Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki

Post »

Baryczka pisze:Podsumowując- jestem chodzącą storczykową encyklopedią w mojej rodzinie :) Ależ to zabrzmiało!
prawidłowo ktoś musi nia być :)

ja z moją siostrą też hodujemy obie ale ciągle się sprzeczamy co i jak raz ja mam racjęraz ona ale dzięki temu wiedza rośnie :)
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Kamilko to masz sporo roboty.U mnie to tylko siostra ma 2 storczyki które dostała od nas na ślubie.Ostatnio cieszyła się że jej nadal kwitną i rosną co więcej nie wiem bo już z pół roku ich nie widziałam.U reszty spokój .Cieszę się tylko że koleżanki (co niektóre)dały się namówić na tak wspaniałe roslinki.
Gratulacje oczywiście dla mamy.
trzynastka pisze:
Baryczka pisze:Podsumowując- jestem chodzącą storczykową encyklopedią w mojej rodzinie :) Ależ to zabrzmiało
Oczywiście ktoś nia musi być
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jaka ładna warżka i te wąsy... ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj Baryczko , pomyślałem , ze skoro mam wolną chwilkę to musze i ja Ciebie odwiedzić w wątku i popatrzeć co też tam u Twoich cudeniek słychać :D . No i tez widze , ze same pieknosci i kolorowo cały rok naokrągło :P . Cudniasty białasek , ja tak koło swoich skakam białasków i cos tam dzisiaj u białaska z fioletową warżka i średnimi kwiatami sie wykluwa :P .
Pozdrawiam :D .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Witaj baryczko....
piękne te Twoje storczyki.....
Ja swoim teraz poświęce więcej uwagi...idzie zima.....więc działka mnie już tak ni pochłania....
mam około 20 w domu....
I ciągle mi mało....
Ale o to chyba sama doskonale rozumiesz :wink:
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Kamilo jeśli będziesz miała czas zobacz mojego drugiego Dendrobium moż będziesz wiedziała co to za nazwa.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

trzynastka pisze:ja z moją siostrą też hodujemy obie ale ciągle się sprzeczamy co i jak raz ja mam rację raz ona ale dzięki temu wiedza rośnie :)
Celinko, ja mam trochę gorzej, czasem rozmawiamy w rodzinie o storczykach, raczej nie wychodzi z tych 5ozmów nic dla mnie konstruktywnego. Ciągle tylko odpowiadam na pytania...

grazka2211 pisze:Cieszę się tylko że koleżanki (co niektóre)dały się namówić na tak wspaniałe roslinki.
Grażynko, mi też udało się zarazić storczykomanią brata i jego dziewczynę, jak to się skończy, zobaczymy niedługo :)

Justus- dzięki tej warżce zabrałam go do domu :)
Tulipan998 pisze: No i tez widzę , ze same piękności i kolorowo cały rok na okrągło
Niestety, Arturze, nie masz racji. U mnie na parapetach tylko sałata, nic nie kwitnie! :cry: Dobrze, że chociaż mam kilka pędzików :)
Grzesiu pisze:mam około 20 w domu... I ciągle mi mało....
Ale o to chyba sama doskonale rozumiesz :wink:
Grzesiu, wszyscy tu mamy taki problem :) Moje parapety są zapchane do maksimum i zawsze w sklepach/kwiaciarniach idę popatrzeć i odchodzę z pustymi rękami. Jestem dumna z tego, że tak potrafię :)

Danusiu, już do Ciebie zaglądam!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurcze, Kamilko, a ja tak nie potrafię! :? Tzn też odchodzę z pustymi rękami, ale serce mnie boli jak nie wiem co! Czasem tylko, jak są same zdechlaki "na stanie", czuję wielką ulgę, że tym razem nic bym nie miała ochoty kupić... Tragedia! :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, proste to nie jest, ale wystarczy, że pomyślę o moich parapetach, że są totalnie zapchane i nic już nie zmieszczę. To trochę psuje mi humor :(
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Widzę dziewczyny że macie ten sam problem co ja-brak miejsca na parapetach.Całe szczęście lub nie szczęście choroba rozwija się w inną stronę bo muszę już storczyki zamawiać bo "zwykłe"phalenopsisy już mnie nie" bawią."Z tego powodu kolekcja powoli się zaczęła rozwijać ale i tak kombinuję jak je umieszczać przy oknie.Zostanie mi chyba robienie zielonych storczykowych zasłon.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, pomysł z zielonymi zasłonami jest świetny!
Ja też już nie kupuję tak dużo, bo po pierwsze: nie mam miejsca, a po drugie: nie wszystko mi się podoba i wiele wymarzonych już mam.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

