Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:shock: :shock: chyba dołączę do grona fanek dziwaczka :oops: :lol:
niesamowity kolor, coś czuję że jakbym spotkała takiego to.... :lol: wiadomo co :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne są. a ten bordowy jest bardzo ciemny.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Dziękuję za wszystkie komentarze, fajnie, że ze mną przeżywacie dziwaczka :D
Tak, on jest bardzo ciemny, takie bordo w czarnym odcieniu- o ile cos takiego istnieje, ale chyba tak- to coś jak surowy burak ;) Ciężko uchwycić ten kolor, bo i lampa, i słońce bardzo go rozświetlają.

Justus, biskupi ma tylko biały nosek, cała reszta jest w jednym kolorze- mocno biskupim właśnie. Zrobię mu fotkę jak już będzie miał kilka kwiatków, może uda mi się uchwycić go lepiej. To nie jest jakiś oryginalny okaz, kupiłam go na przecenie z 1 kwiatkiem, bo miał piękne zdrowe liście i korzenie- takie srebrne błyszczące wężowe, i to mnie w nim uwiodło :D No i cena oczywiście ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, to czekamy na fotki "biskupka"!

Dziwaczek pięknie się prezentuje. Wczoraj przeglądając fotki w tel. (robię zdjęcia storczykom w sklepach, by wiedzieć jakiego najbardziej chcę- tak, tak storczykomiania!), przypomniałam sobie, że kiedyś sfotografowałam podobnego. Miał płatki w bordowej czerni i jasną warżkę w żółte i różowe plamki.

Okropna sprawa z tymi pożarami. U nas ostatnio palił się las nad Baryczą, niedaleko mnie. Mój brat jest strażakiem ochotnikiem (jak to na wsi) i wiem z pierwszej ręki, że w lesie jakieś mieszczuchy (bez obrazy, znaczy się ludzie bez rozsądku) chcieli piknik z ogniskiem zrobić. Fakt, że na łące z suchutkim sianem, świadczy o ich głupocie!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37

Post »

ja równiez dałam się uwieść "czarnym" dzwiakom - są niesamowite. Cieszę się widząc Twoje kwitnienie bo z tymi hybrydami to tak różnie bywa, pierwsze kwitnienie sklepowe przepiękne a potem nic albo prawie nic. Ja takich "czarnych" dziwaków mam 5, w tym dwie hybrydki mogę polecić szczerze, dwie odradzić a w kwestii podobnego do Twego dziwaczka nie miałam zdania a dzięki Tobie - już mam :)
Śliczna roślina i doceniam szczerze Twe zdjęcia - z autopsji wiem, że dziwakom piekielnie trudno zrobić dobrą fotkę.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamilko, ja z kolei zdjęcia wyjątkowo podobających mi się storczyków zachowuję w specjalnym folderze. Jeśli widzę w sklepie jakiegoś z nich, to po prostu kupuję, nie odeszłabym zadowoliwszy się zdjęciem :D Dobrze, że rzadko się to zdarza, bo już mam za sobą jeden kryzys małżeński z tego powodu :wink:

Grymasello, dzięki za miłe słowa :) A może pokazałabyś u siebie w wątku te, które polecasz i odradzasz- z wyjaśnieniem dlaczego? To byłoby przydatna wskazówka :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, kryzys powiadasz. To dobrze, że ja żyję ze studenckim portfelem i stać mnie najczęściej tylko na przecenione roślinki. Większość kwitnących mam od Piotrka, gdy już kupujemy storczyka, a wybór jest ogromny, to szybko w tel. przeglądam fotki i szukam podobnych w sklepie :)

Grymasello- i ja skorzystałabym z takich rad :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37

Post »

Wkleję oczywiście, jak znów komputer w domu posiądę. Zresztą nawet chodził mi po głowie taki wątek odrębny bo zbyt często kupuje storczyka, którego kolejne kwitnienie rozczarowuje (--->kwiatki są tylko trzy np.). Tak sobie myślę, że spostrzeżeniami co do jakości i sposobu kwitnienia naszych zwykłych hybryd warto się dzielić żeby rozczarowań było mniej.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajny pomysł!! ;:228
Tylko chyba drugie kwitnienie nie determinuje jeszcze wartości storczyka, zwłaszcza, że to drugie jest najczęściej pierwszym naszym, po zmianie warunków, u początkujących zwłaszcza pewnie po serii błedów, zależy w jakiej porze roku itd Ale trzecie-czwarte kwitnienie już pewnie tak.

Ja nie mam jeszcze tak długich stażem roślin, żeby kwitły u mnie po 3 razy, więc trochę chyba za szybko na wydawanie opinii, choś kilka sztuk mogłabym juz dla odmiany pochwalić za żywotność ;)

Natomiast chętnie poczytałabym opinie innych, zresztą pewnie nie tylko ja.
Zastanawiam się tylko, czy kierować się tylko wyglądem storczyka czy tez np producent może mieć znaczenie? Storczyk o takich samych kwiatach z Holandii czy Hiszpanii może chyba mieć zupełnie inną jakość..?

Tak, czy tak ponawiam prośbę, żebyś, Grymasello, przedstawiła nam swoje obserwacje ;:82
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ja również proponuję założyć odrębny wątek - polecane/niepolecane :wink:
To mogą być przydatne informacje dla Nas wszystkich :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj mój mężuś spowodował u mnie wielki opad szczeny kupując mi niespodziewanie takiego oto wielkiego vandziora- z keiki i z pędem! ;:50 :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrze widzicie, vanda była posadzona w podłożu- w bardzo drobnej korze, do której nikt rozsądny nie włożyłby nawet falka! :shock:
Już wstępne rozgrzebanie kory potwierdziło moje przypuszczenia- konieczność natychmiastowego wyjęcia jej z tej breji. Zwłaszcza, że keiki było w tym do połowy zakopane. Cud, że vanda przeżyła tak kilka miesięcy (widziałam ją już wiosną w tej doniczce), i nawet puściła pęd! Chyba na nas czekała...

Więcej zdjęć i szczegółów wieczorkiem.

Aha, czy ja się dobrze domyślam, ze skoro ma tak dużo pączków- ok 20-tu na razie, to będzie to raczej ascocenda niż vanda?
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szczęściara...żeby taką Vandę dostać :) Cudo, ciekawe jaki kolorek będzie...No i dzidziuś całkiem spory już... :wink:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Gratuluję Vandy, piękna jest i do tego z pędem i dzidziusiem! :shock: A sam wazon dodał jej tylko uroku, jakoś bardziej do niej pasuje niż doniczka :wink:
Co do liczby pączków, to rzeczywiście może to być Ascocenda, jak i również inny gatunek z vandowatych,
mający w genach dużą liczbę kwiatów, np. Rhynchostylis, choć to już mniej prawdopodobne, raczej nie do kupienia w sklepie :lol:
Ale wszystko okaże się, jak już zakwitnie, a piękna będzie na pewno! :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale cudna Vanda i tyle ma pąków. gdzie była kupiona? dobrze, że wyjęłaś ją z podłoża. Vandy wolą być bez podłoża.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Gratuluję Vandy, a właściwie to potrójnego szczęścia :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”