Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
Egg chciałem kupić ale już wszystko wykupili
Spinner gourd to jakie ma nasiona? Bo to mi wygląda na dynię ozdobną.

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Fajne te maluchy
czyli mega duże i mega małe

mustysia
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Błażej te Pelota tykwy to będą na konstrukcji rosły? Bo znalazłem coś takiego ale to bezpiecznie nie wygląda http://ww.sngpg.com/Gallery/GalleryImg/DSC01113.JPG
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Obydwie mają nasiona raczej dyniowe. Zobaczymy co z tego będzie. 
Tak, Jedne wielgachne(czy u mnie takie urosną, to inna kwestia), a drugie malutkie.
Nawiązałem wczoraj kontakt z osobą Chin odnośnie nasion tykw. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
Co do uprawy gigantów, to się nie zastanawiałem jeszcze. Ale poszukam na dniach info dotyczących ich uprawy.

Tak, Jedne wielgachne(czy u mnie takie urosną, to inna kwestia), a drugie malutkie.
Nawiązałem wczoraj kontakt z osobą Chin odnośnie nasion tykw. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie.

Co do uprawy gigantów, to się nie zastanawiałem jeszcze. Ale poszukam na dniach info dotyczących ich uprawy.
O tych małych czytałam. Są z rodziny Cucurbita pepo, odmiana dyń ozdobnych, które zasychają.
mustysia
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Spodobały mi się na fotkach zrobione z jednych pisanki, a z drugich ozdoby choinkowe. 

I pewnie plenne będą jak dynie ozdobne 

mustysia
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jaką odmianę polecacie na 1 raz nie musi należeć do gigantów raczej standardowe wymiary. Jakieś porady dla początkujacego

-
- 100p
- Od: 11 mar 2013, o 15:56
Wielkość owocu zależy nie tyle od gatunku tykwy lecz warunków uprawy.
Gruszkę polecam na "dzieńdobry"
Gruszkę polecam na "dzieńdobry"
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
Jasna sprawa wiadomo ;) gruszka mówisz oki zapisuje dzięki. Aha a może taką odmianę co fajnie się zasusza tzn bez większych problemów.
-
- 100p
- Od: 11 mar 2013, o 15:56
harwi pisze:Jasna sprawa wiadomo ;) gruszka mówisz oki zapisuje dzięki. Aha a może taką odmianę co fajnie się zasusza tzn bez większych problemów.

Owoc zaczyna schnąć gdy uzna, że wykształcił nasiona zdolne do przekazania genów dalej.
A to rośłina ciepłolubna, więc u na należy ją jak najszybciej wysadzić z miesiąc (przed zimnymi ogrodnikami) do doniczek w bardzo jasnym i cieplyym miejscu.
To taka optymalizacja:wysadzić na tyle wczesnie by roslina 15 maja miała z 4 pietra lisci, ale tak by nie wybiegła zbytnio, bo bedzie źle sie przyjmować po wysadzenie na zewnątrz.
I dbać o to by w etapie poczatkowego wzrostu miała zapewnione wszystkie niezbędne do wzrostu.
Nie przenawozić! za duzo azotu i pójdzie w ilość liści, i nie zawiąze owoców na tyle wczesnie.
Gdy juz ma wystarczającą ilość owoców to kolejne urywamy. (i to tym wlasnie sterujemy wielkoscia naszych tykw).
|Reasumując: tykwa ktora szybko zawiaże owoce, ma dosc czasu by wykształcic dobre niasiona i zacząć schnać już na łodydze.
w takim przypadku jest najmniejsze prawdopodobieństwo, że po przeniesieniu do dosuszania w domu zgnije, gdyż owoc ma grubą i twardą skorupę i utracił już nadmiar płynów.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
harwi, moje typy dla Ciebie, butelkowa, marekna, wężowa (może być speckled). Masz może namiot foliowy? Jak nie to zrób sobie jakiś mały, taki metr na metr, w słonecznym miejscu, później go możesz rozebrać, bardzo to usprawni "procedurę".
Możesz zacząć z grubej rury
15 kwietnia rzuć nasiona na ręcznik papierowy do pojemnika zamkniętego, spryskaj wodą, daj to na kaloryfer uprzednio podkładając coś pod pojemnik, żeby nie stał bezpośrednio. Wystarczy przyjemne ciepełko w pojemniku. Niekiedy zaczynają kiełkować na drugi dzień, więc bądź czujny! Jak pojawi się kiełek na milimetr to wystarczy, żeby wsadzić do doniczki i wstawić do namiotu. W domu mi wybiegają na pół metra po miesiącu mając trzy liście i później rosną rachitycznie, dlatego wolę namiot. Po 15 maja jak miną przymrozki to sadź pod podpory, najlepiej siatka. Zadbaj o pełne słońce i podlewaj jak tylko ziemia zacznie z górnej warstwy obsychać. Pod koniec wegetacji jedna roślina z owocami potrafi ważyć 50kg, weź to pod uwagę.
Jeżeli nie masz i nie chcesz namiotu to ciężko z domowych sadzonek coś uzyskać jeżeli stoją na zachodnim albo wschodnim parapecie.
Możesz zacząć z grubej rury

Jeżeli nie masz i nie chcesz namiotu to ciężko z domowych sadzonek coś uzyskać jeżeli stoją na zachodnim albo wschodnim parapecie.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
W ubiegłym sezonie na wschodnim parapecie moje siewki dały radę. 

- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
W tym roku to ja przejmuję pałeczkę z tykwami
Pewnie mi odpiszecie, że nasiona to dopiero 1/3 sukcesu, ale nie martwcie się mam już za sobą trzy sezony z tykwą więc dam radę.

Kolekcja nasion tykw, a to jeszcze nie wszystkie bo jeszcze kilka odmian jedzie lub leci lub płynie w kierunku Polski.

To zdjęcie z Cannon Ball wykonałem chwilę przed rozcięciem maszynką widoczną na zdjęciu.

Od lewej: Midi tykwa, bushel, mini tykwa, gigant butelka o ponad 1cm skorupie i dorastająca do 20 kg(u mnie będzie 40kg
)

Kolekcja nasion tykw, a to jeszcze nie wszystkie bo jeszcze kilka odmian jedzie lub leci lub płynie w kierunku Polski.

To zdjęcie z Cannon Ball wykonałem chwilę przed rozcięciem maszynką widoczną na zdjęciu.

Od lewej: Midi tykwa, bushel, mini tykwa, gigant butelka o ponad 1cm skorupie i dorastająca do 20 kg(u mnie będzie 40kg

Marek
Marek
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Marconi_exe powodzenia w uprawie.
W tym sezonie będę raczej kibicować
tykwomaniakom a u ciebie zapowiada się ciekawie. Czekam z niecierpliwością na fotorelację.

tykwomaniakom a u ciebie zapowiada się ciekawie. Czekam z niecierpliwością na fotorelację.