Mufka - ogrodowe marzenia... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia... cz.2

Post »

Marysiu, poczytałam ostatnio o rozplenicach i znalazłam informację, że Moudry jest kapryśna w kwitnieniu, i że może bez wyraźnej przyczyny odmówić wykłosienia.
Możesz zajrzeć sama :wink: :
http://zojalitwin.wordpress.com/2011/10 ... -japonska/
A tam w ogóle to powinnaś ostrzegać przed wizytą w Twoim ogrodzie, bo kiedy rozejrzałam się po swoim ogrodzie to od razu znalazłam kilka miejsc na następne trawy ;:306
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, muszę ją zatem wymienić. Posadze niższe, żeby nie zasłaniały roslin rosnących za nimi.
Ta pójdzie do mojego taty
Bardzo dziękuję za propozycję, ale i tak będe zamawiała więcej trawek, więc zamówie i je.
Zastanawiam się, czy są pośrednie pomiędzy Moudry i Twoją nn
Straszliwie podobają mi się te łany rozchodnika.
Indian Steel ma niesamowite kłosy.
A czy mogłabyś pokazać jak wygląda w całości?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysia, przepiękne te trawy...nie mogę się napatrzeć i wciąż wracam do tych zdjęć. Fantastyczne widoki ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Marysiu ach, ech.... już brak mi słów zachwytu.....trawy po prostu boskie ;:oj
Fajnie, że podpisujesz zdjęcia nazwami odmian, dzięki temu wiem jaki mam już miskant ;:138
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Powojnik tangucki stał się kolejnym powodem dla którego powinnam cię odwiedzić ;:306 i ukraść kawałek pędu ;:55

Trawy masz tak fantastyczne że brak już słów....
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

bardzo ciekawy link ... ;:180
lubię sobie tu posiedzieć i podziwiać widoki twojego wyjątkowego i oryginalnie prowadzonego ogrodu
bardzo mi przypadł do serca ;:167
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Każda wizyta w Twoim wątku tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że trawy to cudowne rośliny na długie rabaty. Nazwy, które podajesz są dla mnie bardzo pomocne, ponieważ większość z nich zamawiam na wiosnę i teraz wiem jak je porozmieszczać ( mniej więcej :wink: )
Poradź mi proszę, czy wybrać rozplenicę 'Moundry' czy 'Foxtrot'? Która wg. Ciebie lepiej prezentowałaby się przed miskantami w szeregu na 20 metrowej rabacie? Obu raczej nie chcę, ponieważ są do siebie bardzo podobne, wolałabym wybrać jedną z nich. Czy może mam mylne wrażenie, że są podobne do siebie? :oops:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne trawy ;:167 Cudowne miejsce ;:167
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Witajcie Kochani, bardzo się cieszę, że i Wam podobają się trawy wkomponowane w rabaty bylinowe :heja
Trochę obawiałam się, że może moje sympatie do traw będą dla wielu osób zbyt monotematyczne i nużące, ale widzę, że spora grupa podziela moje fascynacje, więc już teraz bez obaw, dalej będą królowały w moim wątku i kusiły do nasadzeń, swoim zwiewnym czarem i niezaprzeczonym urokiem...

Marzenko zapraszam serdecznie, jeżeli tylko będziesz w okolicach Wilkowyi, na sadzonki traw. :D Wysyłanie dużej ilości paczką jest trudne, bowiem można tylko niewielkie siewki, które potrzebują dużo czasu, by pokazać całe swoje piękno.

