Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Ale macie fajnie, że ogród przy domu :), ja muszę jechać 20 km, z deszczem się ścigać czasami :).
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko wspaniałe zakupy poczyniłaś. Pracy przy sadzeniu będzie sporo ale to przecież jedna z przyjemniejszych rzeczy dla ogrodomaniaków :D
A co planujesz z lawendy. Może jakieś obwódki? :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

A masz może zdjęcia jak kwitną Twoje pelargonie bo myślę ze bardzo ładnie. ;:333
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Lawenda pachnie obłędnie, szczególnie posadzona w grupie. ;:215
Bardzo ładnie się rozrasta i nie wymaga stałej wilgotności podłoża. Krótko mówiąc: nie jest absorbująca. Jedynie przycinać ją trzeba, ale zapach sprawia, że jest to bardzo przyjemne zajęcie. ;:333 Ja lubię to robić. ;:108
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, ze zakupy poczyniłaś hurtowe :wink: Aż mi się żal zrobiło, że ja już tylko takie pojedyncze mogę kupować...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Soniu planuję sadzić tak co 40 cm czy wystarczy ?? U mnie nie padało :tan .

Asiu oj tak to jest absolutnie największy plus ;:333 . Mogę wpaść na ogródek kiedy tylko chcę a przy moich dzieciach to czasem wpadam tak na chwilkę kilka razy dziennie.

Wiolu oczywiście sadzenie jest przyjemne ale większa ilość bywa męcząca. Jednak myślę, że dam sobie radę. Z lawendy będą oczywiście obwódki ;:108 .

Rafik nie mam fotek tych pelargonii z blisko. Na tej fotce z kannami jest w białej donicy taka pełna czerwona - to jest ta ;:108 . W tym sezonie będę robiła stanowczo więcej zdjęć ;:224 .

Lucynko mam kilka sztuk jak do tej pory i rzeczywiście pięknie pachnie . Ogólnie lubię przycinać więc myślę, że i z lawendą nie będzie problemu.

Małgosiu to jest ten plus młodej działki gdzie jest jeszcze sporo miejsca. Nie martw się za kilka lat też nie będę miała gdzie sadzić takich hurtowych zakupów;:306 .

Nie wiem jak u Was ale u mnie pogoda dzisiaj była wyśmienita ;:3 . Od rana świeciło słońce i wbrew wczorajszym prognozom nie spadła ani kropla deszczu. Nawet dziewczynki były bardziej łaskawe niż wczoraj i mogłam popracować ;:138 . Przesadziłam dwie ponad 120 cm tuje , kilka roślinek też zmieniło miejscówkę. Poza tym w dalszym ciągu zrywałam darń i układałam obrzeża. Zabrałam też po obiedzie córki na spacer ;:108 . Nie miałam czasu nawet zrobić zdjęć ale coraz więcej roślin wychodzi z ziemi. Zakwitł mi pierwszy krokus :tan . Reszta jeszcze paków nie ma . Jeśli pogoda dopisze to jutro albo w sobotę wstawię jakieś fotki. Poza tym chcę maksymalnie wykorzystać czas jaki będę miała w weekend bez dzieci. Mam nadzieję, że uda mi się dokończyć rabatę przed domem , chciałabym przesadzić też maliny . No zobaczymy jak to wyjdzie. Może lepiej nie planować ;:224 .

Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko przy Twojej pracowitości i tych bogatych zakupach ogród będzie najpiękniejszy w okolicy :D Już sobie wyobrażam wspaniałe grządki obrzeżone lawendą, a ile będzie motyli innych fruwających w ogrodzie ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ewelinko, czekam na fotki pierwszego krokusa i zmian w ogrodzie :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewelina, u mnie też było przepięknie. aż ciężko w to uwierzyć patrząc dzisiaj za okno ;:222 Ilości lawendy oszałamiające, można wiedzieć gdzie zamawiałaś? Odstępy w sadzeniu będą uzależnione od odmiany. Ja mam Hidcote Blue i sadziłam co 30 cm, po trzech latach wiem że to zbyt mało, ale boję się ją ruszać i przesadzać. Myślę, że 40-50 cm wcale nie byłoby zbyt dużo. Są też odmiany.. teraz wyleciały mi nazwy, które potrzebują aż 60 cm, są bardzo rozłożyste i dużo wyższe niż Hidcote. Nie doczytałam jaką zamówiłaś, ale warto sprawdzić sobie odległości sadzenia a odmiana na necie ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiejsza pogoda to porażka ;:222 . Dzisiaj załatwiłam kilka spraw, zawiozłam córki do dziadków i ...zapisałam młodszą do przedszkola. Od poniedziałku pójdzie i zobaczymy jak to będzie. Emilka jest towarzyska, lubi inne dzieci ale w przedszkolu nie będzie mamy . Umówiłam się z Panią wstępnie na takie krótkie pobyty na początku. Chyba, że spodoba się Jej i będzie chciała siedzieć do końca. Emilka jest spragniona zabaw, nauki i przebywania z rówieśnikami więc mam nadzieję, że nie będzie źle. Starsza z córek też niebawem pójdzie do ośrodka, który przyjmuje właśnie takie dzieci z niepełnosprawnościami i opóźnieniami. Zapowiada się dość trudno okres bo trzeba będzie dzieci przyzwyczaić do wczesnego wstawania itd. Mimo wszystko kiedyś musi nadejść ten moment . Wracając do spraw ogrodowych dzisiaj udało mi się jedynie przesadzić maliny bo teraz już się ściemnia a poza tym kropi deszcz. Jutro od samego rana zabieram się do pracy. Oby tylko nie lało ;:223 .

