Moim zdaniem ,możesz pociąć na kawałeczki ,tylko takie ,żeby każdy miał 1 listek . I ja uważam ,że najlepiej wsadzić do wody . W ciągu tygodnia powinnaś zauważyć miejsca w których lada moment pokażą się korzonki. A wiadomo takie ,,buchnięte'' sadzonki dobrze rosną
Madziu ja bym pocięła tak jak mówi Ewa Tylko nie wsadzałabym w osobne doniczki a wszystkie razem. Wtedy epi będzię gęściutkie. A taki pojedynczy pęd nie będzie wyglądał atrakcyjnie.
Ja zawsze wkładam do ziemi i się bez problemów ukorzenia wiec myślę że mu wszystko jedno byle było trochę wilgoci. Właśnie jedna szczepka wypuszcza mi listeczki właśnie taka z pociętej łodygi. Aha no uważaj bo ja kiedyś posadziłam do góry nogami takie miały pokręcone listki że wyglądało że dobrze sądzę. ale to może tylko ja jestem taka zdolniacha ;-)
ewasz29 pisze:No proszę wystarczy włożyć trochę serca i nawet storczyk ze śmietnika odwdzięcza się .
A epi rzeczywiście wsadź kilka sztuk do doniczki (jak już puszczą korzonki) ,będzie gęściejsze .
Serca jak serca, ale wystarczyło go chyba tylko podlać ( do wody dałam 2 kropelki cytryny ), no i nie miał dużo szkód prawie wszyskie korzenie są zieloniutkie
Ale masz kolorowy balkon Nowe nabytki prześliczne. Nie mieści mi się w głowie że ludzie wyrzucają takie roślinki ale z drugiej strony gdyby go nie wyrzucili to byś go nie znalazła na pewno odwdzięczy Ci się i pieknie zakwitnie.
Madziu ale pięknie jest na Twoim balkonie, ciekawe jak będzie kiedy wszystko zakwitnie...a storczyś fajnie, że się odwdzięcza.
Kiedy ja za swój balkon się wezmę...
LeNka pisze:Danusiny sposób na fiołeczka okazał się najlepszy, ma już korzonki, ale z sadzeniem chyba jeszcze poczekam
Cześć Madziu! Mogłabyś zdradzić mi co to za czarodziejski sposób?
Balkonu gratuluję. Ja też już zrobiłam zakupy: mam 3 odmiany dwukolorowych petunii, kilka kolorów pelargoni oraz nasionka maciejki, tytoniu i groszku, by letnie wieczory były bardziej aromatyczne. Ciekawe co jeszcze przyjdzie mi do głowy wystawić na balkon.
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Możesz mi zdradzić w jakim celu ten sok z cytryny ?
Podpowiedziała mi to jedna z klientek, że po przekwitnięciu myje storczyki pod wodą, wsadza do świżej ziemi i podlewa je dodając 3-4 krople cytryny na 1l wody ,w ten sposób kwitną jej trzy razy w roku . Widać że mu nie zaszkodziło, azalie i gardenie też w ten sposób podlewałam.