Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Wiktorio, ja oczywiście zachwycę się jako chyba jedyna fikusem pumilą. Takie zielone chyba trudniej kupić niż odmiany variegata
A mniodkową to może i ja spróbuję oskubać przy okazji z tej smużyny. ;:224
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Filigranowa - dziękuję ;:196 .
Karo - z nazwą tej komonicy jest pewien kłopot, bo gdybym miała do wyboru tylko plamistą i płomienistą, to powiedziałabym, że to plamista. Jednak doczytałam, że do tych dwóch dochodzą jeszcze sztucznie wyhodowane mieszańce, więc zupełnie nie wiem, czym jest ta moja (a dokładnie trzy) :) . Kupione były po prostu pod nazwą Lotus.
Dotychczas nie zakwitły, więc pewnie już tego nie zrobią. Dogrzebałam się do informacji, że aby zakwitły, powinny wcześniej spędzić około 6 tygodni w temperaturze 4-6*C. Ja je kupiłam jako małe sadzonki już w sezonie, a nie sądzę, żeby ktoś je wcześniej chłodził. Podobnie ma się sprawa z zimowaniem: chłodne (około 5*C) i widne pomieszczenie. Niestety, nie mam takiego, to znaczy chłodne jeszcze by się znalazło, ale kompletnie ciemne :( . Ze dwa, czy trzy sezony temu próbowałam przezimować ją w mieszkaniu, ale prawie natychmiast po przyniesieniu z balkonu została pożarta przez przędziorki. Więcej prób nie podejmowałam.
Niuniu - dziękuję ;:196 .
Rapunzel - super, że choć Tobie jednej się spodobał ;:108 , a już się nam zaczynało robić przykro :wink: . U nas te zielone były/są w OBI (pisałam w wątku sklepowym), więc może i gdzieś w Twojej okolicy sprowadzili :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj ten f. pumila moje malutkie chciejstwo, śliczny, czekam aż pojawi się u nas w jakimś markecie ;:108
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Wiktorio lotus czy komonica - wsio rawno dla mienia :uszy
Mam podobne doświadczenia z kupowanymi w różnych sezonach i w różnych stadiach.
Nie ma mowy o przeziomowaniu w domowych warunkach.
Tylko profesjonalna szklarnia i to pewnie w fazie poczynionych sadzonek - choc to tylko moje domysły.
Odmiany sprawują się w uprawie różnie,jedna z nich choć nie wiem jaka nie kwitnie za to przyrasta w sezonie wręcz błyskawicznie inne zaskakują ...
Jeśli chcesz zobaczyć ,to zapraszam do mojego starego wątku
-tutaj lub tutaj
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, wiesz przecież, że choć fanką fikusów jako takich nie jestem, to fikus pumila jest jednym z moich faworytów. Nie wiem, czy pamiętasz, że dałaś mi cynk, że są w lidlu, a ja kupiłam za ostatnie pieniądze dwie sztuki, które zresztą potem mi padły. Trzy kolejne kupione w LM zresztą też, ale one były z przeceny, to chyba się nie liczy. :wink:
trzynastko, w moim LM są teraz fikusy pumila po 7,29 chyba. Jeden był przeceniony, więc jak było nie brać za 3,60. ;:224
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzynastko - ;:196 Jeśli ten fikus w miarę szybko nie pojawi się w Twojej okolicy, to mogę spróbować mojego nieco oskubać ;:108 . Póki co, jeszcze nie zaczął gubić liści, więc jeszcze jest z czego :wink: .
Karo - :) To chyba moja jest właśnie z tych przyrastających. Trochę szkoda, że nie zakwitła, ale tak to jest, kiedy się chce zaoszczędzić. Chociaż jako taki "wypełniacz" też całkiem dobrze się sprawdza.
Właśnie przejrzałam wskazane zdjęcia i Twój stary wątek - przyznaję, że Twoja komonica też była całkiem porządnie rozrośnięta ;:215 . Przy okazji, przypomniało mi się, że między komonicami mam posadzone aptenie i też czekam, czy uda się im zakwitnąć. Na razie widać, że się rozrastają.
Rapunzel - :) Pamiętam, że udało Ci się porozumieć z pumilami ;:108 . Chyba wtedy, kiedy byłaś na wakacjach rzucili te biało-zielone do B. Fakt faktem, były malutkie, ale w końcu wzięłam dwie i teraz stan pumili mi się zgadza z tym sprzed zasuszenia: dwie biało-zielone i jedna zielona :wink: .

Dziś kilka kwitnących pod blokiem - niektóre jeszcze mają kwiaty, inne już przekwitły (albo im coś nieopatrznie urwałam/obcięłam :oops: ). Na początek lwie paszcze:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mój liliowiec, który zidentyfikowałam jako Crimson Pirate (to znaczy opakowanie po takim znalazłam w garażu, więc stwierdziłam, że to chyba on :) ):
Obrazek Obrazek

Dalie - tabliczki z nazwami wsadziłam do ziemi i napisy częściowo się starły, więc nie mam pewności czy właściwie będą podpisane. Najpierw moja biedna, zaniedbana i zasuszona dalia pomponowa 01.10.3. Niestety, przez moje traktowanie kwiat był wielkości kwiatów aksamitki - zdjęcia z 11.07 i 18.07.2012:
Obrazek Obrazek

Dalia dekoracyjna karłowa Gallery... (i dalej nie było widać :wink: ). Miałam 'Pablo' i 'Salvator' - obstawiam 'Pablo' :) :
Obrazek

Na koniec wspomnienie kwiatów mojej lilii NN (już wszystkie lilie u mnie przekwitły :( ):
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Wiktorio lwie paszcze bardzo mi się podobają, to takie babcine kwiaty - moja babcia siała je namiętnie na działce ;:168 Lilie cudne ;:167
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Wiktoria_W pisze:Wczoraj odwiedził mnie Mikołaj przysłany przez Mniodkową.

