Moje kochane storczyki :))

ODPOWIEDZ
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kochane storczyki :))

Post »

Henrykbb pisze: I znowu wraca dylemat ;:24 co od wiosny:Masdevallie...a może Catleye?
Henryku poddajesz się ? :oops:

Arletko
ja jestem powiedzmy, że ze środka Polski więc z chęcią się dołączę do Twojej propozycji ;:138

Asiu... szok! Nawet nie liczę ile tych nowości masz z wystawy, bo jest ich mnóstwo ! Nie wiem ,która nowość jest tą naj naj , ale wiem jedno : zakupy zrobiłaś odlotowe i szałowe wręcz ;:138 ;:138 Niech zdrowo rosną i cieszą kwiatami :) Czekam za kwitnieniem twej Masdevalli ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu, ja się nawet nie zorientowałam że kupiłaś w końcu masdevalię, pamiętałam tylko, że odłożyłaś tą pomarańczową... Za dużo wrażeń, mętlik już miałam :;230

Sciskam kciuki za piękne kwitnienia nowości i za regularne skracanie listy chciejstw! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Haim pisze:Arletko, byłabym bardzo zadowolona, gdyby takie spotkanie miało miejsce ;:138
Zabka_Monis pisze: Arletko ja jestem powiedzmy, że ze środka Polski więc z chęcią się dołączę do Twojej propozycji ;:138
Dziewczyny następnym razem trzeba to bardziej precyzyjnie zorganizować ;:108
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Tylko kiedy będzie ten "następny raz"? ... No i trzeba zabrać Henryka :D
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

:roll: za rok? Bo do Sosnowca to nie wiem czy z północy dziewczyny dojadą :roll:
A Henryka obowiązkowo musimy zabrać ;:108 On ma do mnie jakieś pół godz. drogi :wink:
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Henryk,jeżeli będzie,to chyba incognito ;:123
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Henryku my i tak Cię rozpoznamy po błysku w oku ;:77 i czarującym uroku osobistym ;:15
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Wpadam z rewizytą .Widzę że się nie źle obłowiłaś,po za tym masz ładną kolekcje z kilkoma ciekawymi okazami.Pozdrawiam.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Kochani jestem, jak zwykle późną wieczorową porą u siebie w wątku.

Justynko(Justus), to Oncidium przecudnie pachnie i jest takie delikatne.
Marzę, aby poszerzyć swoją kolekcję o kolejne Oncidia, ale pod warunkiem, że będą to ciepłolubne, bo do moich warunków domowych tylko takie się nadają.
Poza tym są to na prawdę bezproblemowe storczyki, cały rok ciepło, latem w tunelu foliowym i moje 'Sharry Baby' będzie kwitło już drugi raz od wakacji.
Lista już jest ;:108

Dziękuję za pochwały innych nowości a Masdevallia już "podreperowana", tzn. nie rozchodzi się juz tak na boki i jest w swojej docelowej glinianej doniczce, ale to potem ;)

Renatko, nic innego nie pozostaje jak tylko pojechać na wystawę ;:108
A Rosssioglossum kupuj Kochana, u mnie właśnie dzisiaj rozkwitło, jest na prawdę niesamowite a jakie duże kwiaty ma :shock:

Wioletko
, cattleye ogólnie nie są trudne w uprawie, moja pierwsza, to rozsadzona od AniL.
Posadziłam ją do glinianej doniczki do podłoża z średniej wielkości kory, keramzytu i sphagnum.
W lecie dość często podlewałam, gdy wykształcały się nowe przyrosty, trzymałam w szklarence.
Teraz, gdy przyrosty prawie w pełni wykształcone, podlewam jak przeschnie podłoże i jest ok.
Moje wszystkie trzy Cattleye stoja sobie na parapetach południowych.

MM zdrowiutki jest, teraz już nie popełnię błędu i nie będę do końca przesuszać podłoża przed kolejnym namaczaniem, bo znowu mogę pozbyć się pędzików :oops:

Katarzynko, ach widzisz, taki entuzjazm był z tym oglądaniem i kupowaniem, że wszystkie się pogubiłyśmy, co która kupiła, bo siatek było sporo.
Bardzo się cieszę, że miałyśmy okazję się poznać i wspólnie pooglądać te cuda ;:196

Ewuniu
, witam po raz pierwszy w moim skromnym wąteczku :wit
Ja ogólnie jestem bardzo pozytywnie nastawiona na Oncidia.
Nie dość, że mają piękne delikatne kwiaty, to dużo z nich pachnie i w dodatku nie są zbyt dużymi storczykami.

Zapraszam częściej i cieszę się, że znowu pokazałaś nam kawałek swojego storczykowego raju, bo Twoja Encyclia cochelata i obficie kwitnące Phalaenopsisy robią ogromne wrażenie.

