Kawon (arbuz) - część 15- (2025)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 15- (2025)

Post »

Żeby nie było, że jak wokan się nie odzywa to albo klęska na polu albo pochowali, albo odpuścił arbuzy ;:306

Fakt, że ten rok nie rozpieszcza i liczyłem na marny plon. Początek zbiorów opóźniony gdzieś o dwa tygodnie, a pierwsze arbuzy, mimo iż zerwałem celowo później, w okolicach 45 dnia, były nie do końca dojrzałe i jeszcze parę dni by im się przydało. Ale koniec sierpnia był przede wszystkim u mnie suchy i arbuzy naprodukowały sporą dawkę cukrów nierozcieńczonych wodą, a jak liście się przerzedziły to naliczyłem całkiem sporą ilość jagód, które w konsumpcji okazały się nad wyraz dobre.
Obecnie zebrane ponad 600 kg. Pod względem plenności jak zwykle Mirsini bije konkurencję, a pod względem smaku Asahi zyskał mocną konkurencję w postaci Beduina. Idą łeb w łeb, ale Beduin wygrywa plennością.
Pozytywnie wypadli też debiutanci - duet czarnulek: Baronessa i Pata Negra - bardzo smaczne i plenne.
Top Gun w tym roku słabo - owoce niby jak zwykle bardzo duże, ale puste w środku z lekko watowatym miąższem, poprzerastane żyłkami. Chyba dla nich było za zimno.

Jeden ze zbiorów sprzed tygodnia --> Obrazek
Sesja taczkowa:
Mirsini --> Obrazek
Beduin --> Obrazek
Asahi Miyako --> Obrazek
Baronessa i Pata Negra --> Obrazek

I taka ciekawostka - samosiejki arbuza, które wyrosły z nasion, które wyplułem 3 tygodnie wcześniej na dzikiej plaży nad jeziorem ;:oj ;:oj ;:oj --> --> Obrazek
Było tego znacznie więcej, rozsiane po całej plaży. Niestety po tygodniu przepadły - nie przeżyły wizyt człowieków z piesami.
Geo pisze: 25 sie 2025, o 19:01 Nie wiem czy omawialiście "wewątku" kwestię wieku nasion - w poradniku z 1856 roku wyczytałam że: "nasiona harbuza do zasadzenia najlepsze są 4-letnie lub starsze gdyż świeże więcej dają sznurów i liści niż owoców". Tak piszę na pocieszenie straconego sezonu - komu zostały nasiona z tego roku to do maja 2026 przynajmniej one zyskają na jakości ;:173
A to skan fragmentu artykułu o harbuzach z rzeczonego poradnika --> Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Gratulację,piękne zbiory.Rady też niczego sobie,szczególnie ten sposób podlewania,to się chyba nazywa na knota.
Nigdy tego nie praktykowałam.Napiszcie czy próbowaliście w ten sposób nawadniać?
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Sposób na knota jest genialny w swej prostocie :)
Wypróbowałam na roślinach doniczkowych w czasie wyjazdów urlopowych. Teraz są takie głębokie donice balkonowe, że między dnem osłonki a dnem właściwej donicy jest sporo miejsca - akurat na zbiornik na wodę i knoty.
kiepuczi
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na Asahi Miyako zawsze możesz liczyć. Tym razem na śniadanie. Przepyszny jak zawsze.
Obrazek
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49

Post »

U mnie też coś tam urosło, nie jest tak żle jak się wydawało, ale też nie ma szału. Na moim poletku u rodziców jest bardzo dobrze, ładne prosiaczki porosły, ale w tym sezonie nie dałem rady wyplewić na czas i zarosły, nie dałem też tam agrotkaniny ze względu na turkucie, załatwiły 5 sadzonek. Po prostu pomyślałem że jak nie będą miały co jeść to pójdą prosto do arbuza bo coś muszą jeść, nie wiem czy to był dobry pomysł nie dawać agrotkaniny bo chwasty dały o sobie znać, nie było czasu na opielenie.
Koło domu na glebie takiej że można piece lepić też dały radę ale już znacznie słabiej, nie narzekam bo sezon nie był dla nich łaskawy, kilka fotek tego co urosło u mnie za domem, żeby nie było że nic nie mam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://i.postimg.cc/DZ6db7Z3/4.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132/Iwona
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Zerwałem i rozkroiłem dziś pierwszego arbuza ;:138 NIe oznaczyłem sobie krzewów, ale zdaje się, że to Romanza będzie ok 35 dni od zawiązania, owoc dojrzały, całe 4 kilo waży, do zbioru będą jeszcze 3 mniejsze Crispeed i Janosik
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
kiepuczi
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 20:57

Post »

Kolejny sztosik BEDUIN 11kg . Numer 2 jak dotychczas zaraz za Odyssey.
Obrazek
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zerwałem dziś Janosika całe 2,5 kg, ale dojrzały ładnie :wit Ile dni potrzebuje Crispeed?
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Otworzyłem Crispeed i idealnie dojrzały jest :wit 2,9 kg wagi