Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej; z moich ostatnio wysianych nasionek wzeszły malutkie roślinki, na razie mają po dwa listki, ale ich kaudeksy już zapowiadają się na dość "korpulentne" :P :wink: Większe adenium obesum zaczyna gubić najstarsze listki, ale za to wypuszcza nowe - nie wiem, czy taka "wymiana" jest normalna, czy czegoś mu brakuje (wody, słońca) :?
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ale wam zazdroszcze pogody, tutaj zimno i praktycznie slonca nie ma, wiec moje adenium stoja w miejscu :( Wysialam kilka innych roslinek, ale tez niewiele sie tam dzieje, chyba za zimno maja...
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Agar, nie moge nie zadac pytanka. Skad mialas nasionka i jakie czary nad nimi odprawiasz ze kielkuja jak szalone ? :-)
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Post »

Witam
kilka fotek mojej roślinki i pytanie czy wasze roślinki teś miały takie dziwne plamki na listkach które powodują ich usychanie ?? Czy ta roślinka w ten sposób gubi listki ?? Czy to może mszyce albo inne świństwo ?? :x Podzielcie sie swoimi doświadczeniami :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Witam wszystkich:-)

Ostatnio zaczęłam się interesować roślinami egzotycznymi i w związku z tym mam pytanie dotyczące ADENIUM:-) Czy rzeczywiście jest tak łatwe w uprawie jak przekonują sprzedawcy bo jestem dopiero osoba początkującą i nie chcę żeby rosło a potem padło, tak jak było z moją arabiką, choć ta jeszcze stoi- mam nadzieję, że coś jeszcze z niej będzie. Jaka ziemia najlepiej odpowiada róży pustyni? Jak ją podlewać? Czy w jednej doniczce może rosnąć kilka roślinek? Dużo tych pytań, ale wolę spytać o to osoby, które rzeczywiście na temat roślin coś wiedzą, a nie czytać artykuły w internecie, przez które wiele roślin mi padło...
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

Jeśli tylko się go nie przelewa, nie sprawia kłopotów (przynajmniej moje).
Miałam kiedyś adenium, i nie wiedziałam co to :evil: internetu jeszcze wtedy nie było...
Dostałam go jako wielbicielka wszystkiego, co chociaż trochę przypomina kaktusa. Miało wysokość ok. 30 cm, i hodowałam je ok. dwóch lat, niestety, nie wiedziałam, że kwitnie, i jak je pielęgnować. Kolejnego lata moja roslina wypuściła dłuuugie pędy wierzchołkowe, ja sie wkurzałam, że są takie "chude" i liche, przy nadętym kaudeksie o średnicy ok. 9 cm wyglądały dziwnie - i pozbyłam się adenium.
Głupia byłam :evil:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to zamawiam :D Szkoda tylko, że będzie tylko jedno nasionko, ale mam nadzieję, że wykiełkuje :) Czy żeby wykiełkowało trzeba jakoś przykryć doniczkę folią i czy doniczka musi być z dziurkami na dole, aby dobrze rosło?
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Super,że jest ten temat bo adenium już jest w drodze do mnie. :P
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42

Post »

Witam;
pEtr chyba powinieneś zapytać DAHIRE, gdzie kupiła swoje nasionka, bo to Jej siewki pięknie rosną :P Moje największe adenium to też siewki, ale nie ja wysiałam nasionka - kupiłam roślinki. Moje siewki, z nasionek zakupionych na allegro, są na razie maleństwami, ale może uda mi się je utrzymać przy życiu :roll:

ObrazekObrazek
To w środku to nie adenium, jakiś bliżej niezidentyfikowany sukulent :wink:
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Wow...ale superaśne maleństwa!I już grubiutkie takie.To w środku to scilla fiołkowa.
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Post »

Cześć!
Ja również zamówiłam u Dahiry 17 nasionek cudnego adenium i obecnie czekam z niecierpliwością, aż trafią w moje ręce. :D Mam już dla nich przygotowaną ziemię torfową przeznaczoną do wysiewu nasion z perlitem i włóknami kokosowymi. Na początek mam zamiar posadzić dwa, wymoczone uprzednio przez 3 h w wodzie, nasionka w niewyparzonej mieszance. Jeśli dociągną do 5 cm w dobrej formie, będzie to oznaczało, że wyparzanie ziemi przez 10 minut w 150 stopniach nie jest konieczne.
Nasionko dobrze jest umieścić na głębokości około 1 cm, czyli nie więcej niż 2/3 grubości samego nasionka, by nie spożyło ono całej energii na wzejście. Ja planuję wysadzić je w mini-szklarni, którą kupiłam na allegro i zakryć przezroczystą, plastikową osłonką z kompletu. Gdy wzejdą, usunę osłonkę i zakryję roślinki butelką bez dna i korka. Wystawię je w słoneczne miejsce, lecz nie bezpośrednio nasłoneczniane. Będę lekko zraszać co 2 dni, bowiem system korzeniowy jest bardzo wrażliwy na przelanie.
A w międzyczasie strasznie się boję, że coś zepsuję. :wink:
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p

Post »

Jeśli ktoś zna angielski pomocny może się okazać mini-instruktaż z www.cactusplaza.com (stamtąd pochodzą nasiona Dahiry i wkrótce już moje :D ) zmieszczony pod adresem:
http://www.cactusplaza.com/cultivation-adenium-a-7.html
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam już nasionko adenium :D myślę, że pojutrze je zasadzę i zobaczymy co z tego będzie...
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p

Post »

Tylko uważaj, by nie przelać! Szkoda, że nie masz więcej nasion, ale co tam, może właśnie to jedno zachwyci kiedyś nas wszystkich. :) Trzymam kciuki za Twojego tłuściocha! :wink:
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety sprzedawca sprzedawał po jednym :( Ale jeżeli wszystko się uda będzie miał piękne, intensywnie czerwone kwiaty z czarnymi końcówkami :) Mam jeszcze pytanie czy po wyparzeniu ziemi nasiono(po uprzednim wymoczeniu) wkładać w jeszcze ciepłą ziemię czy musi ona całkowicie "wystygnąć"?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”