Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3
Mielenko nasionka podsusz i wysiej na wiosnę.
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miluś ,widzę że nie spoczywasz na laurach .I dobrze rabatka będzie piękna.Co do szafirków ,to na 100 procent siejemy jesienią .
Teraz jest bardzo dobra pora ,jak najszybciej do ziemi.

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43

..nie zazdroszczę remontów...

- Ewelina7
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Milenko, zawsze się zachwycam rabatami, które tworzysz - są takie przemyślane, czyściutkie i równe.
Jak ty to robisz? Teren mamy przecież podobny, kamienie w ziemi można liczyć na taczki, u mnie pobojowisko znika zazwyczaj dopiero po większych deszczach... U ciebie jak w pismach ogrodniczych - jest trawnik, czary mary i mamy rabatę. Pełen szacun
A nasionka ostróżki ślicznie poproszę...

Jak ty to robisz? Teren mamy przecież podobny, kamienie w ziemi można liczyć na taczki, u mnie pobojowisko znika zazwyczaj dopiero po większych deszczach... U ciebie jak w pismach ogrodniczych - jest trawnik, czary mary i mamy rabatę. Pełen szacun

A nasionka ostróżki ślicznie poproszę...
Ewelina
Mój mały ogród...
Mój mały ogród...
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Milenko z początku myślałam że piaskownicę zrobiłaś
ale drzewko po środku????
No ale skoro dla piesa to już się nie dziwiłam
dopiero przy ostatnim zdjęciu przykumałam o co chodzi

ale drzewko po środku????
No ale skoro dla piesa to już się nie dziwiłam
dopiero przy ostatnim zdjęciu przykumałam o co chodzi

Pozdrawiam, Agata.
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18

Aguś - dziękuję

Joasiu - Ewcia radzi jednak siać teraz na jesień? Jesteś pewna tego wiosennego siewu?
Ewciu - dziękuję, czy z takiego jesiennego siewu zakwitną już wiosną? Powschodziły mi też teraz młode w miejscu, gdzie są stare cebule - czy to normalne? A może zaczęły wschodzić siewki właśnie z nasion, które opadły? Uwielbiam szafirki - to chyba najdłużej kwitnący kwiat z wiosennych cebulowych, w dodatku w moim ulubionym kolorze

Misiu - byłam już wczoraj u Ciebie cichaczem - rabata rewelacyjna i ma porządne obrzeże

Ewelinko - bardzo to miłe, co napisałaś, choć nie wiem, czy zasługuję na takie komplementy

Agatko - no wiesz, trzeba zadbać o pieska

Dobrej nocy wszystkim

- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Milenko, brawo
rabatka pod wiązem
7 worków ? Matko kochana, aż niemożliwe
Ale u Ciebie piekna trawka rośnie , to i jest co zebrać z "wierzchu"...
Remonty, Kto je lubi ?

7 worków ? Matko kochana, aż niemożliwe

Remonty, Kto je lubi ?

wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- Mandragora
Cześć Asiu
7 worów na gruz, bo takie akurat mieli
Ale ja zrywałam darń bardzo głęboko, plus jeszcze dołki na rośliny. Żeby utrzymać równy poziom przy sadzeniu, na wiązie zawiązałam sobie sznurek i w ten sposób sprawdzałam, ile do każdego dołka dosypać świeżej ziemi. Potem każdą roślinę obsypałam ziemią i dopiero na koniec wysypywałam świeżą ziemię na rabacie. Jak ekipa objawiła chęć zabrania ziemi i darni, wczoraj szybko przymusiłam M. do wykopania dziury pod agrest, którego jeszcze nie mam
Sąsiadka obiecała kupić, z utęsknieniem czekam i na nią i na agrest 

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Milenko!....wpadam na chwilę przywitac się!
Zapoznalam sie ze stanem prac w Twoim ogrodzie....roslinki cudowne...zdjęcia fantastyczne
moje wiosenne hortensjowe patyczki...tez zaskoczyly mnie pozytywnie...postępuję identycznie jak Ty...".chucham , dmucham,
ogrom wody...'a w fazie poczatkowej zasilałam nawozem do hortensji. Będę tu wracała 
Zapoznalam sie ze stanem prac w Twoim ogrodzie....roslinki cudowne...zdjęcia fantastyczne

moje wiosenne hortensjowe patyczki...tez zaskoczyly mnie pozytywnie...postępuję identycznie jak Ty...".chucham , dmucham,

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Milenko wpisuję się po powrocie w Twoim nowym wątku.
Ogród przepiękny i elegancki, a trawa zielona.
U mnie tylko wspomnienie zostało po trawnikach niestety, nie zdążaliśmy z podlewaniem wszystkiego .
Śliczna nowa rabata powstała.
M także przygotował mi miejsce na lilie, ale musiałam się pozbyć wilczomleczów, gdyż już trawnika brakuje.
Pozdrawiam serdecznie.
Ogród przepiękny i elegancki, a trawa zielona.
U mnie tylko wspomnienie zostało po trawnikach niestety, nie zdążaliśmy z podlewaniem wszystkiego .
Śliczna nowa rabata powstała.
M także przygotował mi miejsce na lilie, ale musiałam się pozbyć wilczomleczów, gdyż już trawnika brakuje.
Pozdrawiam serdecznie.

