Powolna metamorfoza - 2009. cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie szałwie - czy one są jednoroczne? Siane i pikowane, czy do gruntu od razu?
Kojarzą mi się te wybarwione przylistki (jak u pysznogłówki), ale nigdy jej nie miałam.
Spodobała mi się szałwia muszkatałowa - tu na forum - jest dwuletnia, mam już spore sadzonki z siewu :lol: .
A podobny liliowiec nn u mnie też kwitnie a całą zimę spędził z korzonkami na wierzchu (mrówy), mocny jest.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Patrząc na łany roślin odurzających uzmysłowiłam sobie jak dużo masz jeszcze miejsca w swoim ogrodzie dla różnych wymarzeńców...
bardzo dużo aż zazdroszczę czasami :D :P
No właśnie... jak to jest u Ciebie- sprowadzasz rośliny przypadkowe czy są to raczej zakupy przemyślane Krzysiu?Masz koncepcję czy działasz spontanicznie...?
Jestem na etapie trudnych decyzji co wykopać,gdzie upchnąć by piękne nowości mogły zagościć u mnie więc naszła mnie powyższa refleksja :D
A przy okazji pokażę Ci kwitnący wrotycz,którym byłeś swego czasu zainteresowany :wink:

Obrazek

A propo's czy mogę liczyć na kilka makówek ?
Do suchych kompozycji na zimę byłyby idealne :roll: :lol:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Bogusiu, róży nie znam. To teściowej, a Ona nie kupowała po nazwach

Elu, szałwia siana z nasion w lutym, potem pikowana i w połowie kwietnia trafiła do gruntu. Przeżyła przymrozki i już od dłuższego czasu ma wybarwione przylistki. A na torebce miała napisane: Szałwia powabna - mieszanka

Krysiu, miejsca mam jeszcze sporo, to fakt. Miejsca na niewysokie krzewy, byliny i jednoroczne, nie mam natomiast miejsca na drzewa. Mam kilka rejonów w ogrodzie: miejsce słoneczne, suche, zasadowe i przepuszczalne, miejsce kwaśne słoneczne, kwaśne zacienione, normalne słoneczne, normalne w cieniu itp. więc jeśli jakaś roślina mi się spodoba, to najpierw zastanawiam się, gdzie by się dobrze czuła, czy będzie pasować tam do pozostałych, a potem wpisuje na listę chciejstw i szukam po sklepach i szkólkach. A przy okazji pobytu w miejscach, gdzie sprzedają rośliny kupuję jednak dużo spontanicznie, jeśli tylko mi się spodobają. Sugeruję się wtedy jedynie docelowym wzrostem. Po powrocie sprawdzam, kto zacz i lądują tam, gdzie powinny im pasować warunki.
Na razie jest dużo pustych placów, które czekają, aż rośliny się rozrosną. Nie wygląda to najlepiej, ale muszę to jakoś przeżyć.
Na makówki możesz liczyć, o ile jakaś brygada antynarkotykowa nie wpadnie z miotaczami ognia i kajdankami. U nas wszystko jest możliwe - bzdura lex - sed lex

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ale piękne zdjęcia :shock: :D
Dziękuję przypomnę się tylko nie wiem, kiedy one dojrzewają we wrześniu już chyba?
Nie sądzę by Cię to spotkało,ale masz rację,u nas jest wszystko możliwe ... oby nie.
Życzę dotrwania w spokoju Tobie i sobie.
Miłej niedzieli :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

ooooooooo jakie piękne maki :)

Ja też mam ... dostałam od kogoś, wysiałam... ale tak gęsto, że rośnie jeden na drugim..... do niedawna czekałam co z tego wyrośnie... aż pokazało pąki ... będą maki :)

Krzysiu ja w puste miejsca wysiałam właśnie jednoroczne :)
z uśmiechami Iza
u liski
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

a smoki wtórują Bishopom :D ....pogoda jest znakomita! ciepło , wilgotno i słonecznie :D FLORA szaleje jak nafukana opium[ wszystko przez te maki] :lol: .........wsiały mi się chabry i złocienie w róze,nasturcja zarosła marchew,a w fasoli jest wszystko poza fasolą :o

w dodatku latrie wygladaja jak konopie :roll: :lol: :lol: ..........Krzysiu ;:215

ale nie widze IKSuperior za płotem i za makami :?

