Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

Wandziu ;:196 .

Jaka z Ciebie szczęściara, że miałaś jeszcze kompost ;:108 . I to dwie pryzmy!!! Zazdraszczam, bo ja zużywam go na bieżąco, najczęściej do sadzenia i jesienią na kopce zwykle podbieram od dołu ten najświeższy ;:14 . Mam trochę bzika na punkcie kompostu ... Nazywam go "moim czarnym złotkiem" :lol: ... I cieszę się przeogromnie, że mam taki "skarb" za darmochę ;:172 !
A mówiłam, że mam bzika ... ;:306 .

No i super, że Twoje różyczki mają teraz kożuszki na zimę :tan .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sławku i co się później stało z tymi tulipanami u ciebie. Wyginęły same? Wymarzły?

Małgocha, a ja nijak nie mogę nigdzie trafić na przeceny, choć zaglądam dość często do sklepów.

Christinkrysia, fajnie, że żurawki ode mnie ci się rozrosły. Wiedziałam, że tak będzie, bo u ciebie świetna ziemia i dobra opieka. Będziesz mogła sobie już te żurawki dzielić, bo jednak trzeba je co parę lat odnawiać, Krysiu. ;:108

Anna11, Aniu na torebkach tulipany rzeczywiśćie wyglądają pięknie i mam nadzieję, że takie się okażą w rzeczywistości. Ta moja żurawka nie jest mała, jest wielka i ma liczne odnóżki. Zadołowałam ją na razie razem z doniczką, a wiosną wyjmę i podzielę na mniejsze.

Rozeto, kompost to wiadomo... cud największy w ogrodzie. Ma tylko u mnie jedną wadę. Stasznie dużo chwaścików z niego po jakimś czasie wyrasta i mam z tym problem. A jak u ciebie?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu dzięki serdeczne za troskę - w międzyczasie nabyłam trochę wiedzy choć akurat żurawki to nie mój "konik" jednak warto coś niecoś wiedzieć i faktycznie ta informacja też jest.
Wiosną ruszę z produkcją czyli należy wykopać, podzielić na mniejsze, posadzić i przykazać aby się nie ociągały ze wzrostem ... :;230
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Wandziu, z pewnością na kompost staram się nie wyrzucać chwastów po okresie kwitnienia. Teoretycznie ..., bo wiadomo że zawsze coś tam umknie mojej uwadze, albo np. M dorzuci trawę z chwastami z kosiarki :roll: . Ale nie robię z tego tragedii i tak naprawdę, to cieszę się z każdego "wsadu" na pryzmę :lol: .
A jeśli zobaczę gdzieś pod płotem "pięknie" wyrośnięte zielicho, to ukręcam mu górną część łodygi, ładując to oberwane do plastikowego śmietnika, a resztę liściorów rzucam na kompost.
Wszędzie gdzie mogę, tam ściółkuję korą (raz na dwa-trzy lata) lub ściętą trawą i przyznam, że na rabatach nie mam wiele chwaściorów, ale za to trawnik, powoli, z roku na rok, zmienia się w łąkę ... Ze dwa lata temu myślałam o zlaniu tego jakimś środkiem odchwaszczającym typu "antymniszek", ale czy warto ... :wink: ? Potem dosiewki trawy w czasie upałów na tych moich piaskach kaputnieją. Poza tym psy ... Zdecydowanie bardziej koncentruję się na rabatach :uszy . Na wszystko razem chyba nie starczyłoby mi sił i czasu.
Aaa ... i niedawno wypracowałam sobie taką metodę: podczas codziennego obchodu staram się niby to tu to tam wyrwać jakiś chwaścik (zwykle rozsiany placyk :twisted: ). Mimo, że trochę dłużej trwa ten spacerek, to bardzo mi to ułatwia pracę w ogrodzie, bo właściwie to nie robię akcji "dzisiaj pielenie". Zdecydowanie polecam ;:333 !!!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu zakupy świetne ;:oj bardzo lubię tę żurawkę, ma piękny kolor.... no i tulipanki....sama elegancja ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja na razie jeszcze nie mam kompostu. Kompostownik mam od wiosny, więc kompost jeszcze nie gotowy. Muszę kupić ziemię.
Ja najbardziej z prac jesienyych nie lubie wybierania liści spomiędzy róż. Samo kopczykowanie nie jest takie złe.
Dobrze, że okrywasz, ale czy to nie za wczesnie?
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Rozeta pisze:Wandziu ;:196 .

Jaka z Ciebie szczęściara, że miałaś jeszcze kompost ;:108 . I to dwie pryzmy!!! Zazdraszczam, bo ja zużywam go na bieżąco, najczęściej do sadzenia i jesienią na kopce zwykle podbieram od dołu ten najświeższy ;:14 . Mam trochę bzika na punkcie kompostu ... Nazywam go "moim czarnym złotkiem" :lol: ... I cieszę się przeogromnie, że mam taki "skarb" za darmochę ;:172 !
A mówiłam, że mam bzika ... ;:306 .