Dorotko
, dziękuję,miło jest czytać takie słowa od osoby starszej stażem w uprawie storczyków ;:196

Henryku
, jaki dylemat ???
Ja nie widzę żadnego problemu, dlaczego nie uprawiać i Masdevalli i Cattleyi ;:224 :;230

Agatko
, Odontoglossum już rozkwitło, jest cudowne, zaraz je pokażę ;:108
Mąż tylko czasem sprawia wrażenie niezadowolonego z mojej pasji a jak do czego przyjdzie to i sam kupi storczyka lub da mi pieniążki, bo sam widzi jak pięknie wyglądają gdy kwitną nasze orchidee.

Ta wyprawa faktycznie była odskocznią od życia codziennego, a jeszcze do tego ekipa wspaniała ;:138

Kasiu
, to w zasadzie przez Ciebie, a raczej dzięki Twojej postawie, moja się zmieniła ;:224
Patrząc na Twój wątek i coraz to nowe i trudniejsze cuda, jakie pojawiały się u Ciebie na parapetach, postanowiłam, że i ja spróbuję, czas najwyższy, wszakże już(albo i dopiero) 3 lata obcuję z tymi pięknymi, egzotycznymi roślinami.

Moniś, dziękuję, ja tez czekam na rozkwit Masdevalli, ale na razie musi mi wystarczyć Rossioglossum :;230
Co do ilości storczyków, to zbierałam kaskę na nie, Mąż mi jeszcze dołożył, bo skoro wystawa i takie cuda, to trzeba korzystać.
I tak byłam dzielna i wszystkiego nie wydałam ;)

Aguś
, tak, tamtą Masdevallię odłożyłam, ale potem wróciłam i wzięłam inną.
Dziękuję, trzymaj kciuki, Kochana !

Darku, dziękuję za odwiedzinki, dzięki za pochwałę dla mojej kolekcji ;:180

Czas na fotki.

Rozkwitły dwa kwiaty Rossioglosum grande !!!
Tak było wczoraj ok godz. 1:00 w nocy
Obrazek

A tak było już dzisiaj, kwiaty mają 12cm!!!

Obrazek

Spójrzcie jakie ma cudnie wybarwione i błyszczące płatki

Obrazek

A środeczek,po prostu niesamowity

Obrazek

Obrazek
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Witaj Asiu
Rossioglosum grande po prostu cudne naprawdę ma aż takie olbrzymie kwiaty, chyba dopiszę go listy chciejstw
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Tak Kasiu, na prawdę ma aż tak olbrzymie kwiaty ;:108
Jutro zrobię fotkę dla porównania ze zwykłym phal, to zobaczysz ;)

Przy okazji przemycę jeszcze jedna fotkę mojego uroczego Oncidium 'Twinkle', ciągle je wącham i wącham
8-)
Obrazek

Beallara 'Peggy Ruth Carpenter' wciąż jeszcze kwitnie, zostały jej ostatnie dwa kwiaty, chociaż uważam, że od 11.09 to i tak bardzo długo
;:108
Obrazek

Jeszcze trochę i jako pierwsze rozkwitną dwa białe Phal. zsadzone razem do wiaderka, pączki już coraz większe
:tan
Obrazek

I na koniec przed snem, moja nowa Masdevallia już w nowym glinianym domku.
Korzeni nie rozplątywałam przesadzając, bo stwierdziłam, że nie będę naruszać jej prywatności :;230 skoro tak dobrze rośnie, dodałam tylko w doniczce sphagnum po bokach.
Natomiast liście podwiązałam do patyczka, żeby tak się nie rozchodziły i myślę, że uzyskałam zamierzony efekt
;)
Obrazek

Dobranoc ;:19
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu :shock: Rossioglosum faktycznie na Twoich zdjęciach wygląda nieziemsko i jak błyskawicznie otworzyło pąki. Oncidium, choć Wiesz, że za nimi nie przepadam wygląda cudownie na Twoich zdjęciach ale uważaj żebyś całego zapachu nie wywąchała :;230
Bardzo ładnie poradziłaś sobie z masdevallią i życzę aby szybciutko przyrastała i pokazała swoje cudowne kwiatuszki.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Asiu śliczne to Rossioglosum grande ;:138
Kwiatuszki Oncidium wyglądają jak bukiecik ;:3
Po cichutku zazdroszczę Wam tych Masdevallii, ale sama boję się kupić, bo nie wiem, czy dałabym sobie z nią radę :roll: ...może kiedyś...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piekne Rossioglossum i inne storczyki :).
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Asieńko, cudności pokazujesz. Pozdrawiam cieplutko. :D :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”