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Milenko posiej część teraz a resztę na wiosnę. 

- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Nie dość, że tyle miałam do nadrobienia to jeszcze nowy wąte - także zgłaszam swój akces
Kobieto niepoprawna a co Ty będziesz robiła w przyszłym roku jak w tym dopieścisz ogródek nowymi nasadzeniami
Ale i tak mi się podobają nowe zmiany

Kobieto niepoprawna a co Ty będziesz robiła w przyszłym roku jak w tym dopieścisz ogródek nowymi nasadzeniami

Ale i tak mi się podobają nowe zmiany

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Witaj Milenko
No te remonty to każdego dołują. Ale potem satysfakcja że już jest zrobione wszystko jak ma być i mamy to z głowy. Także teraz tylko sprzątanie a potem błogi spokój
Przynajmniej do następnego remontu
Fajnie że taka porządna ekipa Ci się trafiła. No i całe szczęście że nie padało u Ciebie. Ściągałam chmury do siebie. Przyszły a jakże. Szkoda tylko że nie uroniły nawet jednej łzy nad moją działką. A zapowiadali że cały tydzień będzie padać.

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Milenko, bardzo zaintrygowałaś mnie tym Wesołkiem, zebranie takiej kolekcji to byłoby coś. Super rabatka Ci wyszła pod wiązem, ja też bardzo lubię rozwary, kwitną całe lato i są piękne, mam białego i niebieskiego, niestety u mnie już tylko pojedyncze kwiaty kwitną, próbowałaś go może wysiewać? Bo sam z siebie u mnie się nie rozsiewa, a szkoda.
- Mandragora
Bogusiu - dziękuję, że wpadłaś, mimo że jesteś intensywnie zaangażowana w przygotowania do wielkiej rodzinnej imprezy ;) Pozdrawiam
Tajeczko - witaj
trawnik, mimo że zachwaszczony, faktycznie jest wyjątkowo zielony, choć sierpień był upalny i suchy. Podlewałam, choć na pewno nie tak często, jak powinnam. Wielokrotnie do znudzenia narzekam na chwasty, ale tak jak jest teraz, jest przynajmniej ekologicznie
Wczoraj i dziś u mnie popadało, więc mam spokój z podlewaniem, a dla nowej rabaty taka pogoda to zbawienie. Docelowo nie chce jej wysypywać korą, na pewno będzie ciągłe pielenie, ale nie zraża mnie to. Specjalnie wybierałam tak dużo starej ziemi spod trawnika, by nie zostały korzenie chwastów. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej
Joasiu - jeśli nie poniesie mnie teraz zbytnio i trochę nasionek zostanie, na pewno tak zrobię
Ilonko - dawno Cię nie było
Mojemu ogrodowi daleko do dopieszczenia
A miejsca na nowe nasadzenia jeszcze jest sporo
Poza tym ciągle mam wrażenie, że coś jest niedokończone, że czegoś nie zdążyłam zrobić, też tak masz?
Madziu - najgorsze, że malarze przyjdą dopiero za kilka dni, posprzątać trzeba, ale w tej chwili to wyjątkowo syzyfowa praca
Chmury ściągałaś idealnie - większego szczęścia mieć nie mogłam - dziękuję
Dziś znowu popadało, nawet była burza.
Dziś nie wytrzymałam i otworzyłam słoik mojego kompoto-soku z jeżyn, który zrobiłam kilka dni temu (wg przepisu Marty - koziorozca). Smakuje wybornie, nie jest przesłodzony. Niestety M. stwierdził, że przydałoby się więcej cukru, ale jego nie brałabym pod uwagę, skoro herbatę słodzi 3 łyżeczkami cukru
Zebrałam dziś rano znowu sporo świeżych, nawet jedna z sąsiadek mnie przegoniła, bo podobno byłam na ich polu.. Ja twierdzę inaczej, teren jest leśny, poza tym jeżyny w tym miejscu aż sypią się na ziemię bo nikt ich nie zrywa, ale grzecznie przeprosiłam i poszłam sobie gdzie indziej.. Część rozdałam mojej ulubionej sasiadce, część Mamie. Może jutro znowu uda się coś zebrać do słoików
To kompot bez typowej pasteryzacji, robi się go naprawdę szybko i przyjemnie, można użyć każdych innych owoców. Polecam

Tajeczko - witaj

Joasiu - jeśli nie poniesie mnie teraz zbytnio i trochę nasionek zostanie, na pewno tak zrobię

Ilonko - dawno Cię nie było

Madziu - najgorsze, że malarze przyjdą dopiero za kilka dni, posprzątać trzeba, ale w tej chwili to wyjątkowo syzyfowa praca

Dziś nie wytrzymałam i otworzyłam słoik mojego kompoto-soku z jeżyn, który zrobiłam kilka dni temu (wg przepisu Marty - koziorozca). Smakuje wybornie, nie jest przesłodzony. Niestety M. stwierdził, że przydałoby się więcej cukru, ale jego nie brałabym pod uwagę, skoro herbatę słodzi 3 łyżeczkami cukru