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzysiu cudne te zdjęcia maków na tle niebieskiego nieba i białych obłoków .
Genia
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gieniu, jak to zobaczyłem z dołu przy odchwaszczaniu pomidorów to rzuciłem wszystko i pognałem po aparat, zanim się niebo zmieni :lol:

Izo, i Twoje też fioletowe :wink: Ja jednoroczne wysiałem w tulipanach. Razem z koperkiem. Koperek wyrósł, a jeżówki, rudbekie, chabry, astry itp chyba nie. Albo ja nie potrafię ich odróżnić od chwastów :oops:

Krysiu, normalnie makówki wylądowałyby na kompostowniku, jakoś nie mam przekonania do suchych bukietów. Ale, skoro jest zapotrzebowanie, to je ususzę. Chyba w sierpniu, bo kojarzę z dzieciństwa, ze mak się wysypywało jeszcze w wakacje :lol:

Smoku, X-y są za płotem, choć w tym roku małe. Mam nadzieję, ze za rok już pokażą na co je stać :wink:
A maki na wszelki wypadek umieściłem za kratkami :wink:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

bishop pisze: A maki na wszelki wypadek umieściłem za kratkami :wink:

:;230 Słusznie,a co!
Jeśli to kłopot z tymi makówkami wyrzuć... ja mam suche bukiety ale bez przesady :D :D :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Moje Superiory takie same ...
za to zeszłoroczny ma 4 długie pędy 2 metrowe. Jeden zeszłoroczny i 3 tegoroczne.
Ten zeszłoroczny od góry do dołu był obsypany kwiatami.
Na wiosnę obcięłam tak, że zostawiłam jeden (własnei ten) pęd główny a reszta kaskadowo do ziemi :)

Krzak ma ponad metr szerokości.

Jeśli chodzi o wisterię to już kwitnie :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W ten sposób planuję sobie zrobić Rosarium Uetersen - jak już kupię. Formować ją na własnym pniu. Ciekawe, co z tego wyjdzie :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Maki świetne. Ostatnio przechodziłam koło miejsca, gdzie takie rosły i zakosiłam jedną makówkę. Gdzieś ją upchnęłam, więc mam nadzieję, że odnajdę i kiedyś taki busz makowy osiągnę jak u Ciebie. ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

bishop pisze:W ten sposób planuję sobie zrobić Rosarium Uetersen - jak już kupię. Formować ją na własnym pniu. Ciekawe, co z tego wyjdzie :wink:
Wiosną kupiłam chyba u Bogusia Rosarium U na pniu po 17 złotych.
Ale ci się nie dziwię - to duża frajda jak się samemu coś stworzy :D
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Krzysiu, genialna pergola z żywotnika. Piękna...
Łany makowe urocze, zwłaszcza, że coraz rzadziej takie widoki można spotkać w terenie. Lata temu wujek uprawiał mak i faktycznie wysypywało się go jeszcze w wakacje. Chyba jedna z przyjemniejszych wakacyjnych robót w wujkowym sadzie to była.
Co do pogody to ja czasem coś mruczę, że mogłoby przestać padać, jednak ogólnie jestem bardzo zadowolona, bo trudno wyobrazić sobie korzystniejszą dla zakładanego na piasku ogrodu aurę. A jakie oszczędności wszyscy mamy w rachunkach za wodę. Mogę być zadowolona, bo u mnie nawet takich strat jak u Ciebie nie było. Pada, ale jakoś tak bez szkodowo na szczęście.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak już powstał pomysł z suchymi bukietami, to może komuś odłożyć Mikołajka płaskolistnego? Te wielkie, które wiatr złamał wylądują u mnie w ognisku, chyba, że komuś zasuszę...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”