Wiejsko-miejski kogel-mogel

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel

Post »

Aśku ja nie mam porównania ,jak powinien sobie radzić w pierwszym sezonie :wink: On rośnie przy tym płotku,który widać w tle. To płotek oddzielający ozdobną od owocowo-warzywnej części działki (z tej strony mam też taras ). Mam zamiar podwiązywać go do płota,jeśli już będzie potrzeba,póki co nie urósł większy niż na zdjęciu.

Aguniu a wędrowałaś gdzieś po wątkach :wink:

No to zobaczcie teraz! W zeszłym tygodniu żałowałam,że nie kupiłam hiacyntów 3 szt./1 zł. A dzwonki były wtedy po 14 z groszem za sztukę. Zaglądam dzisiaj do O.. i co widzę?

Obrazek

w cenie po przecenie 1,98/szt. A że nazywa się,jak się nazywa,to wzięłam,nie?!
Paletkę 10 szt.

Obrazek

Uważam,że grzechem byłoby nie brać :wink:

Obrazek

a to moje wschodzące gwiazdy

kobea na foto jedna,druga też wyłazi w drugim końcu pojemnika

Obrazek

szałwia błyszcząca fioletowa (te dołki w ziemi,to odciski kocich łap :evil: )

Obrazek

nieszczęsne heliotropy w dwóch pojemnikach

Obrazek Obrazek

i hoja Gunung gading,te dwa małe listki wypuściła niedawno,ma wielgachny korzeń, szczepka od Mojra ;:138

Obrazek

u nas dzisiaj +2 stopnie i pada deszczyk,nadmienię -wiosenny! :wink:
Jutro mam zamiar ochlastać kosztelę, wierzby,jarzębinę,orzecha włoskiego,hortensje bukietowe no i co mi tam jeszcze pod sekator wpadnie. Oczywiście jarzębina i orzech włoski -tylko korekta kształtu.
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

I właśnie w te sam sposób mam obsadzony ogród tym ukochany dzwoneczkiem ;:306
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie skiełkowały Ci nasionka ;:138 będę śledziła jak rosną :wit
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa, z eleganckim, co mówiłam, podtrzymuję, a co do pergolki z hortensją, to jakbym ja robiła, toż to moja ściana ;:219 , a ten cis u Ciebie ;:306 , no nie wierzę. I też myślałam o bukszpanie :wink:
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

terlica pisze: Obrazek Obrazek
cudny ;:167
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Poczekam,dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

U mnie też temperatury na plusie w powietrzu czuć wiosnę i ptaki(czyt.wróble) jakoś tak głośniej śpiewają. W telewizji pokazali pierwsze boćka, który do nas przyleciał. Czyżby rychła wiosenka :roll:
Dzwonków to Ci kurczę zazdroszczę i zasiewy fajne ;:215 Heliotropy to u wszystkich tak marnie wschodzą. Nie wiedziałam że te pięknotki takie kapryśne. A hortensje przywiązujesz to kratki czy sama się pnie?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ewcia, robiłaś fotki tym zasiewom przez mikroskop? ;:306 W każdym razie GRATULUJĘ wschodów. ;:333 .... Ja się nawet za wysiewy w domu nie zabieram.
Farciara..... takie dzwonki w takiej cenie. ;:oj Właśnie sobie uświadomiłam, że od kilku miesięcy mam w pobliżu market na "O" , a już chciałam pisać, że Ci zazdroszczę takiego sąsiedztwa. ;:306 Może jutro tam podjadę i poszukam tych dzwonków...... Tylko gdzie ja je do wiosny przechowam???
Bo wiosna to jest jeszcze daleeeeko w lesie, a na bociany i inne takie to już nie ma co patrzeć. W ubiegłym roku bidule całymi stadami przyleciały. I co? Marzły i głodowały, a wiosna olała i nas i biedne ptaki. ;:145

Aaa..... żółte fakt, piękne ale nich ono, póki co, u Ciebie sobie rośnie. Może kiedyś mi odbije i takie posadzę. ;:131
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

6.00 rano i +4 stopnie! Przez noc stopniała większa część śniegu! Jeeee! Idzie wiosna!
Ja tam wierzę w rychłe jej nadejście,koniec,kropka!

Dzisiejszy dzień,trochę porządków w ogrodzie,cięcie sprzątanie.
Justyna dzisiaj biegnie i kwalifikacje skoczków,a jutro konkurs!

Agnieszko cudne te dzwonki to prawda,ja w zeszłym roku kupiłam trzy sztuki z wyprzedaży,takie trupki były,jak wsadziłam do ogrodu,to druga młodość w nie wstąpiła :wink:

Marysiu będę siała za miesiąc następne! Będzie jeszcze więcej wschodów mam nadzieję. Nasion mam w tym roku dostatek! :wink:

Kot mnie zaraz do szaleństwa doprowadzi :evil: Łazi i miauczy ,ale jak jej drzwi otwieram,to najchętniej stałaby w progu.

