Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

Maska pisze:
lora pisze:...he, he, a ja po reprymendzie przez forumkowiczów zatrzymałam moje zapędy siania do 18 II:tan a to już za parę dni... ale cieszę sie że moje sianie daje efektyPati zobacz.... :)
Misiu może to bajki......, ale my lubimy bajki do późnej starości inaczej nie oglądalibyśmy tych wszystkich filmów :lol:
W poniedziałek sianie i jak pomyślałam ile tego to już się śpieszę.... :;230 Przecież nawet pomidory pod folię już trzeba, a papryka powinna być dwa tygodnie temu posiana ;:65
to w poniedziałek wiatr po forum będzie hulał, bo wszyscy siać będą :wink: Ja planuję szałwię błyszczącą, bo kupiłam pod wpływem impulsu odmianę fioletową i różową, resztę lwich paszczy i dosieję lewkonii, bo pierwszy wschód marnawy był. Na szczęście dla miejsca na parapetach, tunelu nie mam, więc warzywa dopiero w marcu...apropos warzyw, na moim opakowaniu pasternaku jest napisane, że można siać do gruntu od połowy marca...jakoś wcześnie mi się to wydaje :roll:

Basiu, moja lobelia nie jest zbyt duża no i w krążkach siedzi więc nie ma potrzeby pikowania - przesadzę do większych doniczek, jak zaczną korzonki ziemię przerastać, ale do tego jeszcze daleka droga.

Aaaa i u Kasi_Rom wyczytałam, że już begonie trzeba do doniczek na podpędzanie wsadzać... obawiam się, że w połowie marca zabraknie miejsca na oknach i będę musiała eksperymentalnie pomidory wprost do gruntu siać :wink:

Małgoś, Ty to mieszkasz na cywilizowanym i bogatym Pomorzu, to prąd zawsze macie, a u nas bieda...prądu mamy mało, dla wszystkich starczyć musi, to wiesz: w poniedziałki prąd ma południowa część gminy, we wtorki północna, w środy - wschodnia, w czwartki - zachodnia a w weekendy cała moc idzie do domu burmistrza :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pat pamiętam taki rok, że w marcu ok. 20 sadziłam bób. Bo bób , groszek zielony tak wcześnie się sadzi. Potem oczywiście padał jakiś śnieżek, ale mrozu już nie było i na początku maja jadłam swój groszek - uwielbiam nawet taki ze strąka podjadać ! Jeżeli lubisz to nie zapomnij kupić ten sześciotygodniowy. Ja sieję dość dużo i potem wyłuskany zblanszowany do pudełek po lodach i zamrażam. Do sałatek, do zupki, do chińszczyzny! ma piękny zielony kolorek.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie uprawiałam pasternaku, ale są warzywa, którym zimno nie przeszkadza. Jeśli masz groszek zielony, to koniecznie w marcu posiej, podobnie bób. Innych w takim terminie (oprócz rzodkiewki) nie siałam. Ale dymkę zdarzyło się sadzić-raz, kiedy było na tyle sucho, że mogłam wejść do warzywnika :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pati z tym prądem to mnie powaliłaś ;:306 ..ale coś w tym jest, bo ja pamiętam jak był i on dzielony (ale nie na kartki) ;:306
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

survivor26 pisze: ..........A w poniedziałek sianie kwiatków...no bo prądu ma nie być, a ile można sprzątać? :)
Pat - nie siej w poniedziałek! Ekologiczny Poradnik Księżycowy(Przybylaków) podaje, że w poniedziałek nie należy wykonywać żadnych czynności ogrodniczych. Akurat wtedy przypada I kwadra księżyca. Dobry dzień do wysiewu to wtorek, a bardzo dobre dni od środy do soboty (20-23 luty) Można wierzyć można nie wierzyć :wink: ...ja tam staram się stosować do tych terminów
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A mój kalendarz twierdzi, że od 13 można do 20 do 10.30 (dni kwiatowe)
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit no to już nie wiem kiedy siać ... :?: ile jest tych kalendarzy...zdurnieć można...
a ja postawię na swoim i wyrywna będę i już...sieję w poniedziałek... i już... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

lora pisze::wit no to już nie wiem kiedy siać ... :?: ile jest tych kalendarzy...zdurnieć można...
a ja postawię na swoim i wyrywna będę i już...sieję w poniedziałek... i już... :)
no właśnie...z kolei kalendarz, który cytuje wielu forumowiczów twierdzi, że w nadchodzącym tygodniu najlepszy czas na siewy jest od 18-go do chyba 20-go...jakby tak połączyć wszystkie rozbieżne terminy, to by wyszło że w tym roku siać można wyłącznie 20 marca między godziną 21 a 21.15, i wyłącznie lewą ręką z twarzą zwróconą u księżycowi :D
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja raz celowo posiałam część nasion ściśle wg kalendarza, a część wtedy kiedy pisali, żeby absolutnie nie. Niestety, te co nie powinny dobrze rosnąć rosły dużo lepiej od tych wysianych kilka dni wcześniej ;:218
Nie ma mowy bym jeszcze kiedykolwiek się nim sugerowała, jak ktoś chce się w to bawić, jego wola :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

survivor26 pisze:
lora pisze::wit no to już nie wiem kiedy siać ... :?: ile jest tych kalendarzy...zdurnieć można...
no właśnie...z kolei kalendarz, który cytuje wielu forumowiczów twierdzi, że w nadchodzącym tygodniu najlepszy czas na siewy jest od 18-go do chyba 20-go...jakby tak połączyć wszystkie rozbieżne terminy, to by wyszło że w tym roku siać można wyłącznie 20 marca między godziną 21 a 21.15, i wyłącznie lewą ręką z twarzą zwróconą u księżycowi :D
I tak trzymać! dlatego 20 marca między godziną 21 a 21.15 forum będzie milczeć ;:19

Ja się umówiłam ze sobą, że sieję w poniedziałek i muszę siać, bo we wtorek idę na spotkanie z Małgosią :lol:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Cześć Pat! Zakupy, plany, wysiewy..dzieje się, wiosna szumi nam w głowach :lol:
Muszę zajrzeć w poniedziałek do Biedry bo czytam, że warto ;:65
Moja lobelia wsadzona do doniczek - posadziłam głebiej, bo siewki były trochę powyciągane, może teraz się wzmocnią ;:108
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

A mój kalendarz wcale wysiewów nie przewiduje :;230
Kropkowane szczęście omijam szerokim łukiem ,bo jeszcze się skuszę ;:224
Kochana jak masz chęć to siej na pewno sie odwdzięczą :uszy
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Pati mam kupione krążki torfowe :tan mam zamiar posiać w nich pomidorki koralik i nie tylko...
to dzięki Tobie ;:196 podpowiedziałaś o ich istnieniu...
...a na czym je trzymasz a i jak częszto podlewasz... :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Z lekką zazdrością czytam o tych wysiewach, bo ja chyba jak zwykle poległam w uprawie... nawet krążki nie pomogły :lol: Swoją drogą, nie wiem, dlaczego mnie to co roku zadziwia. W przyszłym w końcu nie posieję i będzie git. Śpiewać każdy może, ale nie siać :D
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Aguś witaj w klubie :uszy Ja nie posiałam ,bo niby dlaczego akurat teraz miało wyjść skoro od lat mi nie idzie :;230
marzenia się spełniają! Dana
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”