Goryczka (Gentiana ) wymagania,uprawa,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Goryczka (Gentiana ) wymagania,uprawa,problemy
Kupiłam nasionka goryczki bezłodygowej i nie chciałabym ich zmarnować,poradżcie jak siać goryczkę,zeby wzeszła
w ubiegłym roku posiałam ją i nic mi nie wzeszło chociaż postępowałam tak jak pisało na odwrocie torebki,czyli najpierw moczyć w ciepłej ,a następnie w zimnej wodzie,aż do napęcznienia nasion-i nic z tego
w ubiegłym roku posiałam ją i nic mi nie wzeszło chociaż postępowałam tak jak pisało na odwrocie torebki,czyli najpierw moczyć w ciepłej ,a następnie w zimnej wodzie,aż do napęcznienia nasion-i nic z tego
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Nasiona naszych rodzimych bylin lub ze stref klimatycznych zbliżonych do naszej najlepiej wysiewać na jesieni do pojemników (dobrze zdrenowanych i z przepuszczalnym podłożem) i zostawić na ogrodzie/szklarni przez jesień i zimę. Trzeba je z wierzchu okryć żeby deszcz nie wypłukał nasion. Robię tak od wielu lat z dobrym rezultatem. W przypadku wysiewów wiosną nasion "świeżo" zdobytych trzeba się liczyć z tym, że będą one przelegiwać i wzejdą na następna wiosnę.
-
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
Dobrze jest ziemię do wysiewu goryczek uprzednio dobrze przeparować (tzn. odkazić gorącą parą wodną). Zabije to nie tylko drobnoustroje chorobotwórcze, ale i nasiona chwastów, zarodniki mchów i w szczególności wątrobowców. Wtedy siewki będą miały szansę dorosnąć do nieco większych rozmiarów i nie zostaną zagłuszone.
Zresztą dotyczy to nie tylko goryczek i nie tylko wysiewania.
Zresztą dotyczy to nie tylko goryczek i nie tylko wysiewania.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Przy "wygrzewaniu" podłoża w domu w kuchni jest dziwny zapach. Lepiej zrobić to na dworzu. Dobre do tego są piece z fajerkami na wierzchu, może być tez ognisko. Do starej, metalowej miski wsypujemy podłoże (musi być dość wilgotne) i przykrywamy pokrywką. Calośc stawiamy nad ogniem, z reguły takie parowanie trwa 20-30 minut.
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Witam!Harryangel pisze:Dobrze jest ziemię do wysiewu goryczek uprzednio dobrze przeparować (tzn. odkazić gorącą parą wodną). Zabije to nie tylko drobnoustroje chorobotwórcze, ale i nasiona chwastów, zarodniki mchów i w szczególności wątrobowców.
Zawsze sieję do torfu pH 5,5-6,5 zmieszanego na pół z piaskiem,nigdy nie wyparzam , tylko zaprawiam nasiona zaprawą nasienną .Torf i piasek jest wolny od patogenów chorobotwórczych.Wszystko ładnie kiełkuje i potem rośnie.Pozdrawiam
Ismena
Goryczka
Mnie bardzo by interesowały warunki uprawy Goryczki bezłodygowej, zwłaszcza gleba (w tym pH).. Posiadam ten gatunek, niestety drugi rok mi nie kwitnie,, Natomiast niewielka cześć zewnętrznych pędów sukcesywnie zamiera...
PS. Witam i pozdrawiam..
PS. Witam i pozdrawiam..