Marysiu bardzo podoba mi się lawenda , ma piękny kolor, ślicznie pachnie, nie jest wymagająca i w dodatku zwabia motyle i inne owady. Czego chcieć więcej ??

Moniko jutro postaram się zrobić zdjęcia bo dzisiaj buro i ponuro .

Sabinko a nawet nie wiem jaka to odmiana ;:oj . Kupowałam tu, na forum w dziale sprzedażowym . Mam nadzieję, że się przyjmie i będzie cieszyła nie tylko moje oczy .

Pozdrawiam i życzę spokojnej reszty dnia . Ja dziś odpoczywam psychicznie od dziewczynek - cisza, spokój, relaks :tan . Choć nie ukrywam, że mi trochę za cicho i tęskno :( .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

ewelkacha88 pisze:
Dzisiaj na szybko spisałam rośliny, które zakupiłam , bądź zamówiłam ( i jeszcze nie zapłaciłam :oops: ale zapłacę ) . No i nie wiem co mam sądzić ;:145 . Od grudnia sukcesywnie kupowałam więc uzbierało się tego sporo ;:oj . Możliwe, że o czymś nie pamiętam ;:218 . Kto to posadzi ??

Lawenda 65 sz
Tawuła 22 szt
Lilia 20szt
Pęcherznica 2szt
Jaśminowiec 1szt
Krzewuszka 1szt
Żylistek 1szt
Jeżówka 2szt
Mieczyk 45szt
Irys cebul 25szt
irys 2szt
Trawy 12szt
Liliowiec 2szt
Floks 4szt
Łubin 1szt
Kocimiętka 10szt
Orlik 5szt
Bodziszek 5szt
Dalie 5szt
Pysznogłówka 1szt
Przetacznik 1szt
Róże 9szt
Powojnik 6szt
Hortensje 6szt
Hosta 3szt
Złotlin 1szt
Łiiiiiiiiiiii... co tak mało jeżówek i łubinów... ;:306
A tak już całkiem serio, to nieźle poszalałaś! ;:oj ;:oj ;:oj Matko jedyna! Nie zazdroszczę sadzenia. A miejscówki chociaż już masz? :lol:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dla większości mam już miejsce a reszta to będzie improwizacja :wink: . Jutro mam dzień dla ogródka więc przygotuję sobie miejsce dla reszty i przemyślę to sobie na spokojnie ;:108 .
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59

Post »

Witaj Ewelinko.
Kupiłaś lawendę. Kiedy ją będziesz sadzić bo ja dzisiaj kupiłam sadzonki lawendy w Tesco i zastanawiam się czy mogę je już wsadzić do gruntu?
Obrazek
Zrobiłam także zakupy w Lidlu i też nie wiem czy już je sadzić do gruntu tym bardziej że to kwiaty zimujące

Obrazek
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko witaj. Piękne łupy upolowałaś. Lawendę kupiłam ale przesyłka będzie dopiero w połowie marca Osobiście to ja już powoli sadzę niektóre rośliny .W przyszłym tygodniu będę miała rośliny i będę je sadziła ale to na moją odpowiedzialność. Przesadzałam też tuje i kilka roślin a dzisiaj maliny. Nie wiem jaką pogodę zapowiadają w Twoim regionie . U mnie żadnych mrozów nie widać więc sadzę bo inaczej ze wszystkim nie zdążę ;:306 .
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ewelinko, jestem i ja znów u Ciebie ;:196 U mnie pauza a tutaj tyle się dzieje- tylko pozazdrościć ;:180
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”