Sojusz starego z nowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym

Post »

Aniu bromelie to wymysł W. Rozrosło się to jak nie wiem co a teraz takie kwiaty :) Jak w tropikach.

Jeszcze kilka zdjęć z ogrodu, zanim się oddalę na urlop :)

Obrazek

Trawy ozdobne rosną świetnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzwonek kropkowany Summertime Blues
Obrazek

Sedum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzielżan zażółcił się na rabacie

Obrazek

A na koniec cytat z książki, którą przeczytałam:

"...sierpień. Ostatnie dni lata upływają w aurze niekończącego się spokoju, gasnących barw i leniwej monotonii. Cichnie wiatr, który zrywał dachy domów, ustaje deszcz, zalewający pielęgnowane od wiosny ogrody, słońce przestaje palić. Wszystko łagodnieje. Zmęczona wcześniejszymi wybrykami natura ucina sobie drzemki w jasne jeszcze, ale już coraz krótsze popołudnia. "
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu ,książka bardzo w temacie .Piękne masz trawy ,pasują do Twojego ogrodu ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Zuzko cudnie tym cytatem oddane przemijanie lata..powolne usypianie natury, już zmęczonej wybuchem wiosennej wegetacji. A potem będą mgły, chłodek poranny, snujące się babie lato.Zacznie się unosić zapach mokrych, opadłych liści i będzie słychać w powietrzu szum skrzydeł odlatujących ptaków......natura zaduma się nad przemijaniem. :cry:
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

No ale jak to?! Ja wiem, że wszystkim upały już się uprzykrzyły, ale żeby od razu przemijanie... Mnie się wydawało, że natura drzemkę ucięła sobie w trakcie tych upałów niemożebnych właśnie. No ale fakt, liście gdzieniegdzie zaczynają lecieć...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudne zdjęcia Zuziu ;:196 Motylek elegancki. Te u mnie nie bywają, a szkoda. A jakie Ty masz wielkie te hortensje ;:oj Zastanowiła mnie Twinky Winky. Moja nie jest taka wysoka. Czy wiesz może, ile ona może mieć w przybliżeniu wzrostu ;:173 Opis sierpnia rewelacyjny, ale słowo 'przemijanie' słabo mi się kojarzy... A liście lecą z drzew z powodu panoszących się z uwagi na upały choroby. Proszę mi tu na razie o żadnej jesieni nie wspominać :evil:
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Uwielbiam twoje zdjęcia ogrodowe ;:215 ten busz...marzę wtedy że u mnie też tak wszystko się rozrośnie ;:224
Czy ta hortensja pinky jest wysoka, bo wygląda jak by miała formę drzewka?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wielkie bogactwo dzielżanu!Za ile lat się tak rozrósł?A cytat nader aktualny.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Myślałam, że bromelia to tegoroczny zakup, bo widziałam ją ostatnio w jakimś markecie.
Naprawdę masz ją długo i rozrasta się ?
Miałam ochotę kupić ją, ale doszłam do wniosku, że to pewnie taki jednoroczny kwiat ;:131
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

EwuniuCytat z książki "Magnolia" kupionej w ramach wakacyjnego czytadła. Żadne arcydzieło, ale przeczytałam z zainteresowaniem. A ten fragment rzeczywiście oddał nastrój ostatnich dni :)
Judytko Trzymam się jeszcze tego lata, ale już coraz bliżej do tych dni chłodniejszych i krótszych, kojarzących mi się z piosenką Leszka Długosza "Dzień w kolorze śliwkowym" :)
Pacynko Na wsi upalnie było i tym razem. Ale bociany grupujące się na ścierniskach i chłodne wieczory już zwiastują to przemijanie lata nieuchronne...
Aniu sweety Hortensje w tym roku bardzo wyrosły, zwłaszcza jeden egzemplarz Limelight we frontowym ogródku. Pędy rosły rosły a teraz jeszcze kwiatostany osiągnęły apogeum wielkości. Moja Pinky Winky jest prowadzona w formie drzewka, czyli koronę ma na "patyku", stąd większy rozmiar :). Jeszcze lato, na opisy jesienne przyjdzie czas, kolorów w ogródku nie brakuje, więc jeszcze cieszmy się ciepłem i zielonością :)
Kasiu nawet nie zauważysz, kiedy to wszystko się "bujnie" :) Dobrze, ze mam gdzie eksmitować nadmiary, bo w niektórych częściach ogrodu faktycznie dżungla. Hortensja ma formę drzewka :)
EwkoEs Ta kępa dzielżanu jest już po podziale tegorocznym a więc ma 1/3 objętości ubiegłorocznej :D A rósł sobie 3 lata i już po dwóch zrobiła się niezła "mietła" :)
heliofitkoBromelie mamy od dwóch lat... albo trzech. Pierwszy raz zakwitła. W poprzednich latach dała objętość, czyli z jednej rozety zrobiły się cztery. To trochę kłopotliwe, ponieważ na parapecie nie ma tyle miejsca i trzeba jej wstawiać na zimę stoliczek :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wiaj Zuzka ;:196 jak miło,że już jesteś ;:138
Jak po urlopie kochana? Stęskniłam się za Twoim ogrodem i oczywiście za Tobą również :D
Pozdrawiam i czekam na kilka zdjątek z ogrodu ;:65
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Aniu, dzień dobry ;:196 Ja byłam już u Ciebie po powrocie ale na razie szybciutko, żeby zobaczyć co u Ciebie w ogródku. Ja swój zobaczę dziś po południu, wczoraj wróciliśmy po północy, korek mega, bo był wypadek na trasie koło Międzyrzeca... :( Chyba róże mają drugie kwitnienie :)
WAnia
100p
100p
Od: 5 sty 2013, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kobitki, dajcie spokój tej jesieni. Jeszcze na nią nie czas. Mam uczulenie na przedwczesne przywoływanie kolejnych pór roku, bo moja teściowa co roku, przy wielkanocnym stole zapodaje ten sam tekst:" Ach, jeszcze trochę i znów będzie zima..." Ręce opadają.
A jak Twój ogród zniósł nieobecność właścicieli? Mam nadzieję, że nic nie uschło.
Hortensje tu i tam piękniste.

Pozdrawiam, Anka
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

WAniu ta jesień jeszcze czeka, na razie lato i lato :D Nic nie uschło, podlewanie automatyczne działało,a parę razy nawet deszcz polał. Ubiegłej nocy takoż. To dobrze, bo jednak sztuczne podlewanie to nie to samo. Kilka zdjęć zrobionych naprędce rano. Najpierw róże:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz kolejna faza rozkwitu bromelki :)

Obrazek

Obrazek

Hortensja Pinky-Winky na patyku już różowieje.

Obrazek

Hortensja Phantom też zmienia nieco kolor

Obrazek

Obrazek

Maluśka naparstnica posadzona chyba 3 tygodnie temu.

Obrazek

Kępą dzielżanowa na rabatce "wiejskiej"

Obrazek

I takie tam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Wszystko śliczne i w kroplach deszczu...a u mnie susza, weź dmuchnij na chmurkę co :cry:

A co do bromelki to się powymądrzam ;:224 że to owszem bromeliowate ale echmea wstęgowata dokładnie :D ....chyba :D
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Kasia już dmucham, u mnie dość mokrości póki co :) A masz rację ;:108 - echmea! Powiem W., bo to on tytułuje ją bromelią :) Super masz zdjątko w avatarze ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”