Witajcie Kochani, bardzo się cieszę, że i Wam podobają się trawy wkomponowane w rabaty bylinowe
Trochę obawiałam się, że może moje sympatie do traw będą dla wielu osób zbyt monotematyczne i nużące, ale widzę, że spora grupa podziela moje fascynacje, więc już teraz bez obaw, dalej będą królowały w moim wątku i kusiły do nasadzeń, swoim zwiewnym czarem i niezaprzeczonym urokiem...
Marzenko zapraszam serdecznie, jeżeli tylko będziesz w okolicach Wilkowyi, na sadzonki traw.

Wysyłanie dużej ilości paczką jest trudne, bowiem można tylko niewielkie siewki, które potrzebują dużo czasu, by pokazać całe swoje piękno.
Agnieszko jak miło słyszeć, że lubisz trawy
Sorghastrum nutans 'Indian Steel' - Indian Grass osiąga jesienią wysokość max. do ok 1,5 m i długo cieszy pięknymi, mocnymi barwami kłosów. Jest niższa niż miskanty. Przysłać Ci sadzonkę ? Kępę widać na zdjęciu z miskantem nn /między miskantem nn a krzewuszką variegata - bezpośrednio nad kępą rozchodnika/
Beatko sprawiłaś mi ogromną radość przysyłając odrost tajemniczej, nieznanej z nazwy, aczkolwiek prześlicznej różyczki
A dodatkowo dwie ciekawe odmiany rozchodnika okazałego - jeden zaanektowała moja córka Kasia i rośnie już na warszawskiej rabacie, drugi w doniczce czeka na wyjazd na działkę. Bardzo serdecznie Ci dziękuję, mam nadzieję, że roślinki z Wilkowyi, zaadoptują się u Ciebie szybko i będą cieszyć długie lata
Michał, żebyś Ty wiedział jak bardzo czekam, aż drzewa duże urosną ! To moje największe marzenie, które jeżeli się spełni, to będę już zgrzybiałą staruszką,

ale mam nadzieję, że jednak doczekam...
Grażynko Moje Nevady i MH właściwie bez przerwy pokwitały cały sezon, co było baaardzo miłe. Muszę jednak przyznać, że męczyła je czarna plamistość, więc traciły liście i tu problem,... czy można temu jakoś zaradzić bez chemii ? Od wiosny zacznę energiczniej walkę polyversum...
Justynko 
jak zwykle zawstydzasz mnie swoimi komplementami

Rabata o której piszesz jest wspaniała, bo zupełnie od początku,... bezobsługowa
Edytko ponieważ drogę już znasz, więc w wolnej chwili zapraszam po kolejne sadzonki !

Co do Moudry, to prawda - sama widziałaś jak różnie zachowują się moje
Gosiu moja mikruska jest bardzo maleńka, natomiast Moudry, choć też nie należy do najwyższych, ma szersze liście, które powodują, że wygląda bardziej masywnie niż inne rozplenice, mniej przestrzennie. Z pewnością Hammeln, która jest niezawodna, może być uważana za pośrednią między nimi.

Tak naprawdę wiele też zależy od gleby i warunków w jakich trawa rośnie, bowiem od tego będzie zależał jej wzrost i pokrój

Na stronie, której adres podała Edytka znajdziesz nieco podstawowych, przydatnych informacji na temat różnych odmian.
Co do zdjęcia całej trawy Indian Steel, to będzie trudno je zrobić bo rośnie wśród innych wyższych roślin, ale spróbuję. Bardzo niewyraźnie, ale widać ją na zdjęciu z miskantem nn, powyżej rozchodnika.
Kaśku kochany, oglądaj sobie, ale może i posadź jakąś, bardzo proszę... Choć widziałam u Ciebie piękną rozplenicę, więc początek już jest

Twój ogród jest cudnie skomponowany zaś głównymi aktorami są królewskie róże, więc to do nich musi się dopasować cała reszta dworu...I muszę szczerze przyznać, że robisz to z wielkim wyczuciem i elegancją
Ale może znajdziesz gdzieś miejsce np. dla jednej małej 'Obiedki szerokolistnej' ?
Aniu jak miło, że i Ty doceniasz trawy
Jolu więc nie ma rady, pisz listę chciejstw, a gdy już będzie gotowa, przyjeżdżaj ! Jesień to jak wiadomo, baaardzo dobra pora na przesadzanie roślin ... A może chcesz przygarnąć sześć krzaczastych Schneewittchen ?
Aga zapraszam, kochana serdecznie, a jeżeli skuszą Cię trawy, przyjeżdżaj, coś wykopiemy
Magduś Napisz jakie to będą miskanty - o wąskich czy szerokich liściach ? I jak wysokie ?
'Moundry' czy 'Foxtrot' ? Tak naprawdę są bardzo różne ! Moudry jest niższa, o szerokich liściach. Tworzy bardziej krępą, zwartą kępę. Kwitnie niechętnie i podobno przemarza /u mnie jakoś jeszcze nie/ Za to gdy zechce łaskawie zakwitnąć, to bajka, bo kwiatostan ma duży i bardzo ciemny, choć bardzo późno. Foxtrot ma liść wąski, jest dużo wyższa / dwa razy taka jak Moudry/. Podobna jest do niej Herbstzauber, nieco niższa i wcześniej kwitnąca. Też z białymi końcówkami kłosów. Tak naprawdę, to zastanawiam się poważnie, czy ta moja nie jest tak naprawdę Herbstzauber. A jestem z niej baaardzo zadowolona !
Dla Ciebie zbliżenie liści trzcinnika Overdam. Moim zdaniem /i nie tylko/ jest biało kremowe, nie żółte... Podobno Avalance ma bardziej białe paski, ale ja nie posiadam tej odmiany.
Aniu