Agnieszko jak miło słyszeć, że lubisz trawy ;:167
Sorghastrum nutans 'Indian Steel' - Indian Grass osiąga jesienią wysokość max. do ok 1,5 m i długo cieszy pięknymi, mocnymi barwami kłosów. Jest niższa niż miskanty. Przysłać Ci sadzonkę ? Kępę widać na zdjęciu z miskantem nn /między miskantem nn a krzewuszką variegata - bezpośrednio nad kępą rozchodnika/

Beatko sprawiłaś mi ogromną radość przysyłając odrost tajemniczej, nieznanej z nazwy, aczkolwiek prześlicznej różyczki ;:196
A dodatkowo dwie ciekawe odmiany rozchodnika okazałego - jeden zaanektowała moja córka Kasia i rośnie już na warszawskiej rabacie, drugi w doniczce czeka na wyjazd na działkę. Bardzo serdecznie Ci dziękuję, mam nadzieję, że roślinki z Wilkowyi, zaadoptują się u Ciebie szybko i będą cieszyć długie lata ;:167

Michał, żebyś Ty wiedział jak bardzo czekam, aż drzewa duże urosną ! To moje największe marzenie, które jeżeli się spełni, to będę już zgrzybiałą staruszką, ;:306 ale mam nadzieję, że jednak doczekam...

Grażynko Moje Nevady i MH właściwie bez przerwy pokwitały cały sezon, co było baaardzo miłe. Muszę jednak przyznać, że męczyła je czarna plamistość, więc traciły liście i tu problem,... czy można temu jakoś zaradzić bez chemii ? Od wiosny zacznę energiczniej walkę polyversum...

Justynko ;:196 jak zwykle zawstydzasz mnie swoimi komplementami :oops: Rabata o której piszesz jest wspaniała, bo zupełnie od początku,... bezobsługowa :wink:

Edytko ponieważ drogę już znasz, więc w wolnej chwili zapraszam po kolejne sadzonki ! ;:173 Co do Moudry, to prawda - sama widziałaś jak różnie zachowują się moje ;:218

Gosiu moja mikruska jest bardzo maleńka, natomiast Moudry, choć też nie należy do najwyższych, ma szersze liście, które powodują, że wygląda bardziej masywnie niż inne rozplenice, mniej przestrzennie. Z pewnością Hammeln, która jest niezawodna, może być uważana za pośrednią między nimi. :wink: Tak naprawdę wiele też zależy od gleby i warunków w jakich trawa rośnie, bowiem od tego będzie zależał jej wzrost i pokrój ;:131 Na stronie, której adres podała Edytka znajdziesz nieco podstawowych, przydatnych informacji na temat różnych odmian.
Co do zdjęcia całej trawy Indian Steel, to będzie trudno je zrobić bo rośnie wśród innych wyższych roślin, ale spróbuję. Bardzo niewyraźnie, ale widać ją na zdjęciu z miskantem nn, powyżej rozchodnika.

Kaśku kochany, oglądaj sobie, ale może i posadź jakąś, bardzo proszę... Choć widziałam u Ciebie piękną rozplenicę, więc początek już jest :D Twój ogród jest cudnie skomponowany zaś głównymi aktorami są królewskie róże, więc to do nich musi się dopasować cała reszta dworu...I muszę szczerze przyznać, że robisz to z wielkim wyczuciem i elegancją ;:180
Ale może znajdziesz gdzieś miejsce np. dla jednej małej 'Obiedki szerokolistnej' ?

Aniu jak miło, że i Ty doceniasz trawy ;:196

Jolu więc nie ma rady, pisz listę chciejstw, a gdy już będzie gotowa, przyjeżdżaj ! Jesień to jak wiadomo, baaardzo dobra pora na przesadzanie roślin ... A może chcesz przygarnąć sześć krzaczastych Schneewittchen ?

Aga zapraszam, kochana serdecznie, a jeżeli skuszą Cię trawy, przyjeżdżaj, coś wykopiemy ;:108

Magduś Napisz jakie to będą miskanty - o wąskich czy szerokich liściach ? I jak wysokie ?
'Moundry' czy 'Foxtrot' ? Tak naprawdę są bardzo różne ! Moudry jest niższa, o szerokich liściach. Tworzy bardziej krępą, zwartą kępę. Kwitnie niechętnie i podobno przemarza /u mnie jakoś jeszcze nie/ Za to gdy zechce łaskawie zakwitnąć, to bajka, bo kwiatostan ma duży i bardzo ciemny, choć bardzo późno. Foxtrot ma liść wąski, jest dużo wyższa / dwa razy taka jak Moudry/. Podobna jest do niej Herbstzauber, nieco niższa i wcześniej kwitnąca. Też z białymi końcówkami kłosów. Tak naprawdę, to zastanawiam się poważnie, czy ta moja nie jest tak naprawdę Herbstzauber. A jestem z niej baaardzo zadowolona !

