Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dostałam w prezencie maleńkiego keiczka! ;:86 Wczoraj wieczorem zadzwoniła moja Mama z wieścią, że ma dla mnie keiki od cioci, ale dopiero dziś mogłam je zobaczyć- całą noc nie mogłam spać, sniło mi się to keiki, nie mogłam się doczekać poranka..!!!
Cieszę się szalenie, bo to keiki z tego żółtego faleczka, którego pokazywałam stronę albo dwie temu- od mojej "szalonej ciotki" ;) Storczyk ten nie dość, że pieknie i nieprzerwanie kwitnie, to jeszcze wydał 2 keiki na świat i jedno z nich znalazło się właśnie u mnie. Drugie dojrzewa jeszcze na pędzie, kto wie, może i to drugie uda mi się wyprosić za czas jakiś- na razie nie ma korzonków.

Wsadziłam je już w drobne podłoże, ale trochę się martwię, bo ma tylko jednego korzonka długości 1,5cm i 2 czy 3 wypustki, z których dopiero coś będzie wychodzić. Ciocia ścięła to keiki chyba jak jeszcze nie miało żadnych korzonków, bo podobno bardzo jej zaczął marnieć ten dorosły i bała się o niego. Potrzymała trochę w korze, stwierdziała, że już się "ukorzeniło" i oddała. No to teraz miejmy nadzieję, że maluszek sobie poradzi, wbrew temu co piszą o przedwczesnym odcinaniu keiki... ;:151

Zdjęcia wrzucę wieczorkiem.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Agniesiu, przy Tobie?! jakże by śmiał sobie nie poradzić, już Ty się nim zajmiesz :P. Rokuję, że zakwitnie już w przyszłym sezonie :P
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agito, nie ma się co martwić :) Jak storczyk chce cię ukorzenić, to na pewno to zrobi :wink:
Nawet czytałam kiedyś na innym forum o keiki, które zostało odcięte, nie mając żadnych korzeni, a przeżyło,
wypuściło ich dość sporo i jeszcze zakwitło :roll: Możesz sama zobaczyć pod koniec TEJ strony.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko i Aniu, dzięki za wiarę we mnie i w maluszka :) Sama też nie bardzo biorę pod uwagę, że mogłoby nie wyjść, po prostu musi się udać i już!!

A to moje maleństwo- dla lepszego odniesienia na tle mojej miniaturki- oba mają tę samą średnicę doniczki 9cm:

Obrazek

... i na tle mojego basal keiki:

Obrazek

Prawda, że to dopiero niemowlę? ;:86 Ale jakie śliczne, strasznie je już kocham, dumna mamusia czeka teraz na pochwały..! ;)

...

Przy okazji, moja miniaturka otwiera pierwsze pąki:

Obrazek

Obrazek

I, żeby nie być gołosłowną, świeżutkie odbicie na "dziwaczku" :) :

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Ojejku, maleństwo naprawdę malusie na tle miniaturki ale w porównaniu z Twoim basalkiem to już nieźle wyrośnięty bobas :P :P :P
Miniaturka piękne kolorki ukazała i jeszcze pięć pączusiów do rozkwitnięcia. W pierwszym momencie myślałam, że rośnie jej drugi pędzik ale to stara łodyga, jednak jeśli mnie wzrok nie myli to pierwsze oczko od góry takie jakieś napęczniałe, może będzie z niego odbicie...
A dziwadełko kochane jest, tak szybko chce Ci się odwdzięczyć, że je ze sklepu zabrałaś. Fajne te Twoje kwiatuchy :D :D :D
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justysiu, ten błyszczący listek po lewej też należy do basal keiki :) Dwa pozostałe listki malutkie (ten po prawej bo pierwszy, a ten w środku bo rośnie dopiero od kilku dni), ale ten po lewej powinien dać odpowiedni obraz do porównań... Dobra, zrobię jeszcze jedno zdjęcie, przy dorosłym storczyku... Chwila moment ... :D

Mam:

Obrazek

Tu basal:

Obrazek

I jeszcze raz wszystkie:

Obrazek

A ta miniaturka tak już ma, że oczka jej odstają, ale nic się tam niestety nie dzieje.

P.S. Może przy okazji ktoś mi powie co może być temu faleczkowi który ma basal keiki? Najmłodszy liść jest bardzo wiotki, cieńki, papierowy jakby (czego to mogą być objawy?), nowe nie rosną i pewnie już się nie pojawią, skoro ten namłodszy liść jakiś trefny i skoro pojawiło się keiki..?
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Agito, miniaturka ślicznie Ci zakwitła, no po prostu pieknie :D
Należą Ci się także pochwały za keiki :wink: Na pewno wyrośnie na silnego storczyka ;:211 i obdarzy Cię nie jednym kwitnieniem :P
Co do tego Phalaenopsis'a z basal keiki, to ja niestety nie pomogę :roll: Nigy się z czymś takim nie spotkałam.
Jednak martwi mnie to, że to jest środkowy listek, a to nie przedstawia zbyt dobrych rokowań... :? Ale keiki prztrwa - po to jest :wink:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękujemy razem z miniaturką :)

Anusska, jedno jest pewne- stożek wzrostu nie jest przegniły, bo dawno by wypadł- ten listek jest taki już co najmniej od marca, kiedy to dostałam go do reanimacji. Roślinka podobno została przesuszona, stała w pyle w remoncie, mogła też zmarznąć podczas dwukrotnej przeprowadzki w grudniu, miała też kilka zgniłych korzonków które wycięłam. U mnie wypuściła dotąd kilka korzonków. Ogólnie rośnie słabo, wolno, anemiczna jest jakaś...
Dziwna rzecz, bo cała roślina ma b.drobne listki, wygląda jak miniaturka (a kwiaty były duże białe klasyczne), albo jakby sama była keikiem..?
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

No to nieźle mnie ten duży listek wyprowadził w pole, myślałam, że to od roślinki matecznej a tu masz... Dzięki za sprostowanie i dodatkowe fotki ;:196. Zmieniam zdanie, bobasek jednak malutki, za to słodziak i jeszcze będzie cudownie, optymistycznie żółciutki jak zakwitnie.

