Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
killer19
50p
50p
Od: 5 maja 2011, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie

Post »

Dzięki bardzo za odpowiedź! W takim razie i ja zabieram się z nawożenie, a czy ktoś z Was robi analizy gleb na wiosnę na swoich plantacjach??
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Potrzebuje rady!! W zeszłym roku wysadziliśmy maliny w miejscu które akurat było dostępne ( wszędzie trwają pracy budowlane), teraz już mam wyznaczone dla nich miejsce. I teraz pytanie, czy mogę teraz przesadzić ich? Jeżeli tak, to jak to zrobić, żeby było OK.?

P.S. Malin kilka odmian, nazwy nie znam :shock: 1. Taka co ją ścina się na zimę 2. Bardzo wczesna 3. Późna 4. "babcina", rozmnożyłam z gałązki.
Poradźcie! Bo bardzo chciała bym mieć swój maliniak a w tym miejscu co rosną, na nic jest ;:131
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

No i sekator poszedł w ruch... ;:181 i tylko mam nadzieję, że na dobre im to wyjdzie. Po cięciu wzięłam się za pielenie i M skrytykował mój zapał do czyszczenia pod malinkami, że jak mróz przyjdzie to nowe pędy zobaczy (a są, jak oczyściłam to zobaczyłam ;:138 ).
Powiedzcie, czy za bardzo pospieszyłam się z pieleniem i czyszczeniem? Przyznaję trochę wyczyściłam z liści i suchych badyli. Ale żeby nie było, tylko część, bo na drugą nie starczyło już czasu. Proszę doradźcie, bo nie wiem co mam robić. Jutro planowałam lekko wzruszyć ziemię i podsypać nawozem. Teraz to już mam wątpliwości, czy w razie mrozu nie wymrozi mi tych nowych zieloniutkich wystających z ziemi dopiero co ;:223
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanko jakim nawozem mineralnym nawozicie maliny? I ewentualnie ile podsypać pod jeden krzaczek?
U mnie obornik odpada bo maliny rosną na agrowłókninie.
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś mi się zdaje, że w tym wątku same pytania są, odpowiedzi z tego co zauważyłam, brak. HALOO! Malinowcy z doświadczeniem! Prosimy o rade bom my w tym temacie jeszcze zielone :wit :wit
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

romaszko jak najbardziej możesz teraz przesadzać. Wystarczy wykopać krzaki tak, żeby miały trochę korzeni, po posadzeniu podlać. Maliny łatwo się przyjmują :wink:

Kasik_38 u mnie też już wyrastają, też są uprzątnięte i wygrabione. Nic nie powinno im się stać, w końcu co rok tak jest.

aska73 - ja stosuję to co akurat mam, czyli polifoskę 6. W tym roku dostały obornik, więc nawozu już nie sypałem. Myślę, że każdy nawóz wieloskładnikowy będzie ok. Można je też podlać florovitem w trakcie majowego wzrostu.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo! To rozumiem :D Dziękuje! Jutro, jak nie będzie tak mocno wiało jak dziś, poprzesadzam.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Suppa bardzo dziękuję za odpowiedź. Też dopiero się uczę. M puka się w głowę jak pielę te grządki do czysta. A ja jak spojrzę na efekt to aż serce skacze do góry. Normalnie fiś :heja .

A dzisiaj znalazłam kolejne cudo w moich malinkach:

Obrazek

i jeszcze to:

Obrazek

wiecie co to może być??
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

Suppa- dzięki :D czyli sama saletra amonowa odpada? A Azofoska może być? Czy w niej nie jest za mało fosforu, tylko 1,9%?
Pozdrawiam
Asia
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Kasik_38 pisze:A dzisiaj znalazłam kolejne cudo w moich malinkach: wiecie co to może być??
Pierwsze to Ziarnopłon, Ficaria verna. Powinna mieć bulwki na korzeniach, po tym poznać na pewno. Rośnie i kwitnie wczesną wiosną, po maju zaniknie; zasadniczo to chwast ale ładne i niegroźne ( też się pukam po głowie, zamiast pielić do czysta, leń jestem :wink: )
Drugie jeszcze małe, kilka rzeczy przychodzi mi na myśl, więc się wstrzymam :lol:
:wit
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

aska73 - saletra to sam azot, owszem będzie potrzebny w czasie intensywnego wzrostu krzewów, ale do kwitnienia i owocowania potrzeba przede wszystkim potasu, może również magnezu. Myślę, że azofoska może być. Fosforu zazwyczaj jest dużo w glebie, zależy jakiej jest klasy.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

A ja kupiłam taki jakiś do malin.... mam nadzieję, że wystarczy. Ale jeszcze nie podsypywałam, bo zimno, a nie wszystko oczyściłam, więc już jednym rzutem będzie. Może w następny weekend ;:71

Rossynant dziękuję za odpowiedź ;:177 pewnie nie jedno jeszcze takie cudo znajdę.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Kupiłem w markecie malinę :D Niestety , brak jakiegokolwiek opisu odmiany :( Czy lepiej będzie posadzić ją w półcieniu czy w pełnym słońcu :roll:
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

Co do pytań o nawożenie to sporo już zostało napisane wcześniej niema sensu powtarzać. Ja może przypomnę moim zdaniem najważniejszą informację którą podał forumowicz, a informacja odnosi się do związku KCl, którego nie należy podawać malinom. Czyli nie nawozimy malin nawozami w których potas jest w postaci chlorku potasu (KCl), ponieważ maliny jak i inne jagodowe bardzo cierpią od tej soli, i od innych związków chloru zresztą też. Do nawożenia malin należy wybrać nawóz w którym potas jest pod postacią innego związku chemicznego. Dlatego wszystkie Polifoski czy Unifoski odpadają, można dać Azofoskę bo ta ma potas w formie siarczanu potasu. Generalnie zanim się kupi nawóz do malin to trzeba zapoznać się ze składem.
Awatar użytkownika
JaKama
50p
50p
Od: 3 mar 2012, o 22:24

Post »

A możecie podać nazwę takiego środka? Jak pomyślę o czytaniu składów, kurka, zielona w tym jestem... no może w ogrodniczym doradzą jakiś gotowiec.
Ja też ogoliłam moje maliny, sterczą tylko kikuty ;) opielone, wygrabione, zobaczymy czy urosną.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”