Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Mielenko nasionka podsusz i wysiej na wiosnę.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miluś ,widzę że nie spoczywasz na laurach .I dobrze rabatka będzie piękna.Co do szafirków ,to na 100 procent siejemy jesienią . ;:108 Teraz jest bardzo dobra pora ,jak najszybciej do ziemi. ;:65 ;:162
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Milenko o i Ty zrobiłaś nową rabatę ...zerknij do mnie ...
..nie zazdroszczę remontów... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Milenko, zawsze się zachwycam rabatami, które tworzysz - są takie przemyślane, czyściutkie i równe. ;:108
Jak ty to robisz? Teren mamy przecież podobny, kamienie w ziemi można liczyć na taczki, u mnie pobojowisko znika zazwyczaj dopiero po większych deszczach... U ciebie jak w pismach ogrodniczych - jest trawnik, czary mary i mamy rabatę. Pełen szacun ;:180
A nasionka ostróżki ślicznie poproszę...
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Milenko z początku myślałam że piaskownicę zrobiłaś :;230 :;230 :;230

ale drzewko po środku????

No ale skoro dla piesa to już się nie dziwiłam

dopiero przy ostatnim zdjęciu przykumałam o co chodzi ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

:wit Zmęczona, ale i szczęśliwa kończę dzień. Dziś był ostatni dzień pracy ekipy (normalnie będę za nimi tęsknić, tak fajna ekipa była ;:306 ), a ja zabrałam się za połączenie rabaty bukowej z rododendronem. 3 dni nad ogrodem wisiały złowrogie chmury, ale deszcz spadł dosłownie w momencie, gdy remontowcy zaczynali pakować się do auta. Ciężko by było funkcjonować przy tym remoncie w deszczową pogodę, szczęścia miałam co niemiara :D Chłopaki zabrali przy okazji 7 wielkich worów z ziemią i darnią, które naprodukowałam przy nowej rabacie, im się przydadzą, a ja mam problem z głowy. Z pomocą M. odgruzowaliśmy dom, jutro niestety dalszy ciąg sprzątania, ale taka kolej rzeczy :-)

Aguś - dziękuję ;:196 Rabata na razie nie wygląda imponująco, bo roślinki w tej chwili nie kwitną, ale liczę na to, że jak się rozrośnie, będzie kolorowo i pachnąco :tan Posadziłam tam m. in. pachnącą jeżówkę i floksy. Ale mnie rabatka cieszy już, bo wykonana własnoręcznie ;:172

Joasiu - Ewcia radzi jednak siać teraz na jesień? Jesteś pewna tego wiosennego siewu?

Ewciu - dziękuję, czy z takiego jesiennego siewu zakwitną już wiosną? Powschodziły mi też teraz młode w miejscu, gdzie są stare cebule - czy to normalne? A może zaczęły wschodzić siewki właśnie z nasion, które opadły? Uwielbiam szafirki - to chyba najdłużej kwitnący kwiat z wiosennych cebulowych, w dodatku w moim ulubionym kolorze :-)

Misiu - byłam już wczoraj u Ciebie cichaczem - rabata rewelacyjna i ma porządne obrzeże ;:333 Remonty.. ciężkie dni dla wszystkich, ale w końcu są po to, by było lepiej :) Mogą być wyjątkowo męczące, gdy człowiek musi się "użerać" z ekipą, dlatego tak się cieszę, że trafiłam na świetnych fachowców, do tego miłych i w ogóle ;:306 Naprawili mi dodatkowo stary marmurowy stół, który był pęknięty na pół i poskręcany śrubami - został po poprzednikach. Żal nam go było wyrzucić, bo jest bardzo funkcjonalny. Skleili go żywicą i zeszlifowali, wygląda teraz jak nowy :tan

Ewelinko - bardzo to miłe, co napisałaś, choć nie wiem, czy zasługuję na takie komplementy ;:131 Pamiętam jak kopaliśmy z M. nasze pierwsze doły pod róże i bawiliśmy się w rozkładanie folii dookoła. Już mi przeszła ochota na takie "zabawy".. ale fakt, że jak kopię sama, staram się nic nie rozsypywać, a jak spadnie grudka ziemi, to zaraz pedantycznie ją wybieram z trawnika. Z kamieniami to prawda, trafiają się miejsca, gdzie jest dosłownie kamień przy kamieniu, mam specjalne "dłutko" do ich wydłubywania :D Dlatego czasem nie mogę znaleźć w sobie sił na nową rabatę od "zera". Nasionka będę zbierać dla Ciebie ;:108

Agatko - no wiesz, trzeba zadbać o pieska ;:306 Choć na zdjęciu tak to wygląda, wierz mi na słowo, że rodzima gleba nie ma nic wspólnego z piaskownicą ;:219 To przekłamanie starej komórki :D O rany, właśnie wyobraziłam, jak będę biegać za wielkim, czarnym czołgiem mojej Mamy, który zapewne będzie eksplorował nową rabatę wzdłuż i wszerz ;:202

Dobrej nocy wszystkim ;:167
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Milenko, brawo ;:63 rabatka pod wiązem ;:333
7 worków ? Matko kochana, aż niemożliwe :;230 Ale u Ciebie piekna trawka rośnie , to i jest co zebrać z "wierzchu"...