Ivonko ;:196 . Cisa przesadzę i do istniejącej kratki dostawię drugą,bo ta hortensja już ewidentnie się nie mieści na jednej. Za cisem jest jeszcze wiąz karłowy (nie widać go na zdjęciu), ale choruje mi na coś (czytałam o tym na FO) w lipcu liście zaczynają jakby obsychać od końców do środka i nie umiem sobie z tym poradzić już 3 rok. Wiem,że kilka osób na FO, wywaliło je ze swoich ogrodów. Ja się jeszcze zastanowię,może zmienię mu miejscówkę i dam jeszcze szansę.

asma dam Ci znać jak coś drgnie. :)

Aniu wiosnaa,wiooosna,wiosna ach to ty! Czytałam przed sianiem heliotropu ,że jest kapryśny,ale nie sądziłam,że aż tak. W sumie ma dopiero dwa tygodnie,ponoć do miesiąca czasu potrafi kiełkować,więc może coś jeszcze wzejdzie.
Hortensja sama się pnie,sama się owija,tylko te gałązki,które wyjdą poza kratkę, to albo naginam do niej albo ucinam i robię sadzonkę :) Bardzo łatwo się ukorzenia.

Ewuniu dzwonki spokojnie przechowasz w domu, później zahartujesz i wysadzisz do ogrodu. Na zagramanicznych stronach piszą też o nich jako o roślinach domowych. Stąd właśnie moje wcześniejsze obawy czy one w ogóle zimują w gruncie. Wcześniejsze ,to wtedy kiedy kupiłam 3 sztuki,chyba w sierpniu ub.roku, ale Agnieszka-aage uspokoiła mnie,że ma ich pełno w ogrodzie i zimują bez problemu.
No to trzymam kciuki,żeby Ci odbiło! ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

sierpień 2013

Obrazek

luty 2014 mniej więcej to samo

Obrazek

no wolę jednak sierpień.

dzisiaj

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

irysy cebulowe jednak nie zmarzły

Obrazek

napracowałam się dzisiaj,zasłużyłam na leniwy odpoczynek na kanapie :wink:
Pozdrawiam-Ewa
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Ewka z tymi dzwonkami to popiera
ja też bym się skusiła na paletkę , gorzej by było z posadzeniem :uszy
A co nazw to ja nie przywiązuje do nich uwagi ,
no jak mnie już ktoś przyprze do muru to gdzieś tam wydłubie ;:219
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ewunia a dlaczego tylko jedna paleta?Ja bym tez kupiła za taką kasę.Dlaczego u mnie nie ma takich okazji ;:223 Dzwoneczki śliczne.
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Ewuniu, ale z Ciebie szczęściara, zazdroszczę takich dzwonkowych okazji ;:108. Taki wiciokrzew pachnący miałam i wymarzł mi 2 lata temu a był już wielki i wszyscy się zachwycali ;:174, ślady kocich łapek w wysiewach rozbawiły mnie bo ja lubię koty a Twoja kocica cudna jest także wybacz jej :;230, a w ogóle bardzo fajnie Ci wszystko wschodzi no i hojka ;:215.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Jakie dzwoneczki ;:oj moje ukochane....za taka cenę to każda z nas by wzięła.... ;:224
jednak w miastach gdzie markety się mnożą to można coś upolować,a u nas nawet przyzwoitej kwiaciarni nie ma ;:223 :evil:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Natko ja nazwy zaczęłam zapisywać ,bo coraz gorzej z pamięcią :wink: Wydaje mi się,że nazwa łatwa,więc bez problemu zapamiętam,a potem ciężko wpaść.

Aśku no w zasadzie,to były dwie paletki po przecenie,ale myślę sobie, nie będę zachłanna. Zostawię coś dla innych :) A tak serio,to muszę uważać na miejsce,pamiętasz chyba ile mam nasion? :wink:

Elu ten wiciokrzew rośnie tam od 2010 roku. To jest wypisz wymaluj pn kierunek (u mnie rogi domu wyznaczają strony świata). Póki co nie widziałam oznak przemarzania, tfu,tfu. Kotu nie wybaczam niczego,gonię go ,bo szkód wśród roślin domowych robi bardzo dużo. Zjadła mi małą jukkę, to było jakieś 3 lata temu. Tak obżarła liście,że jukka padła. W tym roku obżarła dracenę i zielistkę. Obżera wszystkie rośliny o ostrych liściach. Nie będę gołosłowna. Proszę,dowody zbrodni! :twisted:

Obrazek Obrazek

Podżarte rośliny zostały przeniesione w mniej dostępne dla kota pokoje.

A tak wygląda dzisiaj kobea- wychodzą kolejne dwie :)

Obrazek

Grażyno to fakt, mam tzw. rzut beretem do LM,O.., i Casto. Choć ten ostatni sklep wyjątkowo biedniutki w ogród.
Pozdrawiam-Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”