Co do tego papierowego listka, sama sobie odpowiedziałaś na swoje wątpliwości, remont mógł mu zaszkodzić, do tego przeprowadzki, mróz, być może ten listek w zimie był przytulony do zimnej szyby okiennej i tak się mu mogło przytrafić a skoro ze stożkiem w porządku, to wyglądaj nowego listka, na pewno się kiedyś pojawi. Możesz dać mu trochę dopalacza w postaci oprysku z asahi a nóż widelec poprawi mu się "przemiana materii".
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze, dobry pomysł ale nie mam obecnie asahi bo już mi się przeterminowało i nie bardzo mam ochotę kupować- mam już wstręt do wszelakich oprysków i chciałabym się bez nich obejść jak najdłużej.
Byłam pewna, że pryskałam już go asahi, ale sprawdziłam w notatkach, że jednak nie. Hmm, może za czas jakiś, jak mi przejdzie fobia... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

:shock: :shock: :shock: Ależ on jest cudny.
Śliczna też jest miniaturka.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Mireczko, cieszę się, że i Tobie się podobają :)

Dziś dopatrzyłam się, że dziwaczek z powyższego zdjęcia, oprócz tego, ze odbija, wypuszcza nowy listek! :) Obudził tez korzonki w podłożu :)
Kurczę, on chyba strasznie biedny był wcześniej i teraz z tej radości że go ktoś przygarnął, tak szaleje... Z niewiadomej mi przyczyny stracił niemal wszystkie liście (trzy) z jednej strony, jak go kupiłam, wygladał tak:

Obrazek
Obrazek

Miał nie do końca uschnięte, żółte ale jeszcze miękkie (co stwierdziłam dopiero w domu) resztki po dwóch liściach, niżej jeden zielony ale przycięty prawie do zera, resztki po starych pędach- jeden ucięty, drugi złamany... Przyznam, było to ryzyko brać taki egzemplarz, bo na tych liściach mogło być wszystko, choroba jakaś paskudna (zwłaszcza, że nikt go przede mną nie kupił, został w sklepie z najgorszymi "ochłapami"?!), ale jakoś nie mogłam się oprzeć. Mam nadzieję, że tylko został mocno sponiewierany w sklepie i dlatego ktoś mu je przyciął, żeby nie straszyć klientów ;) Ale w obawie przed chorobą, już pierwszego dnia go wymoczyłam w biosepcie i przesadziłam. Po przesadzeniu wyglądał tak:

Obrazek

Dziś wyglada jeszcze lepiej, to odbarwienie po liściu już się zazieleniło, ściemniało i nic się złego nie dzieje. Liście choć poobijane, też jakieś ładniejsze, kolor jakby bardziej jednolity... Bałam się, że on może być chory, zaglądałam mu w stożek wzrostu, czy nie wygnity od środka, bo jakiś taki dziwny był, a tu dzisiaj ten listek..! Kurcze, jak się cieszę! :D Mam nadzieję, że tak już zostanie, że wszystko będzie z nim dobrze, serce mi rośnie jak patrzę, jak się teraz radośnie rozwija na wszystkich "frontach" :)

Na falku z nakrapianymi listkami rośnie mi już 3-ci liść od kwietnia! :shock: A czytałam gdzieś, że falenopsisom rosną tylko 1-2 liście na rok, hmm..?
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Gratuluję sukcesu,a ponieważ lato w pełni to tylko patrzeć jak pojawią się pędziki.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Agniesiu, gratuluje tych małych i wielkich sukcesów. Małe to te, gdzie na zdrowej roślinie doczekujemy się nowego korzonka, listka czy pędziku. Duże natomiast, sama wiesz... postawić zdechlaczka na nogi a jak jeszcze listek wypuści to dopiero się dzieje :P :P :P

Ciekawe co wyniknie z masaży, które przeprowadzasz na zwiotczałym listku tego storczunia z basalkiem. Napisałaś u mnie, że chyba bardziej pożółkł ale może to złudzenie, po takim masażu listek zmienia swoje głębokie zmarszczki na mniejsze, drobniejsze ale efekt jest bardziej przyjemny dla oka - jakby zmarcholonej Babie Jadze zaaplikować botox :;230 :;230 :;230, przynajmniej tak jest w moim przypadku u mojej szalonej 'Zośki', co nie znaczy, że przy Twoim, najprawdopodobniej przemarzniętym listku będzie tak samo działało. Daj znać za jakiś czas co w tej sprawie.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę że za uratowanie mu życia odwdzięczy się pięknym kwitnieniem.
Do Gdańska wybieram się dopiero w okolicach 10.08 więc już pewnie nie będzie vandy o której pisałaś , ale nie omieszkam wejść ,sprawdzić stanu posiadanych tam storczyków. :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”