Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

Monia, nie ulega wątpliwości, że ogród stał sie bardziej 'czytelniejszy', klasyczny. jeśli o to ci chodziło, to na pewno jest lepiej.
Sama wolę mniej formalne ogrody, ale rozumiem, w wielu angielskich ogrodach zaobserwowałam układ prostych linii, równych rabat. Pieknie to wygląda a do Twojego domu pasuje wręcz idealnie.
Zawsze wydawalo i sie, że masz jedna kolistą pergolę z różami a teraz widzę drugą. Co przy niej rosnie? Chyba nie jest otoczona rabatą?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Tyle czasu zastanawialam sie, jakiez to przerobki..... To trochę rewolucja, wielka robota zrobiona ;:oj Z przyjemnością popatrzyłam na twoje zmiany, jestem tego samego zdania, co Dorotka. Przejrzyście i czytelnie. Twoje rabaty są bardzo bagato wyposażone, a ich aktualny kształt to łagodzi i wprowadza harmonię.
Czy druga strona też w planach?
Jelonek - szok....spaceruje....musi być mocno u Was zadomowiony, i dlatego nie ucieka na widok gospodarzy..... ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kalafior
100p
100p
Od: 27 lut 2014, o 12:15

Post »

Piękny ogród
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Moniś :wit Gratuluję kolejnego domowego zwierzaczka. ;:224
Widzę, że konsekwentnie dążysz do stworzenia ogrodu w stylu angielskim ;:215 Myślę, że efekt będzie wspaniały.Z której strony Krakowa mieszkasz /jeśli można spytać/, bo widzę, że masz piękną panoramę pasma górskiego/którego?/
Małgoś
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

dodad pisze:Monia, nie ulega wątpliwości, że ogród stał sie bardziej 'czytelniejszy', klasyczny. jeśli o to ci chodziło, to na pewno jest lepiej.
Sama wolę mniej formalne ogrody, ale rozumiem, w wielu angielskich ogrodach zaobserwowałam układ prostych linii, równych rabat. Pieknie to wygląda a do Twojego domu pasuje wręcz idealnie.
Zawsze wydawalo i sie, że masz jedna kolistą pergolę z różami a teraz widzę drugą. Co przy niej rosnie? Chyba nie jest otoczona rabatą?
Tak, chodziło mi o uporządkowanie, wprowadzenie harmonii w całości i udogodnieniu w koszeniu - teraz będzie wygodniej :D . Proste linie są, układy symetryczne są często spotykane w angielskich ogrodach - podoba mi się to, bo jestem fanką symetrii i ogrodów angieskich, w których raczej nie ma falistych wykończeń rabat.
Czy pisząc o drugiej pergoli miałaś na myśli tę :?:
Obrazek

Powstaław 2010r. i rosną przy niej tylko pnące róże, nie towarzyszy im żadna rabata, ale nie wiem, czy w tym roku się to nie zmieni ;:224 Mam kilka pomysłów na zmianę tamtej części ogrodu...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Tyle czasu zastanawialam sie, jakiez to przerobki..... To trochę rewolucja, wielka robota zrobiona ;:oj Z przyjemnością popatrzyłam na twoje zmiany, jestem tego samego zdania, co Dorotka. Przejrzyście i czytelnie. Twoje rabaty są bardzo bagato wyposażone, a ich aktualny kształt to łagodzi i wprowadza harmonię.
Czy druga strona też w planach?
Jelonek - szok....spaceruje....musi być mocno u Was zadomowiony, i dlatego nie ucieka na widok gospodarzy..... ;:173
Oj, tak, Justynko - to prawdziwa rewolucja w moim ogrodzie :lol: Pracy było bardzo dużo, może nawet na zdjęciach tego tak nie widać. Zajęło to trochę czasu. Wczoraj przenosiliśmy rabatkę - kółeczko, która wymagała przesunięcia o 0,5m, a trwało to aż 3h ;:173 . Teraz rośnie idealnie na wprost łuczku - bramy wejściowej do ogrodu i na wprost ławeczki.
Druga strona też się prosi o rabatkę, prawda :?: Myślę o tym, ale chyba nie teraz, najpierw muszę zrealizować zaplanowane zmiany w części za ławeczką i dokończyć to, co zaczęte.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I ja lubię symetrię, a i prostych rabat mam więcej niż tych falowanych. Jakoś to mi bardzo odpowiada. Faktycznie zmiany u Ciebie spowodowały, że widok jest bardziej uporządkowany. Słowem, osiągnęłaś zamierzony efekt :uszy Ta ostatnia pergola (?) bardzo mi się podoba :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kalafior pisze:Piękny ogród
dziękuję :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

