Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Od: 8 sie 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3

Post »

Aż z ciekawości zważę jutro moje grubaski bushel basket ;:173
mustysia
ciastki
100p
100p
Od: 24 sty 2017, o 08:28

Post »

;:7

A gdzie można dostać nasionka tych Cannon Ball i Corsician Flat?
W marketach znalazłam tylko Snake (oczywiście nabyłam) i mix, a na All_o królują Marenki, Birdhouse'y i Kobry (też już oczywiście mam, jak szaleć to szaleć, a co! :) ) ale CB i CF podobają mi się strasznie i chętnie bym gdzieś nabyła :)
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja zakańczam na razie zaopatrywanie się w nasiona tykw. Ale znalazłem jeszcze ciekawą odmianą 'VERRUQUEUSE DE MAURICE' w znanym sklepie internetowym. Tylko, że sęk w tym jak ją później wykorzystać.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
ciastki
100p
100p

Post »

Te bąblowane tykwy są ciekawe, ale też miałabym problem tak "na już" wymyślić co z nimi zrobić. Ciekawe też, czy nie byłyby zbyt upierdliwe przy okorowaniu.
rafikius
100p
100p
Od: 11 mar 2013, o 15:56

Post »

Marconi_exe pisze: 'Cannonball' od ostatniego ważenia 23 listopada schudła o 700g. Czyli średnio w miesiącu traci 350g wody. W takim tempie to suszenie jej zajmie 30 miesięcy.
Dobrze, że utrata wody nie jest funkcją liniową :)
a raczej bliżej jej do typu senneca cliff

.....................

Dział handlowy mamy tutaj http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11 jokaer
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

ciastki, poczekaj co najmniej do marca, a na allegro powinien pewien sprzedawca wystawić ze 20 odmian. Jak nie chce Ci się czekać to trzeba 30 zł w jedną odmianę z przesyłką zainwestować w zagranicznych sklepach internetowych, albo ryzykować i kupić na ebayu czy amazonie za dużo niższą kwotę:)
ciastki
100p
100p

Post »

Patasko, dzięki za cynk, będę sprawdzać aukcje.
Tyle, że jak faktycznie będzie 20 odmian to pewnie na zakupie tylko tych dwóch nie poprzestanę ;:oj
Gdzie będę sadzić pomartwię się później :;230
elas
50p
50p
Od: 6 sty 2015, o 13:00

Post »

Ja mam nasionka Cannon jak i tych spłaszczony u kul, a w tym roku poluje na te pospolite czy butelkowe oraz Martin h. Nie powiodło mi się w zeszłym sezonie a nimi. Moje kobry nadal ciężkie kilka lekko się odbarwiło została do suszenia jeszcze jedna Cannon ball, ale jakoś jej się nie śpieszy.
rafikius
100p
100p
Od: 11 mar 2013, o 15:56

Post »

elas pisze:Ja mam nasionka Cannon jak i tych spłaszczony u kul, ...
Czy masz na myśli bushel basket?

Obrazek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

...albo Corsican Flat?

Obrazek[/quote]
elas
50p
50p
Od: 6 sty 2015, o 13:00

Post »

Crosicant fiat mam nasionka
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dziś tzn. już wczoraj wrzuciłem do growboxa kilkanaście nasion marenki z 2015r. Nasiona leżą na wacikach przykryte wacikami. Temperatura 36st. C ale tylko na pierwsza noc. Taka próba kiełkowania. No i w sobotę wrzucam jeszcze pozostałe odmiany m.in. nasiona z tykwy 17 kg i 22kg.

Później wszystko trafia do kosza ;:209
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

;:138 ;:138 ;:138 Tykwa wykiełkowała w dwa dni w growboxie o temperaturze około 30st. C.

Teraz już wiem, że tylko w ten sposób będę wysiewał wszystkie tykwy. Siejąc do ziemi trzeba czekać czasem 2 tygodnie zanim tykwa wykiełkuje, a niektóre osoby tu na forum pisały, że wyrastały nieraz po miesiącu. Odmiana Marenka, nasiona z 2015r. Szkoda że nie dane mi było tego sprawdzić rok temu, miałem wtedy masę nasion tykw gigantów od Błażeja, które wysiałem w tunelu i 90 % nasion zgniła w ziemi bo noce w tunelu były zimne, często kilka stopni na plusie ;:223
Obrazek
Marek
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja preferuje robienie sadzonek w małych doniczkach i potem przesadzanie w miejsce docelowe. Zdrowe nasiona powinny w większości w 1-2 tygodnie wyjść, jak trwa to dłużej to prawdopodobnie ziemia nie trzyma wilgoci albo za rzadko podlewana jest. Z podkiełkowaniem to kolejny etap, kolejne obciążenie dla rośliny, bo dwa razy trzeba tak na prawdę przesadzać. Takie kiełki i tak musiał byś najpierw w doniczkach przetrzymać bo jak z 30 stopni do zimnej ziemi w ogrodzie (zakładam, że koło kwietnia planujesz siać docelowo) wrzucisz to raczej za dobrze im nie zrobi. No ale każdy ma swoje metody :).
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:wit Zapewne zrobię tak jak z papryką w growboxie. Najpierw podkiełkowanie na ręczniku papierowym później wsadzam do doniczek z mieszanką odpowiedniej ziemi. Doniczki z ziemią przed wysadzeniem wsadzam do growboxa żeby ziemia się nagrzałam przynajmniej przez dobę. Po wsadzeniu podkiełkowanych nasion roślinki pewnie tam pobędą kilka dni aż wypuszczą liścienie, a później do foliaka. Licząc nasiona z dwóch tykw wychodzi średnio nie przesadzając 500szt. na tykwę. Licząc wychodzi, że mam ze wszystkich odmian około 2000 nasion wysuszonych + jeszcze z kilku wyjmę pestki. Mam więc na czym eksperymentować :D
Marek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”