Remonty, Kto je lubi ? ;:306 ;:306 ;:223
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Asiu ;:196 7 worów na gruz, bo takie akurat mieli :D Ale ja zrywałam darń bardzo głęboko, plus jeszcze dołki na rośliny. Żeby utrzymać równy poziom przy sadzeniu, na wiązie zawiązałam sobie sznurek i w ten sposób sprawdzałam, ile do każdego dołka dosypać świeżej ziemi. Potem każdą roślinę obsypałam ziemią i dopiero na koniec wysypywałam świeżą ziemię na rabacie. Jak ekipa objawiła chęć zabrania ziemi i darni, wczoraj szybko przymusiłam M. do wykopania dziury pod agrest, którego jeszcze nie mam ;:306 Sąsiadka obiecała kupić, z utęsknieniem czekam i na nią i na agrest :D
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Milenko!....wpadam na chwilę przywitac się!
Zapoznalam sie ze stanem prac w Twoim ogrodzie....roslinki cudowne...zdjęcia fantastyczne ;:215
moje wiosenne hortensjowe patyczki...tez zaskoczyly mnie pozytywnie...postępuję identycznie jak Ty...".chucham , dmucham, :;230 ogrom wody...'a w fazie poczatkowej zasilałam nawozem do hortensji. Będę tu wracała ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Milenko wpisuję się po powrocie w Twoim nowym wątku.
Ogród przepiękny i elegancki, a trawa zielona.
U mnie tylko wspomnienie zostało po trawnikach niestety, nie zdążaliśmy z podlewaniem wszystkiego .
Śliczna nowa rabata powstała.
M także przygotował mi miejsce na lilie, ale musiałam się pozbyć wilczomleczów, gdyż już trawnika brakuje.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Milenko posiej część teraz a resztę na wiosnę. :tan
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Nie dość, że tyle miałam do nadrobienia to jeszcze nowy wąte - także zgłaszam swój akces ;:196
Kobieto niepoprawna a co Ty będziesz robiła w przyszłym roku jak w tym dopieścisz ogródek nowymi nasadzeniami :;230
Ale i tak mi się podobają nowe zmiany ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witaj Milenko :wit No te remonty to każdego dołują. Ale potem satysfakcja że już jest zrobione wszystko jak ma być i mamy to z głowy. Także teraz tylko sprzątanie a potem błogi spokój :) Przynajmniej do następnego remontu :) Fajnie że taka porządna ekipa Ci się trafiła. No i całe szczęście że nie padało u Ciebie. Ściągałam chmury do siebie. Przyszły a jakże. Szkoda tylko że nie uroniły nawet jednej łzy nad moją działką. A zapowiadali że cały tydzień będzie padać.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Milenko, bardzo zaintrygowałaś mnie tym Wesołkiem, zebranie takiej kolekcji to byłoby coś. Super rabatka Ci wyszła pod wiązem, ja też bardzo lubię rozwary, kwitną całe lato i są piękne, mam białego i niebieskiego, niestety u mnie już tylko pojedyncze kwiaty kwitną, próbowałaś go może wysiewać? Bo sam z siebie u mnie się nie rozsiewa, a szkoda.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu - dziękuję, że wpadłaś, mimo że jesteś intensywnie zaangażowana w przygotowania do wielkiej rodzinnej imprezy ;) Pozdrawiam :wit
Tajeczko - witaj :wit trawnik, mimo że zachwaszczony, faktycznie jest wyjątkowo zielony, choć sierpień był upalny i suchy. Podlewałam, choć na pewno nie tak często, jak powinnam. Wielokrotnie do znudzenia narzekam na chwasty, ale tak jak jest teraz, jest przynajmniej ekologicznie :D Wczoraj i dziś u mnie popadało, więc mam spokój z podlewaniem, a dla nowej rabaty taka pogoda to zbawienie. Docelowo nie chce jej wysypywać korą, na pewno będzie ciągłe pielenie, ale nie zraża mnie to. Specjalnie wybierałam tak dużo starej ziemi spod trawnika, by nie zostały korzenie chwastów. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej ;:108
Joasiu - jeśli nie poniesie mnie teraz zbytnio i trochę nasionek zostanie, na pewno tak zrobię :)
Ilonko - dawno Cię nie było ;:196 Mojemu ogrodowi daleko do dopieszczenia :lol: A miejsca na nowe nasadzenia jeszcze jest sporo :wink: Poza tym ciągle mam wrażenie, że coś jest niedokończone, że czegoś nie zdążyłam zrobić, też tak masz? :roll:
Madziu - najgorsze, że malarze przyjdą dopiero za kilka dni, posprzątać trzeba, ale w tej chwili to wyjątkowo syzyfowa praca :wink: Chmury ściągałaś idealnie - większego szczęścia mieć nie mogłam - dziękuję ;:196 Dziś znowu popadało, nawet była burza.

Dziś nie wytrzymałam i otworzyłam słoik mojego kompoto-soku z jeżyn, który zrobiłam kilka dni temu (wg przepisu Marty - koziorozca). Smakuje wybornie, nie jest przesłodzony. Niestety M. stwierdził, że przydałoby się więcej cukru, ale jego nie brałabym pod uwagę, skoro herbatę słodzi 3 łyżeczkami cukru :lol: Zebrałam dziś rano znowu sporo świeżych, nawet jedna z sąsiadek mnie przegoniła, bo podobno byłam na ich polu.. Ja twierdzę inaczej, teren jest leśny, poza tym jeżyny w tym miejscu aż sypią się na ziemię bo nikt ich nie zrywa, ale grzecznie przeprosiłam i poszłam sobie gdzie indziej.. Część rozdałam mojej ulubionej sasiadce, część Mamie. Może jutro znowu uda się coś zebrać do słoików :) To kompot bez typowej pasteryzacji, robi się go naprawdę szybko i przyjemnie, można użyć każdych innych owoców. Polecam ;:333

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”