Goryczka (Gentiana ) wymagania,uprawa,problemy
- anastazja01
- 10p - Początkujący
- Od: 19 paź 2016, o 12:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Goryczka bezłodygowa Gentiana acaulis
Nasiona wysiewamy jesienią lub zimą, do stycznia, gdyż wymagają one przemrożenia. Jeśli chcemy uprawiać sadzonki w pomieszczeniu, materiał siewny możemy umieścić na minimum 4 tygodnie w lodówce. W tym przypadku pamiętajmy o zachowaniu stałej wilgotności podłoża. Wschody często są nierównomierne, część może nastąpić dopiero po roku.
Poznam Regulamin Forum
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odmiany goryczek
Ponieważ jestem miłośniczką goryczek, założyłam wątek dla różnych odmian,które mamy w swoich ogródkach.Do tej pory miałam u siebie tylko krótkołodygową,ale od zeszłej jesieni posiadam kilka innych.teraz zaczynają właśnie kwitnienie trojeściowa i krzyżowa.Pączek pokazała też biała Magic.
Pokazujcie,proszę swoje goryczki,to takie piękne rośliny,a w sumie trudne do prowadzenia,zwłaszcza te szlachetniejsze.
Goryczka trojeściowa
Goryczka krzyżowa
White Magic
Goryczka siedmiodzielna
Pokazujcie,proszę swoje goryczki,to takie piękne rośliny,a w sumie trudne do prowadzenia,zwłaszcza te szlachetniejsze.

Halina
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
Re: Goryczka (Gentiana )
Wiosną tego roku posiałam goryczkę (mix gatunków - taka była informacja na opakowaniu), powiedzcie mi znawcy tego tematu (mam nadzieję, że ktoś tu zajrzy, bo wątek przycichł dawno temu), czy to też jest jakaś goryczka?, bo liście niby takie same, ale te kłosy? (wygląda mi to na babkę, ale nim wyrwę wolę się upewnić, bo nie znam się na goryczkach):

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Wygląda to na babkę.Nasiona goryczek powinny być przemrożone czyli poddane działaniu śniegu i mrozu.Jeżeli tak nie było to siewek należy szukać dopiero
w przyszłym roku.
w przyszłym roku.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Nasiona byly stratyfikowane przez producenta - sialam zgodnie z wskazowkami podanymi na opakowaniu. Mysle, ze po prostu to jedno nasionko albo sie zawieruszylo z nasionami goryczki albo bylo w ziemi, w ktora posialam , bo po dokladnym przyjrzeniu sie juz po wyrwaniu podejrzanej zauwazylam, ze rozetka troche inaczej wyglada niz u pozostalych. Poniewaz byl to mix gatunkow nasion - a goryczki nigdy wczesniej nie mialam, wiec wolalam sie upewnic przed wyrwaniem.
Ps. Przepraszam za brak Polskich znakow w tekscie, ale wyjatkowo nie posiadam ich na klawiaturze.
Ps. Przepraszam za brak Polskich znakow w tekscie, ale wyjatkowo nie posiadam ich na klawiaturze.
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Ja wysiałam na dużej paletce mix kolorów. Wysiało się ich mnóstwo. Są małe, ok 4 cm. Powinnam je rozsadzić, ale jak mają przetrwać zimę? Wsadzić je do wielodoniczek i na parapet w domu, czy powinnam je zostawić na dworze? Jest ich naprawdę dużo. Na pewno jeszcze nie pójdą na miejsce stałe.
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
@Ninia - wydaje mi się że to co na drugim zdjęciu jest po prawej stronie to babka, ale ta rozetka po lewej stronie u góry może być którąś z małych gatunków goryczki - zostawiłbym do dalszej obserwacji 

Kuba
Wyrwałam tą "babkopodobną" - tylko ta była podejrzaną w/g mnie goryczką. Pozostałe roślinki jestem coraz bardziej przekonana, że są to jednak goryczki - trochę podrosły przez te dwa tygodnie, mam nadzieję, że latem ujrzę ich kwiaty.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Goryczka to wyjątkowa dla mnie roślinka, fakt przepiękna barwa ale najpiękniej o goryczkach opowiadała i pokazywała je nasza śp.Goryczka/Krysia.
W tym roku zakupiłam przepiękną tak mi się wydaje odmianę Drzewko Goryczkowe/Solanum rantonetti blau na razie jest jeszcze jest w domu ale idzie na działkę, pytanie czy ktoś moze posiada tą piękność?

Tu Drzewko goryczkowe z boku też nowy nabytek Ołownik

W tym roku zakupiłam przepiękną tak mi się wydaje odmianę Drzewko Goryczkowe/Solanum rantonetti blau na razie jest jeszcze jest w domu ale idzie na działkę, pytanie czy ktoś moze posiada tą piękność?

Tu Drzewko goryczkowe z boku też nowy nabytek Ołownik

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Goryczka (Gentiana ) wymagania,uprawa,problemy
Aniu
dopiero dotarłam do tego wątku i chcę Ci powiedzieć, że prawidłowa nazwa Twojego drzewka to Solanum rantonetti - potocznie szafirowa burza i tutaj mamy wątek jego dotyczący viewtopic.php?f=19&t=28371

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Piękne. Zazdroszczę. Ale chyba nie kwitną w tym momencie?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- fibius
- 200p
- Od: 19 lut 2008, o 00:37
- Kontakt:
Odpowiadając bezpośrednio nie cytujemy. Iwona
Dzięki