Mikołaj bo zapakowałam w papier ze św. Mikołajem :;230 taki mi się napatoczył ;:224 aż się uśmiałam sama z siebie jak pakowałam ;:224

Wiktoria cieszę się, że roślinki zdrowo dotarły, choć kalanchoe trochę wytarmoszone ;:219 najlepiej to utnij mu te kwiatki i poczekaj aż się rozkrzewi ;:108
Roślinki dostały nakaz pięknie rosnąć więc trzymam za nie kciuki ;:215

rapunzel pisze:A mniodkową to może i ja spróbuję oskubać przy okazji z tej smużyny.

Jagoda mam tyle tej smużyny, że moge całe FO obdarować :;230 więc jak chcesz to wal śmiało ;:108 bo to bezproblemowa roślinka, tylko najlepiej aby stała na parapecie, wtedy ma światła tyle ile trzeba ;:108

A teraz pochwalę te podblokowe - yyyyyyyy..... nie wiem co widziałam wcześniej ;:223 , ale zapamiętałam jedynie tą ostatnią przepiękną lilię ;:167 no kolor... ech... ;:167
przewinęłam sobie....
te smocze mordki nijak mi nie wyglądają na smoki :shock: to fachowa nazwa czy z racji skojarzenia po wyglądzie...? bo są cudne ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

mniodkowa pisze: te smocze mordki nijak mi nie wyglądają na smoki :shock: to fachowa nazwa czy z racji skojarzenia po wyglądzie...? bo są cudne ;:108 [/color]
Lwie paszcze (lub Wyżlin) bo jak się umiejetnie przyciśnie z boku kwiat to on się otwiera pokazując właśnie paszcze lub gardło jak kto woli.... :;230 :;230
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Wiktorio podziwiam piękne balkony, bo u mnie w tym roku pusto. :( Stoi tylko szklarenka ze storczykami i skrzynka poziomek. :roll:
Wspaniała paczka od Agi no i te kwiatuszki z przed bloku. ;:oj
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niuniu - ;:196 Ja też bardzo lubię lwie paszcze, a one mnie chyba jakoś mniej :wink: . Z całej paczki nasion wyrosły tylko cztery, natomiast te, które wcześniej już były pod blokiem postanowiły się rozsiać między płytkami chodnikowymi, zamiast w ziemi ;:108 .
Mniodkowa - ;:196 Kalanchoe faktycznie na zdjęciu nie wyszło najlepiej, jednak zapewniam Cię, że w rzeczywistkości ma się świetnie :) . Ono po prostu te kwiatuszki wypuściło z boku i pewnie dlatego to wyszło tak niesymetrycznie :wink: . O smoczych mordkach owszem, słyszałam, ale w kontekście hoi ;:108 , a co do paszczek, to widzę, że już zostałam wyręczona w odpowiedzi :wink: .
Fiskomp - dzięki za odpowiedź :) .
Arlet - ;:196 A czemu u Ciebie pusty balkon :roll: ? Choć, zawsze to więcej miejsca dla domowych ;:108 . Ja sobie teraz swój zastawiłam dodatkowo skrzynką z aksamitkami (wysokimi) i astrami Marcinkami dla koleżanki. I teraz kombinuję, jak się dostać do pozostałych skrzynek, żeby je podlać :wink: .

Wczoraj miałam dzień pełen niespodzianek: przede wszystkim zadzwoniła do mnie Anjja ;:oj . Żyje i ma się dobrze, tylko, że jest tak zaganiana, że doby jej brakuje, żeby cokolwiek napisać na forum. Ale sobie cichutko podgląda ;:108 i oczywiście wszystkich pozdrawia :) .
Później, z powodu awarii, musiałam wsiadać w pociąg i gnać do mieszkania, w którym kiedyś pomieszkiwałam :? . Jednak nie ma tego złego... wśród moich starych, prawie porzuconych i zapomnianych rzeczy, znalazłam takiego oto słonia :wink: :
Obrazek

Dziś, po powrocie do domu, czekała na mnie przesyłka od agi111. W paczuszce miała być jedna roślina, a okazało się, że było tam całe mnóstwo niespodzianek :tan :
Obrazek Obrazek Obrazek

Na koniec pokażę, jak zakwitł mój niedawny nabytek NN :wink: :
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Fajna paczucha ;:138 ;:138 niech zdrowo rosna ;:108
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, fajna ta paczka. Zastanowił mnie liść na drugim zdjęciu między listkami fiołków. Co prawda zajrzałam akurat w komórce, gdzie wszystko jest malutkie, wiec może po prostu nie byłam w stanie poznać, co to takiego.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doromichu - dziękuję ;:196 .
Rapunzel - ;:196 pewnie, że paczka fajna ;:108 . Jak na mój mały rozumek, to jest liść begonii :) i właśnie muszę doczytać, czy zostawić go w wodzie, czy przełożyć do ziemi :roll: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Fajna paczuszka, życzę szybkich korzonków ;:138