Dla Ciebie zbliżenie liści trzcinnika Overdam. Moim zdaniem /i nie tylko/ jest biało kremowe, nie żółte... Podobno Avalance ma bardziej białe paski, ale ja nie posiadam tej odmiany.

Obrazek

Aniu ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Dziękuję za Twoją opinię ;:196
Trzcinnik, Overdam już wcześniej znalazł się na liście zakupów, bo przejrzałam różne jego zdjęcia i faktycznie jest bardziej biały niż żółty :D
Miskanty będę zamawiała takie: Flamingo, Graziela, Herman Mussel, Kaskade, Grosse Fontane.

Rozplenice przed nimi chce takie: Red Buttons, Moudry, Autumn Magic, Weserbergland, Herbstzauber
I do tego wszystkiego jeszcze dosadzę proso Cloud Nine i Virgatum Shenandoah.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jak mogłaś pomyśleć że taka romantyczka jak ja może nie lubić zwiewnych, czarujących traw?
W ich szelest mogłabym się wsłuchiwać godzinami ;:170
PW ;:196
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Jejku, jak pięknie u Ciebie, mam tyle zaległości na forum...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Magda nie jestem wielkim znawcą, ale w dwóch miejscach znalazłam, że rozplenica Autumn Magik i Herbstzauber to jedno i to samo ...
Trawki.pl
Pennisetum alopecuroides Autumn Magic (synonimy : Pennisetum alopecuroides 'Herbstzauber', Pennisetum alopecuroides 'Autumn Wizard'.
Encyklopedia drzew.pl
Pennisetum alopecuroides Autumn Wizard 'Herbstzauber' (Pennisetum alopecuroides 'Autumn Magic')
Rozplenica japońska Autumn Wizard 'Herbstzauber'
Natomiast podobno rozplenica Red Buttons, która jest śliczna, bardzo rzadko zimuje w naszym klimacie /VII strefa !/ i w końcu po jakimś czasie zawsze wymarza...

Nie mam u siebie tych odmian, więc może Ty masz lepsze, bardziej wiarygodne, wiadomości na ich temat. Jak wiem, rozmawiałaś z panią ze sklepu, więc ona powinna najlepiej wiedzieć co sprzedaje...

Miskanty wybrałaś piękne :heja Mnie jeszcze bardzo fascynuje miskant Memory, o przepięknym jasnym kwiatostanie ;:173

Agnieszko, wcale tak nie pomyślałam, ;:196 najlepszy dowód, że sama zaproponowałam wysyłkę... ;:224

Kropelko zapraszam serdecznie, jeżeli lubisz trawy, to rozgość się :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Czytam Twoje i Magdy wpisy z rozdziawioną paszczą, bo to novum dla mnie. Jednak po obejrzeniu dziś jednego zdjęcia, stwierdzam z całą stanowczością, TRAWY BĘDĄ, wplecione w rabatę z hortensjami. W tle żywopłot z tui a przodem sadzone naprzemian hortensje w dwóch rzędach zagęszczone trawami.
Jak widzisz coś takiego Marysiu?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Marysiu ja po pierwszym kwitnieniu róz obrywam dolne liście.
Bo to one narażone są najbardziej na infekcję czarną plamistością i innymi choróbskami.
Dlatego u mnie wszystkie róże są dłużej zdrowe.
Mam tylko trzy chorowitki, ale i na nich znajdę sposób. :uszy
Zastosowałam w tym roku bakterie przeciw grzybom i jak pomoże w przyszłym sezonie, to wszystkie róże raz w roku będę podlewać tym preparatem.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”