Goryczka (Gentiana ) wymagania,uprawa,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Goryczka bezłodygowa Gentiana acaulis
Ja kilka trzymam w doniczkach,nawet w zimie,ale wśród innych roślin na ziemi,po wierzchu zawsze rzucam jakieś badyle.A na balkonie to nie wiem jak by się zachowywały.Może wynieś na zimę na działeczkę np.kogoś zaprzyjaźnionego,jak nie masz swojej.
Halina
- ankakropka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lis 2011, o 12:16
Witam, ja także zastanawiam sie nad posadzeniem GORYCZKI do okrąglej płytkiej donicy. Kupiłam jedna sadzonke, natomiast w moim ogrodku raczej wszedzie jest kwaśna gleba. Zastanawiam sie czy aby pieknie rozrastala sie i kwitła Goroczka własnie nie zaryzykować i posadzic po prostu do donicy.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Ja swoje w ogrodzie trzymam w donicy, właśnie ze względu na kwaśną ziemię rosły wstecznie a po posadzeniu do donicy z odpowiednią glebą zaczynają się rozwijać, o kwitnięciu nie ma jeszcze mowy ale widać nowe przyrosty. Na zimę donice dołuję w foliaku i zabezpieczam dodatkowo łętami.

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
Kochani! Nie znalazłem wątku ogólnie o goryczkach, więc piszę tutaj. Mianowicie, jeden ze sprzedawców na wiadomym portalu na "a" sprzedał mi jesienią roślinkę, która miała być goryczką krzyżową Gentiana cruciata. Na wiosnę roślinka wyrastała dość wolno, więc się zmartwiłem gdyż w naturze osiąga dość sporo bo do 50cm. Mamy obecnie czerwiec, a roślinka nadal tworzy tylko płaską rozetkę, i wychodzi chyba na to że dostałem nie to co chciałem, czyli pewnie albo goryczkę Klusjusza, albo wiosenną, albo jeszcze jakąś inną z tych malutkich ... Ech. Nie żeby było że narzekam
, dodałem sporo dolomitu do gleby (bo chyba poza trojeściową to większość rodzimych goryczek lubi wapienne gleby) ale miała być elementem mojej miniaturowej murawy kserotermicznej. Czyli wybrałem jej miejsce nagrzane słońcem, a górskie gatunki chyba aż tak ciepłolubne nie są. I trochę popsuła się koncepcja. Czy ktoś po tej zdjęciu samej rozetki podejmie się rozpoznania która to?
I czy może ktoś z was posiada prawdziwą goryczkę krzyżową w ogrodzie?

Kuba
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mój nowy nabytek

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nowy nabytek ? przyszła już w stanie kwitnienia:

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- anastazja01
- 10p - Początkujący
- Od: 19 paź 2016, o 12:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nasiona wysiewamy jesienią lub zimą, do stycznia, gdyż wymagają one przemrożenia. Jeśli chcemy uprawiać sadzonki w pomieszczeniu, materiał siewny możemy umieścić na minimum 4 tygodnie w lodówce. W tym przypadku pamiętajmy o zachowaniu stałej wilgotności podłoża. Wschody często są nierównomierne, część może nastąpić dopiero po roku.
Poznam Regulamin Forum
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Odmiany goryczek
Ponieważ jestem miłośniczką goryczek, założyłam wątek dla różnych odmian,które mamy w swoich ogródkach.Do tej pory miałam u siebie tylko krótkołodygową,ale od zeszłej jesieni posiadam kilka innych.teraz zaczynają właśnie kwitnienie trojeściowa i krzyżowa.Pączek pokazała też biała Magic.
Pokazujcie,proszę swoje goryczki,to takie piękne rośliny,a w sumie trudne do prowadzenia,zwłaszcza te szlachetniejsze.
Goryczka trojeściowa
Goryczka krzyżowa
White Magic
Goryczka siedmiodzielna
Pokazujcie,proszę swoje goryczki,to takie piękne rośliny,a w sumie trudne do prowadzenia,zwłaszcza te szlachetniejsze.

Halina
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
Re: Goryczka (Gentiana )
Wiosną tego roku posiałam goryczkę (mix gatunków - taka była informacja na opakowaniu), powiedzcie mi znawcy tego tematu (mam nadzieję, że ktoś tu zajrzy, bo wątek przycichł dawno temu), czy to też jest jakaś goryczka?, bo liście niby takie same, ale te kłosy? (wygląda mi to na babkę, ale nim wyrwę wolę się upewnić, bo nie znam się na goryczkach):

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Re: Goryczka (Gentiana )
Wygląda to na babkę.Nasiona goryczek powinny być przemrożone czyli poddane działaniu śniegu i mrozu.Jeżeli tak nie było to siewek należy szukać dopiero
w przyszłym roku.
w przyszłym roku.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.