Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3

Post »

Egg chciałem kupić ale już wszystko wykupili :? Spinner gourd to jakie ma nasiona? Bo to mi wygląda na dynię ozdobną.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Od: 8 sie 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Fajne te maluchy ;:173 czyli mega duże i mega małe
mustysia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Błażej te Pelota tykwy to będą na konstrukcji rosły? Bo znalazłem coś takiego ale to bezpiecznie nie wygląda http://ww.sngpg.com/Gallery/GalleryImg/DSC01113.JPG
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obydwie mają nasiona raczej dyniowe. Zobaczymy co z tego będzie. :)

Tak, Jedne wielgachne(czy u mnie takie urosną, to inna kwestia), a drugie malutkie.

Nawiązałem wczoraj kontakt z osobą Chin odnośnie nasion tykw. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie. :D

Co do uprawy gigantów, to się nie zastanawiałem jeszcze. Ale poszukam na dniach info dotyczących ich uprawy.
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

O tych małych czytałam. Są z rodziny Cucurbita pepo, odmiana dyń ozdobnych, które zasychają.
mustysia
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Spodobały mi się na fotkach zrobione z jednych pisanki, a z drugich ozdoby choinkowe. :)
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

I pewnie plenne będą jak dynie ozdobne ;:173
mustysia
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

A jaką odmianę polecacie na 1 raz nie musi należeć do gigantów raczej standardowe wymiary. Jakieś porady dla początkujacego ;:224 ;:145
rafikius
100p
100p
Od: 11 mar 2013, o 15:56

Post »

Wielkość owocu zależy nie tyle od gatunku tykwy lecz warunków uprawy.

Gruszkę polecam na "dzieńdobry"
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

Jasna sprawa wiadomo ;) gruszka mówisz oki zapisuje dzięki. Aha a może taką odmianę co fajnie się zasusza tzn bez większych problemów.
rafikius
100p
100p
Od: 11 mar 2013, o 15:56

Post »

harwi pisze:Jasna sprawa wiadomo ;) gruszka mówisz oki zapisuje dzięki. Aha a może taką odmianę co fajnie się zasusza tzn bez większych problemów.
:) Tak dobrze to tylko w Erze :)
Owoc zaczyna schnąć gdy uzna, że wykształcił nasiona zdolne do przekazania genów dalej.
A to rośłina ciepłolubna, więc u na należy ją jak najszybciej wysadzić z miesiąc (przed zimnymi ogrodnikami) do doniczek w bardzo jasnym i cieplyym miejscu.
To taka optymalizacja:wysadzić na tyle wczesnie by roslina 15 maja miała z 4 pietra lisci, ale tak by nie wybiegła zbytnio, bo bedzie źle sie przyjmować po wysadzenie na zewnątrz.
I dbać o to by w etapie poczatkowego wzrostu miała zapewnione wszystkie niezbędne do wzrostu.
Nie przenawozić! za duzo azotu i pójdzie w ilość liści, i nie zawiąze owoców na tyle wczesnie.

Gdy juz ma wystarczającą ilość owoców to kolejne urywamy. (i to tym wlasnie sterujemy wielkoscia naszych tykw).

|Reasumując: tykwa ktora szybko zawiaże owoce, ma dosc czasu by wykształcic dobre niasiona i zacząć schnać już na łodydze.
w takim przypadku jest najmniejsze prawdopodobieństwo, że po przeniesieniu do dosuszania w domu zgnije, gdyż owoc ma grubą i twardą skorupę i utracił już nadmiar płynów.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

harwi, moje typy dla Ciebie, butelkowa, marekna, wężowa (może być speckled). Masz może namiot foliowy? Jak nie to zrób sobie jakiś mały, taki metr na metr, w słonecznym miejscu, później go możesz rozebrać, bardzo to usprawni "procedurę".
Możesz zacząć z grubej rury :) 15 kwietnia rzuć nasiona na ręcznik papierowy do pojemnika zamkniętego, spryskaj wodą, daj to na kaloryfer uprzednio podkładając coś pod pojemnik, żeby nie stał bezpośrednio. Wystarczy przyjemne ciepełko w pojemniku. Niekiedy zaczynają kiełkować na drugi dzień, więc bądź czujny! Jak pojawi się kiełek na milimetr to wystarczy, żeby wsadzić do doniczki i wstawić do namiotu. W domu mi wybiegają na pół metra po miesiącu mając trzy liście i później rosną rachitycznie, dlatego wolę namiot. Po 15 maja jak miną przymrozki to sadź pod podpory, najlepiej siatka. Zadbaj o pełne słońce i podlewaj jak tylko ziemia zacznie z górnej warstwy obsychać. Pod koniec wegetacji jedna roślina z owocami potrafi ważyć 50kg, weź to pod uwagę.
Jeżeli nie masz i nie chcesz namiotu to ciężko z domowych sadzonek coś uzyskać jeżeli stoją na zachodnim albo wschodnim parapecie.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

W ubiegłym sezonie na wschodnim parapecie moje siewki dały radę. :uszy
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

W tym roku to ja przejmuję pałeczkę z tykwami :heja Pewnie mi odpiszecie, że nasiona to dopiero 1/3 sukcesu, ale nie martwcie się mam już za sobą trzy sezony z tykwą więc dam radę. ;:63

Obrazek
Kolekcja nasion tykw, a to jeszcze nie wszystkie bo jeszcze kilka odmian jedzie lub leci lub płynie w kierunku Polski. :D

Obrazek
To zdjęcie z Cannon Ball wykonałem chwilę przed rozcięciem maszynką widoczną na zdjęciu.

Obrazek
Od lewej: Midi tykwa, bushel, mini tykwa, gigant butelka o ponad 1cm skorupie i dorastająca do 20 kg(u mnie będzie 40kg :D )
Marek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Marconi_exe powodzenia w uprawie. :wit W tym sezonie będę raczej kibicować
tykwomaniakom a u ciebie zapowiada się ciekawie. Czekam z niecierpliwością na fotorelację. ;:65
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”