PORADY - jak sadzić drzewa i krzewy owocowe

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Porady - jak sadzić drzewa,krzewy owocowe?

Post »

Ja nie popieram sadzenia pod jabłonią, lub też innym drzewem, agrestu, porzeczek ani też innych krzewów, ale z innego względu. Mam tak niestety u siebie nasadzone i sama sobie to "kuku" zrobiłam :oops:
Jak chcę wykonać jakiś zabieg na drzewie, nie mam gdzie rozstawić drabiny, bo wszędzie pełno "kszaczorów" ;:306
Pozdrawiam Lucyna
EwelinaO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2024, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Odległość między drzewami owocowymi

Post »

Witam,
Mam posadzone rozne drzewka owocowe na podkladkach polkarlowych w odległości 5 metrów od siebie w jednym rzędzie. Mają one być sadem ale też trochę odgrodzić nas od sąsiada. Są to czereśnia, wiśnia, brzoskwinia, śliwka i jablon. Maja osiągnąć maksymalną wysokość 4-5 metrów. Na stronie sklepu nie znalazłam informacji o rozpiętości drzewek. Zastanawiam się nad posadzeniem po jeszcze jednym drzewku między tymi co są. Odległość wynosiłaby 2.5 metra. Byłoby ok czy jednak za gesto?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: porady dla amatora-jak sadzić?

Post »

x-a-xi pisze: 26 lut 2015, o 22:21 W sadownictwie wysokość drzew ustala się w zależności od szerokość międzyrzędzi . Szerokość +1m powinno wystarczyć , Np. jabłonie w rozstawie 4m ( szerokość między rzędami )x2-2.5m (odległość drzew w rzędzie ) podobnie wiśnie i śliwy . \
Czereśnie tu uważaj rozstawa 5-6 x 4-6m
Maliny porzeczki zrób sobie 1m przejazdu na kosiarkę i uwzględnij realną szerokość uprawy maliny porzeczki mają szerokość (rozłożystość)1m czyli 2-2,5m x X.Kiedy sadzić najlepszy moment to gdy nagrzeje się ziemia połowa kwietnia /połowy maja , i zawsze przed sadzeniem moczymy korzenie przez około 24h .
ERNRUD pisze: 2 mar 2017, o 11:37 Może być taka rozstawa jabłoni 4mx2,5? Paliki przez pierwsze kilka lat - potem zobaczysz, które drzewko jest w stanie samo stać. Ja jestem zwolennikiem, żeby jak najwcześniej usuwać paliki (gdy będzie stabilny szkielet), nawet kosztem odciążania gałęzi przez ich redukcję. Drzewko po 5-ciu latach powinno stać już przeważnie samo.
Tyle w wypowiedziach naszych fachowców.
Więcej znajdziesz tutaj https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... f=7&t=1345 lub
pozostałych wątkach sadowniczych viewtopic.php?t=15339
ae0504
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2024, o 15:49

Re: PORADY - jak sadzić drzewa i krzewy owocowe

Post »

Witam, proszę o poradę. Trzy lata temu posadziłam wzdłuż ogrodzenia krzewy owocowe: porzeczki czarne i czerwone, agrest, agrestoporzeczki i maliny. Ziemia na której rosną wymaga regularnego plewienia. Niestety szczawik tak bardzo się rozplenił, że przestałam z nim walczyć. Chciałabym ziemię wokół krzewów czymś obsadzić, żeby zagłuszyć szczawik i nie musieć plewić czasem mikroskopijnych ale gęstych chwastów. Czy mogę zasiać macierzankę albo posadzić jakiekolwiek rośliny okrywowe np. karmnik, które stworzą ładny efekt, uniemożliwią rozwijanie się chwastów i nie zagrożą krzewom? A może rozsypać wokół nich korę, z tego co czytam wszystkie te drzewka dobrze ją znoszą ale prosiłabym o potwierdzenie czy to dobry pomysł.
Z góry dziękuję.
https://i.postimg.cc/7ZcsHQSN/20240418-145816.jpg

https://i.postimg.cc/L5HvQdMm/20240418-145832.jpg
seebbek
200p
200p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16

Post »

Wszystko w pobliżu drzewka niewskazane bo będzie z nim konkurować o składniki. Kora, jak najbardziej ale jeśli szczawik, jest juz zaawansowany to sama, Nie wystarczy musisz użyć agrotkaniny dodatkowo.
ae0504
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2024, o 15:49

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”