Jak chcę wykonać jakiś zabieg na drzewie, nie mam gdzie rozstawić drabiny, bo wszędzie pełno "kszaczorów"

x-a-xi pisze: ↑26 lut 2015, o 22:21 W sadownictwie wysokość drzew ustala się w zależności od szerokość międzyrzędzi . Szerokość +1m powinno wystarczyć , Np. jabłonie w rozstawie 4m ( szerokość między rzędami )x2-2.5m (odległość drzew w rzędzie ) podobnie wiśnie i śliwy . \
Czereśnie tu uważaj rozstawa 5-6 x 4-6m
Maliny porzeczki zrób sobie 1m przejazdu na kosiarkę i uwzględnij realną szerokość uprawy maliny porzeczki mają szerokość (rozłożystość)1m czyli 2-2,5m x X.Kiedy sadzić najlepszy moment to gdy nagrzeje się ziemia połowa kwietnia /połowy maja , i zawsze przed sadzeniem moczymy korzenie przez około 24h .
Tyle w wypowiedziach naszych fachowców.ERNRUD pisze: ↑2 mar 2017, o 11:37 Może być taka rozstawa jabłoni 4mx2,5? Paliki przez pierwsze kilka lat - potem zobaczysz, które drzewko jest w stanie samo stać. Ja jestem zwolennikiem, żeby jak najwcześniej usuwać paliki (gdy będzie stabilny szkielet), nawet kosztem odciążania gałęzi przez ich redukcję. Drzewko po 5-ciu latach powinno stać już przeważnie samo.