Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Chciałam sie przywitać :wit Przejrzałam wątek i stwierdzam, że masz śliczne roślinki - tyle fiołeczków i skrętników, śliczne hoje i bardzo ładnie kwitnąca passiflora. Może moja też się przekona do kwitnięcia :D Będe tu zaglądać, bo warto :!:
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

;:111 jak to możliwe że ja takiego cuda jeszcze nie mam ?? Obśliniłam klawiaturę ;:152
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Łał, to jest piękna sesyjka ;:138 A Twoja Passiflora to kwitnie u Ciebie po raz pierwszy??
Moja po kwitnieniu wtpuściłam ładny nowy pęd , ale na starym nagminnie traci listki, boje się że ja stracę ;:202
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piekny kwiatek-ja mam takie dwa,ale jeszcze nie kwitna leniuchy.Za malo ;:3 maja pewnie,kiedys w koncu zakwitna ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Wiktoria - jak odmianowy to i jeszcze lepiej ;:224 :;230 schezerezadę też zakupiłam.. tylko nie pamiętam czy przezyła ostatni weekend, bo jeden z posadzonych liści mi... ;:170
Wiktoria_W pisze:U mnie część na parapecie, coś tam na taborecie, kilka na stole, a większość na kartonach z nie złożonymi meblami (nawet nie gonię faceta do składania tych mebli, bo nie mam gdzie przestawić doniczek

:;230 to tak jak ja - rok temu po wakacjach "tymczasowo" postawiłam składany beznadziejny stolik w pokoiku... i ten "tymczas" trwa do dziś ;:223 mało tego - ciasno na nim jak jasna **** i jak popatrzyłam którędy wpada światło do tego pokoju... to czaję się na półkę ;:224 już nie wspomnę, że mało fajnie wygląda ten stolik... ale jak się nie lubi zagracania meblami domu to cóż poradzić :;230

Zakwitnięta passiflora cudna ;:167 na ostatnim zdjęciu wygląda jak startujący samolot ;:224 :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudna passiflora, a czy trudna jest w hodowli?
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Brawa dla fiołkowego przedszkola, na temat skrętnika nic nie napisze bo mnie cyba nie lubią, dostałam 3 listki borko róż i niebieski, niesbieski już ukatrupiłam i modle się codziennie nad dwoma ostatnimi ale chyba też polegną :evil: passiflora genialna uwielbiam pnące rośliny a jeszcze jak kwitną to już w ogóle ;:167 ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Passiflora - cudna. Ale moje serducho bije w stronę skrętnika. Śliczny kwiatuszek ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Anik - dziękuję bardzo ;:196 .
Nolinko - witam Cię i dziękuję ;:196 . Tak jak i Ty czekam na kwiaty u passiflor z nasion; może kiedyś się uda ;:108 .
Niuniu - ;:196 Nic straconego - to rośnie jak chwast :wink: i całkiem nieźle się ukorzenia, a ciąć trzeba: jesienią i wiosną lub tylko wiosną, ale i tak tych gałęzi uciętych jest całe mnóstwo ;:108 .
Mmarylo - ;:196 no właśnie to jej pierwszy kwiat, dlatego tak mnie zafascynował. Teraz to już w ogóle "choroba" passiflorowa postępuje u mnie lawinowo. Co do łysych gałęzi to nadałam tej mojej imię "Łysa z Lidla" bo właśnie też ma takie bezlistne gałęzie. Z resztą pokazywałam ją w całości, zanim wypuściła pączki, na stronie 39, drugie zdjęcie. Nie wygląda tam specjalnie imponująco :wink:
Doromichu - ;:196 widziałam tą Twoją kwitnącą - piękna jest i myślę, że ona i jaj koleżanki mają u Ciebie dużo lepsze warunki, niż u mnie, bo stoją na zewnątrz. Moje gnieżdżą się na wschodnim parapecie i nawzajem podbierają sobie drabinki. Dlatego też ciężko było mi uchwycić kwiat, bo miałam zbyt mało rąk, żeby naraz przestawiać trzy doniczki przemieszczając je wzdłuż parapetu, między oknem a draceną i fikusami stojącymi na podłodze :wink:.
Mniodkowa - ;:196 ja już się boję takich "tymczasowych" mebli przyniesionych gdzieś, skądś :wink: , bo one zawsze zostają na bardzo długo i trzeba poważnej mobilizacji, żeby się ich pozbyć. A faktycznie, nie zawsze wyglądają dobrze :lol: .
Filigranowa - ;:196 nie jest trudna, tylko rozrasta się niemiłosiernie i wszystkiego czepia, więc trzeba na nią uważać. Dałam koleżance kilka ukorzenionych szczepek jesienią i zanim się zorientowała, to passiflora wkręciła się w firankę. A, i ochlaptus jest z niej niemożebny (piszę oczywiście o passiflorze) - trzeba podlewać tak mniej więcej co dwa dni, bo inaczej mdleje ;:108 . No i żeby kwitła, to podobno powinna mieć jak najwięcej słońca, ale widać, że wschodni parapet jej wystarcza. No i zapomniałabym: jak się zauważy pączek, nie należy wyjeżdżać z domu na dłużej, bo kwiat utrzymuje się jeden dzień.
Miko - ;:196 nie przejmuj się listkami skrętników. Tak to bywa, że nie każdy chce się ukorzenić. Mnie w pewnym momencie też ogarnęło zniechęcenie, bo ukatrupiłam sześć pod rząd, ale za to jaka radość jest, kiedy się w końcu uda :) .
Justus - dziękuję ;:196 . Nawet nie wiesz, jak się cieszę: tak dzień po dniu pierwszy "własny" kwiatek skrętnika i pierwszy u passiflory ;:108 .