merymg pisze:Witaj Moniś :wit Gratuluję kolejnego domowego zwierzaczka. ;:224
Widzę, że konsekwentnie dążysz do stworzenia ogrodu w stylu angielskim ;:215 Myślę, że efekt będzie wspaniały.Z której strony Krakowa mieszkasz /jeśli można spytać/, bo widzę, że masz piękną panoramę pasma górskiego/którego?/
:lol: kolejny zwierzaczek, powiadasz ;:224 Jak się dobrze przyjrzysz, to widać też spacerującego bażanta na którymś ze zdjęć :lol:
Co do konsekwencji tworzenia ogrodu...
Mam nadzieję, że w tym roku zakończę już ostateczne wprowadzanie linii. Nie mam już siły na ciągłe przeróbki :lol: Wiem, że będę zmuszona przenieść jeszcze sporo roślin w trakcie sezonu, które wsadziłam tymczasowo tam, gdzie było miejsce, żeby ich nie zmarnować po wykopaniu, ale tam na pewno nie pozostaną. Tym sposobem zapewniłam sobie czynny wypoczynek w czasie urlopu ;:306
Ja mieszkam za Krakowem, w odległości ok. 40km, a pasmo górskie to nasze rodzime, w okolicach góry Żelatowa. To te okolice:
http://www.chrzanow.pl/index.php?id=80
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sweety pisze:I ja lubię symetrię, a i prostych rabat mam więcej niż tych falowanych. Jakoś to mi bardzo odpowiada. Faktycznie zmiany u Ciebie spowodowały, że widok jest bardziej uporządkowany. Słowem, osiągnęłaś zamierzony efekt :uszy Ta ostatnia pergola (?) bardzo mi się podoba :D
Witaj, Aniu :wit
Trudność w tak długiej rabacie o prostym boku będzie polegała na tym, że przy wyrównywaniu brzegu będę musiała każdorazowo rozciągać sznurek, żeby nie zwichriwać obrzeża :lol:
Zmiany wymaga jeszcze prawa strona ogrodu.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Moje obrzeża to miejscowe kamienie. Zrobiłam tak, by było naturalnie. Co prawda koszący nieco narzeka, ale mu za to płacę, więc :evil: W założeniu mam mieć ogród sielski, ale angielskie także mi się podobają. Do moich gór jednak nie pasują :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniale to wygląda :D Jeżeli wiosną, kiedy nic jeszcze nie kwitnie, ogród wygląda tak pięknie, to latem będzie zachwycający ;:oj
Podobają mi się proste linie, nie przepadam za falistymi, bo utrudniają koszenie. Sama nie koszę, ale wyobrażam sobie, jak drażni konieczność kręcenia kosiarką :wink: Moje rabaty nie są aż tak regularne jak Twoje, ale stanowczo bardziej wyprostowane niż się widzi w wielu ogrodach :wink:
Zafundowałaś sobie ogrom pracy, ale już widać, że warto :D
Między słupami ostatniej pergoli po prostu musi coś rosnąć ;:170 Przesadzając rośliny na nowe rabaty na pewno wymyślisz jakieś cudne rozwiązanie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

A ja się zastanawiałam skąd ta" kurka" u CIebie :;230
Małgoś
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sweety pisze:Moje obrzeża to miejscowe kamienie. Zrobiłam tak, by było naturalnie. Co prawda koszący nieco narzeka, ale mu za to płacę, więc :evil: W założeniu mam mieć ogród sielski, ale angielskie także mi się podobają. Do moich gór jednak nie pasują :D
Kamienie utrudniają koszenie, z całą pewnością, więc nie dziwię się koszącemu :lol: Wyglądają jednak bardzo ładnie na obrzeżach rabat.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Wspaniale to wygląda :D Jeżeli wiosną, kiedy nic jeszcze nie kwitnie, ogród wygląda tak pięknie, to latem będzie zachwycający ;:oj
też tak sobie pomyślałam, że skoro zadowalający jest obecny stan, to w sezonie może być tylko lepiej :D Martwi mnie tylko mix roślin, które przesadzałam obecnie gdzie było miejsce. Nie mówiąc o tym, że co rusz trafiałam na jakies wschodzace cebulowe, które tez trzeba było w efekcie przenosić :lol: .
Podobają mi się proste linie, nie przepadam za falistymi, bo utrudniają koszenie. Sama nie koszę, ale wyobrażam sobie, jak drażni konieczność kręcenia kosiarką :wink: Moje rabaty nie są aż tak regularne jak Twoje, ale stanowczo bardziej wyprostowane niż się widzi w wielu ogrodach :wink:
Zafundowałaś sobie ogrom pracy, ale już widać, że warto :D
No własnie z tym koszeniem pomiędzy kółeczkami, falistymi liniami zawsze był kłopot i tato narzekał. Teraz, gdy mój tato nie może już wykonywać tych prac, musiałam zrobic udogodnienie, bo będę musiała czasami sama sprostac temu wyzwaniu, a mój czas jest mocno ograniczony, więc trzeba sobie ułatwić życie :lol:
Pracy z przeróbkami duzo, ale jestem zadowolona z efektów. Dzisiaj ciąg dalszy przeróbek - będziemy przenosić ten drewniany łuk, w oddali za ławeczką, zeby również był centralnie na wprost tego głównego wejścia do ogrodu. Jeśli to zrobię, to rusza dalsze przeróbki - myślę, że również wyjdą na korzyść :uszy
Między słupami ostatniej pergoli po prostu musi coś rosnąć ;:170 Przesadzając rośliny na nowe rabaty na pewno wymyślisz jakieś cudne rozwiązanie :D
Właśnie myślę nad tym, czy coś nie posadzić między tymi słupami ;:224

-- Pn 03 mar 2014 08:53 --
merymg pisze:A ja się zastanawiałam skąd ta" kurka" u CIebie :;230
No takie to kurki chodzą mi po ogrodzie :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”