Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie
Oooo! To rozumiem
Dziękuje! Jutro, jak nie będzie tak mocno wiało jak dziś, poprzesadzam.

Suppa bardzo dziękuję za odpowiedź. Też dopiero się uczę. M puka się w głowę jak pielę te grządki do czysta. A ja jak spojrzę na efekt to aż serce skacze do góry. Normalnie fiś
.
A dzisiaj znalazłam kolejne cudo w moich malinkach:

i jeszcze to:

wiecie co to może być??

A dzisiaj znalazłam kolejne cudo w moich malinkach:

i jeszcze to:

wiecie co to może być??
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Suppa- dzięki
czyli sama saletra amonowa odpada? A Azofoska może być? Czy w niej nie jest za mało fosforu, tylko 1,9%?

Pozdrawiam
Asia
Asia
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Pierwsze to Ziarnopłon, Ficaria verna. Powinna mieć bulwki na korzeniach, po tym poznać na pewno. Rośnie i kwitnie wczesną wiosną, po maju zaniknie; zasadniczo to chwast ale ładne i niegroźne ( też się pukam po głowie, zamiast pielić do czysta, leń jestemKasik_38 pisze:A dzisiaj znalazłam kolejne cudo w moich malinkach: wiecie co to może być??

Drugie jeszcze małe, kilka rzeczy przychodzi mi na myśl, więc się wstrzymam

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
aska73 - saletra to sam azot, owszem będzie potrzebny w czasie intensywnego wzrostu krzewów, ale do kwitnienia i owocowania potrzeba przede wszystkim potasu, może również magnezu. Myślę, że azofoska może być. Fosforu zazwyczaj jest dużo w glebie, zależy jakiej jest klasy.
Pozdrawiam, Maciek.
A ja kupiłam taki jakiś do malin.... mam nadzieję, że wystarczy. Ale jeszcze nie podsypywałam, bo zimno, a nie wszystko oczyściłam, więc już jednym rzutem będzie. Może w następny weekend
Rossynant dziękuję za odpowiedź
pewnie nie jedno jeszcze takie cudo znajdę.

Rossynant dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłem w markecie malinę
Niestety , brak jakiegokolwiek opisu odmiany
Czy lepiej będzie posadzić ją w półcieniu czy w pełnym słońcu 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
Co do pytań o nawożenie to sporo już zostało napisane wcześniej niema sensu powtarzać. Ja może przypomnę moim zdaniem najważniejszą informację którą podał forumowicz, a informacja odnosi się do związku KCl, którego nie należy podawać malinom. Czyli nie nawozimy malin nawozami w których potas jest w postaci chlorku potasu (KCl), ponieważ maliny jak i inne jagodowe bardzo cierpią od tej soli, i od innych związków chloru zresztą też. Do nawożenia malin należy wybrać nawóz w którym potas jest pod postacią innego związku chemicznego. Dlatego wszystkie Polifoski czy Unifoski odpadają, można dać Azofoskę bo ta ma potas w formie siarczanu potasu. Generalnie zanim się kupi nawóz do malin to trzeba zapoznać się ze składem.
A możecie podać nazwę takiego środka? Jak pomyślę o czytaniu składów, kurka, zielona w tym jestem... no może w ogrodniczym doradzą jakiś gotowiec.
Ja też ogoliłam moje maliny, sterczą tylko kikuty ;) opielone, wygrabione, zobaczymy czy urosną.
Ja też ogoliłam moje maliny, sterczą tylko kikuty ;) opielone, wygrabione, zobaczymy czy urosną.
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
Te dzisiejsze odmiany produkcyjne (a zapewne taką kupiłeś w markecie), w smaku są mniej słodkie i mniej aromatyczne od tych dawnych odmian, dlatego jak by nie patrzeć lepiej dać im jak najwięcej słońca, by miały możliwość złapać trochę tej słodyczy i aromatu. W półcieniu mogą Ci wyjść owoce z wyczuwalnym kwaskowatym posmakiem i o mało intensywnym aromacie.Zibi_41 pisze:Kupiłem w markecie malinęNiestety , brak jakiegokolwiek opisu odmiany
A o jaki środek Ci chodzi?JaKama pisze:A możecie podać nazwę takiego środka?
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziś posadziłam 25 sadzonek malin, część z nich ma już zielone młode pędy od korzenia, a na części puszcz listki na pozostawionych pędach zeszłorocznych (maliny to Polka i Polana), powiedzcie na jakiej wysokości przyciąć pędy z zeszłego roku, a może zostawić aby szybciej owocowały....proszę o radę
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
Można dość dowolnie sadzonki traktować, również coś zostawić na owoce, ale to jeśli mocne, ładnie ukorzenione. Gdzieś na pół metra powiedzmy... nie wiadomo jak takie młode sadzonki będą wiązać owoce. Zasadniczo - ubiegłoroczny pęd daje owoce poniżej tej części która owocowała jesienią
Albo przytnij krócej, dajmy na to 20 cm - pędy wyrastające ze starego owocują ciut wcześniej niż takie całkiem nowe, rosnące od ziemi, toteż będą owoce nieco dłużej.

Albo przytnij krócej, dajmy na to 20 cm - pędy wyrastające ze starego owocują ciut wcześniej niż takie całkiem nowe, rosnące od ziemi, toteż będą owoce nieco dłużej.

nawóz, dopalacz, by ładnie owocowałyS_H_A_D pisze:Te dzisiejsze odmiany produkcyjne (a zapewne taką kupiłeś w markecie), w smaku są mniej słodkie i mniej aromatyczne od tych dawnych odmian, dlatego jak by nie patrzeć lepiej dać im jak najwięcej słońca, by miały możliwość złapać trochę tej słodyczy i aromatu. W półcieniu mogą Ci wyjść owoce z wyczuwalnym kwaskowatym posmakiem i o mało intensywnym aromacie.Zibi_41 pisze:Kupiłem w markecie malinęNiestety , brak jakiegokolwiek opisu odmiany
A o jaki środek Ci chodzi?JaKama pisze:A możecie podać nazwę takiego środka?

-
"Obornik" i "Kompost" 

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
O matko ale mnie to rozbawiło xD Dostałam jakiejś wizji, że sprzedają obornik jak tabakę.. granulowany już jest, teraz tylko sproszkować.. xD