No i super, że Twoje różyczki mają teraz kożuszki na zimę :tan .
Jak to fajnie, że nie tylko ja :;230
Śmiejemy się z mężem, że mamy dwójkę dzieci, zakwas, trawnik i kompost. ;:306
Używam kompostu do okrywania róż :D
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

I ja Wandziu wreszcie zawitałam do Ciebie po przerwie :oops: Wiesz,brakowało mi Twoich pięknych obrazów jesiennych, z tym większą radością czytam,że jednak nie pozbawisz nas tej przyjemności.
Dziękuję!
Nie gniewaj się Wandziu kiedy dłuższy czas milczę ale to nie ze złej woli ,tylko ten dzisiejszy świat tak pędzi , że dostaję zadyszki. Teraz właściwie tylko weekendy na forumowe odwiedziny mi zostały a zaległości ciągle rosną...
Tym nie mniej zawsze z przyjemnością odwiedzam Twój wątek i wypatruję słonecznych przebłysków wśród Czesławowych cieni.
Czy te świeżo zakupione tulipany są białe ,czy raczej kremowe?Szukałam kremowych,bo ostatnio bardzo upodobałam sobie ten kolor.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Wandziu , Staram się choć czasami coś wpisać , bo z wizytą to dość często wpadam ;:108 ;:108 Jak widzę i Ciebie żurawki opanowały. :D Od 3 lat i ja rozmnażam je. Albo mnie lubią , albo są łatwe w uprawie , bo praktycznie wszystkie przyjmują się.
A chwasty w kompoście są i będą zawsze. Często zastanawiam się , skąd nasionka wiedzą , że mają w bardzo dobre warunki do wzrostu i wszystkie jednocześnie kiełkują. Nie wrzucam chwastów z nasionami na kompost , one tam już są .
Dopiero wczoraj posadziłem ostatnie tulipany. Słyszę , że sadzone we wrześniu wypuściły kiełki, moje cebulki pokazały też już ''noski''.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Witajcie, temat kompostu jak widać miły jest nam forumowiczom, bo to przecież podstawa naszych plantacji i gwarancja sukcesu. Muszę bardziej zadbać, żeby nie wrzucać na kompostownik chwastów z nasionami, choć, jak pisze Tadzio, nasiona i tak się już w nim znajdują. No ale trzeba dbać, żeby ich jeszcze więcej nie dodawać, czyli urywać chwastom łeb, jak radzi Rozeta.

------------------------------
Po długim weekendzie już się znacznie ochłodziło i czuć powiewy zimy. Rzuciłam już różom po łopacie kompostu w charakterze kopczyków, bo później, gdy się zrobi zupełnie zimno, to ja nienawidzę takich ogrodowych robót. Na razie, jeszcze w miarę spokojnie i komfortowo, można się z tym wszystkim uwinąć.
Ogólnie to już raczej ogród wygląda nieciekawie, lecz gdy tylko zaświeci słońce, nadal można zauważyć różne ciekawe drobiazgi w przyrodzie, wyjątkowo długo barwnej w tym roku. Rozmaite kłoski, listki, nie mówiąc już o żuawkach, które miały czas na bardzo ciekawe i intensywne wybarwienie. To dzięki nim powstają teraz kolorowe plamy, które cieszą oko. Czasem gdzieś jeszcze samotna róża, koraliki berberysów, opóźniony kwiatek...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wando,
Z Purissimy - tulipanków, będziesz bardzo zadowolona. Mam je od dwoch sezonów, nie wykopywałam. Dały radę. Ślicznie kule z rysunkiem lawendy.
Pozdrawiam
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu, tak ładnie opisujesz i pokazujesz listopadowy ogród, że mam wrażenie, że ja jestem albo mało wrażliwa, albo mało spostrzegawcza ;:131
Praktycznie nie wychodzę do ogrodu, bo wydaje mi się smutny. Na dodatek królują mgły i siąpi deszczyk, więc wolę zostać w domku.
Co prawda mam jeszcze zakopcować róże, ale w zeszłym roku tego nie zrobiłam i przeżyły...pewnie dlatego, że takie pospolite, marketowe.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Wprawne oko i w jesiennym ogrodzie znajdzie obiekty godne uwiecznienia :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Justi, cieszę się z tych tulipanów i żałuję, że nie kupiłam ich więcej. Zresztą ja zawsze tak żałuję, choć w momencie zakupu wydaje mi się, że wystarczy. Potem przychodzę do domu i złoszczę się na siebie. W tym roku jakoś nie trafiłam na wyprzedaż cebulowych, Mówisz, że masz te tulipany dwa lata. Czy z reguły nie wykopujesz? A może co dwa lata? Ja tulipanów nie wykopywałam, lecz kwitły coraz gorzej i w końcu w ogóle zamierały. Jak radzisz?

heliofitko-Iwonko, pogoda kiepściutka, to i wychodzić się nie chce, ale jak tylko zaświeci słońce, chwytam za aparat i do dzieła. Róże już zakopcowałam w połowie, a dziś narzucę jeszcze kory brunnerom, bo u Tadzia przeczytałam, że jednak trzeba.

Miriam, zawsze się coś w ogrodzie znajdzie ładnego. A jak już nic nie ma, to można sfotografować kamień i powiedzieć, że masz najpiękniejszy na świecie. :;230
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Wandziu tęskniłam za Twoim cudownym ogrodem ;:173 Cudowne migawki ...te jesienne bardzo romantyczne ,zwiewne po prostu piękne ;:167 Zapisuje i zostawiam sobie lekturę na wieczór ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”