pochwalę się też szalejącą aptenią - w końcu pokazała, że potrafi