Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lana i storczykowe towarzystwo.

Post »

To może założę plantację :D , bo z tego kawałeczka do podziału za wiele by nie było. Chętnie sama przeflancowałabym go w inne miejsce. Z tym porównaniem do kończynki to chyba masz rację Madziu. U mnie też pewnie uschnie, kiedy woda wyparuje ze szkła. Na razie jednak ma się znakomicie :D .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja też kiedyś w jednym storczyku miałam takie roślinki między podłożem. A dzisiaj w LM jeden Phal. miał w doniczce paprotkę.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane wieści w wątku Madzi :D . Oto moje ostatnie cudo, zdjęcia może nie najlepsze, a z pewnością nie takie ładne jak u Madzi, ale za to moje :P . Pare dni temu pokazał swój kwiatuszek taki sobie jegomość, a zwie się oczywiście Phal. parishii :D . Nabyty przeze mnie w kwietniu 2009 roku. Typowy podkładowiec, wrzucony do mojego pseudo "orchidarium", moczony raz w tygodniu i chyba z tego molestowania postanowił aż zakwitnąć hi, hi.... W każdym razie jakoś w specjalny sposób nie był traktowany, a wręcz raczej zaniedbywany.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Lano ;:138
toż sama sympatyka bije z tego małego gościa.
Phalaenopsis parishii i cała grupa z niego to moje ulubione .Ale pozostanie platoniczną lubością... jednak :lol:

Podziwiam Lucynko , ze przetrwał w takich warunkach jak opisujesz. Pewnie sprzyjało mu to ,ze był na podkładce.
U mnie niestety moich eksperymentów ten himalaista nie przeżył. Był prawie dwa lata; w doniczce .Gdy zorientowałam się ....stracił się :roll: .
Sądziłam najpierw ,ze normalne, bo tak mają. Potrafią gubić wszystko .Ale :x niestety .Nic się nieodrodziło po raz wtóry :?
/bo raz mu się udało/
- teraz podziwiam jak u kogoś zakwitną :D -
Cieszy mnie , bo to sukces ;:63 Masz go na swoim koncie!!
Jego uroda jest wprost niesamowita.

pozdrawiam JOVANKA.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudo u Ciebie zakwitło :) Prześliczny kwiatek, a roślina świetnie wygląda na podkładce, a ile korzeni ma :)
Ech, coraz bardziej bierze mnie na botaniki ;:224
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Lucynko, gratuluję wspaniałego kwitnienia, ilość korzeni jest powalająca.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ależ cudny maluszek . Gratuluję kwitnienia!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Lucynko - Twoja "Paryżanka" (choć mnie bardziej na faceta z tymi wąsikami wygląda :lol: ) jest urocza. Pięknie Ci się odwdzięczyła z opiekę :D Moje kwiatuszki miały te boczne płatki bardziej stulone do tyłu, chyba, że ten akurat kwiatuszek to zupełna świeżynka i płatki ma jeszcze skierowane do przodu?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Mania246
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 wrz 2009, o 15:48

Post »

cudny maluszek.gratuluje kwitnienia i tak pięknej kolekcji.
pozdrawiam
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu dziękuję bardzo za uznanie, tym bardziej, że w niewielkim stopniu przyczyniłam się do jego zakwitnięcia :oops:. Teoretycznie powinien mieć warunki do zakwitnięcia jakieś bardziej chłodne, a mimo tego w ekspresowym tępie wydał i przedłużał pęd kwiatowy :D . Odmiennie do mojego Leptotesa, który ani myśli kwitnąć :evil: , tylko wydaje kolejne przyrosty.

Zakupiona roślinka była już okazem dorosłym, bo po zakupie wyciełm dwa zasuszone pędziki kwiatowe, czyli nie był to jej debiut. Mam nadzieję, że reszta pąków też tak pięknie się rozwinie i wtedy to dopiero będzie widok :D . Takie miniaturowe roślinki są przecudne, a miałam możliwość w tamtym roku podziwiać jeszcze większe cuda :shock: podczas wystawy w Dreźnie. Boleję tylko, że roślinki mają prowizoryczny domek z akwarium, a nie prawdziwe orchidarium, ale po malutku....

Sylki dziękuję, widzę, że zwolenników malutkich roślinek przybywa ;:108.

Baryczko, Renatko, Justynko i Maniu polecam, polecam ! Są bardzo wdzięczne i mimo, że mogą sprawiać problemy, jak wyżej napisała Asia, np. zgubić wszystkie liście, to i tak uważam, że warto. W mojej roślince było całe stado korzonków i listki w nienajlepszym stanie. Dopiero po włożeniu do akwarium kolejne wyrastające listki były już cacy, a nie przymarszczone. Rosną też kolejne korzonki :heja, więc chyba jest się z czego cieszyć.

Madzieńko masz rację ;:108, płatki jeszcze w pozycji płaskiej, bo zdjęcie zrobione jakoś 2 dni od rozkwitnięcia. Bardzo trafną uwagę wstawiłaś w swoim wątku. Grupa miłośników malutkich storczyków powieksza się nam w szybkim tępie i oby tak dalej. Zdjęcie mojej roślinki oczywiście nie tak dokładne, jak w wykonaniu twojego męża, ale najważniejsze widać. Te zadarte płateczki postaram się sfocić, jak rozwinie się kolejny pączek i wtedy to będzie wyraźnie widać.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadza się Sylwio :lol: , szczególnie jak zaczyna nam miejsca brakować hi, hi....
Moim marzeniem pozostają nadal Restepie, tam kwiatuszka oglądasz przez lupkę :lol: , ale to na ten moment wyższa szkoła jazdy :wink:.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Lucynko, jeszcze trochę i większość z nas będzie rozglądać się za maluszkami.
Dzisiaj w Dreźnie są nasze koleżanki, i teraz one podziwiają. :tan

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - Mnie się Twoje zdjęcia bardzo podobają - naprawdę ;:108 - pięknie rozmyte tło.
Widzisz jak to jest - nie można mieć wszystkiego - Ty masz kwitnącą Phal. parishii, ja będę miała Leptotesa... :lol:
Wspólnie mamy świetne wyniki ;:138
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - a coś konkretnego zamówiłaś?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio jak urosły, to już mam pomysł dla Ciebie ! Kupić natychmiast nowe maleństwo, no bo jak to, starszaki nie mają młodszego rodzeństwa, nie może być :twisted: !!!

Renatko niestety nie, czego ogromnie żałuję :cry: , bo nic piekniejszego od wystawy w Dreźnie jeszcze nie widziałam. Byłam tam rok temu, a w tym jakoś się nie udało, bo wydatków innych bardzo potrzebnych się namnożyło.
Jednak za twoim przykładem poszłam :wink: i za pośrednictwem kochanej Asi Art, mam nadzieję, że coś i do mnie przyjedzie 8-) .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”