A ja na szczęście nie mam pędu w stronę botanicznych, wolę długie, obfite kwitnienie i dekoracyjny efekt dużych kwiatów hybryd :)
Ale przyzneję, że moje roślinki są już tak ładnie rozrośnięte, że jak wchodzę do sklepu i widzę takie marniutkie młode roślinki, a często całe dostawy takie są, to mnie nie ciągną, i zdarza się to coraz częściej, no i sporo tych wymarzonych też już mam, tak, że nadzieja jest, że będzie coraz lepiej :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację, Agnieszko, z tym, że teraz w marketach są takie liche, słabe Phal., mają po 2-4 liście, często jeden pęd. W ogóle to mam wrażenie jakby wszędzie czaiły się w tych storczykach wełnowce i choroby. Mam kilka takich słabeuszków, ale one po przekwitnięciu wyglądają źle, inne kupione ok. roku temu jako mocne, zdrowe rośliny, choć teraz nie kwitną robią miłe wrażenie samymi liśćmi, które same w sobie są ozdobą.

Ostatnio kupiłam kilka Cambrii, Oncidium i dwa Dendrobia, trochę odeszłam od Phal, ale też dużo ich mam i chciałam przejść na kolejny poziom wtajemniczenia.

W ogóle to zaczęłam trochę eksperymentować, mam 4 Phal. w szkle, 3 zdechlaczki i jednego dorosłego, zdolnego do kwitnienia, jednego w hydroponice, kilka "bulwiastych" w doniczkach glinianych. Zobaczymy co z tego wyjdzie, na razie szkło się sprawdza.

Tutaj dwa zdechlaczki, z przodu mój Phal., reanimowany od roku, w szkle nabrał życia, wzmocnił liście i korzenie. Niedawno wypuścił basal keiki:
Obrazek

W tej samej szklance, przelany choruszek Mamy, kiedyś pokazywałam jego dwa keiki, zdrowieje, choć na razie jest mniejszy od swoich "dzieci":
Obrazek

I kolejny zdechlaczek, w szkle pięknie rosną mu korzenie, są grubsze i zdrowiej wyglądają:
Obrazek

A tutaj zdrowy Phal, kupiony niegdyś z przeceny, w szkle od sierpnia br., podlewany raz w miesiącu :)
Obrazek

Polecam sadzenie Phal. do szkła, w grubą korę, szczególnie zdechlaczki, wzmacniają się, dzięki większej wilgotności, widać ich korzenie, wygląda to całkiem estetycznie i nie trzeba tak często podlewać, ja to robię nalewając wodę po brzeg szklanki i wylewam, przytrzymując roślinę po godzinie, dwóch. Czasem leję wodę na dno, ok. 1-2cm, bo szklanki są szerokie i woda paruje bez problemów.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamilko fajny pomysł z tym szkłem.Ja u siebie takie "chorowitki "albo "specjalne"wkładam do akwarium.Z braku miejsca ostatnio wykorzystałam kuwetę taką dla kota a z foli spożywczej zrobiłam "ściany"i górę.Pomysł zaczerpnęłam od jednej z forumowiczek-stoi na razie tam Vanda w szkle i owadożerne.Z powodu ogrzewania spada mi wilgotność :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ciekawa taka uprawa w szkle, ale ja bym się trochę bała, ze zaczną gnić, jak nie mają dziurek.
Masz rację, Agnieszko, z tym, że teraz w marketach są takie liche, słabe Phal., mają po 2-4 liście, często jeden pęd. W ogóle to mam wrażenie jakby wszędzie czaiły się w tych storczykach wełnowce i choroby. Mam kilka takich słabeuszków, ale one po przekwitnięciu wyglądają źle, inne kupione ok. roku temu jako mocne, zdrowe rośliny, choć teraz nie kwitną robią miłe wrażenie samymi liśćmi, które same w sobie są ozdobą.
Teraz niestety storczyki są osłabione, bo najpierw są "pędzone" nawozami, a potem w sklepie muszą znosić złe warunki, bo stoją takie ściśnięte, często przelane, te z przeceny zwykle przesuszone, nie mają prawdziwego światła... Mi zwykle trafiały się ładne rośliny, ale czasami były też przelane, które potem ciężko było odratować.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”