W domu nic się nie dzieje, to znaczy nic nowego nie zakwitło, więc pokażę moje balkoniki od zewnątrz.
Najpierw ten mini mini-balkonik - w całości i ze zbliżeniem na wilce. Co prawda więcej na nim liści, niż kwiatów, ale coś się przestałam dogadywać z begoniami i na przyszły rok będę musiała wymyślić coś innego:
Obrazek Obrazek

I ten nieco większy balkon - zdjęcie ogólne:
Obrazek
Surfiniopodobne w skrzynkach i wiszący kwietnik:
Obrazek Obrazek
Oraz skrzynka z pnączami. Jak w zeszłym roku wszystkie sznurki wyglądają niespecjalnie, ale póki co, lepszego pomysłu na nie nie mam:
Obrazek
Na koniec zbliżenie (już od wewnątrz) dwóch kwitnących dipladenii:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

kolorowo i kwitnaco u Ciebie ;:138
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Wiktorio, nie ma mnie raptem dwa tygodnie z hakiem, a ty tu tak szalejesz w tym czasie, że głowa mała. :shock:
Oba fotoreportaże - skrętnika i passiflory fantastyczne. ;:63 Balkonowe i ogrodowe rośliny przepiękne. ;:63
Co do fikusa pumili, to trzymam kciuki, bo to przemiła roślina ;:108 U mnie tak jakoś wyszło, że przetrwał tylko egzemplarz posadzony w doniczce ceramicznej i stojący na wschodnim oknie, ale stoi na kwietniku za dizygoteką.
Jak był młody, to praktycznie codziennie go zraszałam i ziemię w doniczce także. Podlewałam bardzo ostrożnie, ale teraz mam wrażenie, ze już chyba doszłam z nim do porozumienia i mam ogromną chęć zaryzykować raz jeszcze i kupić sobie takiego fikusa na kwietnik do pokoju. :)
Misiaczka
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 16:51

Post »

Balkon cudnie ukwiecony ;:138 jaka różnorodność kwiatów, wszystkich nie rozpoznałam :oops: , a sznurkami nie przejmuj się niedługo nie będzie ich widać ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Mini mini balkonik - śliczny. Z daleka rzucają się jasnozielone liście. Co to za roślinka?

Zamiast sznurków może bambusowe drabinki, kratki, pałąki - są różnej wielkości. Można ciekawe kompozycje z nich tworzyć.
Widziałam też "rusztowania" z drutów w różnych kształtach, np.: dzbanka, ptaków ( do formowania krzewów ). Myślę, że gdyby pnącza odpowiedno zawijać. Wyszłyby świetne kompozycje ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

Ale balkony robią wrażenie ;:138 tylko pozazdrościć takiej wielkości balkonu to mówią ci co mają malutkie balkoniki albo ich nie mają wcale :wink:
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Wiktorio, balkon uroczy, kolorowy. ;:138 Dipladenia jest piękną roślina ze względu na liście i kwiaty.Ja miałam w zeszłym roku czerwoną, to był raj dla oczu.
No i pytanko zdjęcia robiłaś z drabiny wozu strażackiego :?: :?: :?: :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”