Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
Aż z ciekawości zważę jutro moje grubaski bushel basket 

mustysia

A gdzie można dostać nasionka tych Cannon Ball i Corsician Flat?
W marketach znalazłam tylko Snake (oczywiście nabyłam) i mix, a na All_o królują Marenki, Birdhouse'y i Kobry (też już oczywiście mam, jak szaleć to szaleć, a co!

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja zakańczam na razie zaopatrywanie się w nasiona tykw. Ale znalazłem jeszcze ciekawą odmianą 'VERRUQUEUSE DE MAURICE' w znanym sklepie internetowym. Tylko, że sęk w tym jak ją później wykorzystać.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Te bąblowane tykwy są ciekawe, ale też miałabym problem tak "na już" wymyślić co z nimi zrobić. Ciekawe też, czy nie byłyby zbyt upierdliwe przy okorowaniu.
-
- 100p
- Od: 11 mar 2013, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze, że utrata wody nie jest funkcją liniowąMarconi_exe pisze: 'Cannonball' od ostatniego ważenia 23 listopada schudła o 700g. Czyli średnio w miesiącu traci 350g wody. W takim tempie to suszenie jej zajmie 30 miesięcy.

a raczej bliżej jej do typu senneca cliff
.....................
Dział handlowy mamy tutaj http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=11 jokaer
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
ciastki, poczekaj co najmniej do marca, a na allegro powinien pewien sprzedawca wystawić ze 20 odmian. Jak nie chce Ci się czekać to trzeba 30 zł w jedną odmianę z przesyłką zainwestować w zagranicznych sklepach internetowych, albo ryzykować i kupić na ebayu czy amazonie za dużo niższą kwotę:)
Patasko, dzięki za cynk, będę sprawdzać aukcje.
Tyle, że jak faktycznie będzie 20 odmian to pewnie na zakupie tylko tych dwóch nie poprzestanę
Gdzie będę sadzić pomartwię się później
Tyle, że jak faktycznie będzie 20 odmian to pewnie na zakupie tylko tych dwóch nie poprzestanę

Gdzie będę sadzić pomartwię się później

Ja mam nasionka Cannon jak i tych spłaszczony u kul, a w tym roku poluje na te pospolite czy butelkowe oraz Martin h. Nie powiodło mi się w zeszłym sezonie a nimi. Moje kobry nadal ciężkie kilka lekko się odbarwiło została do suszenia jeszcze jedna Cannon ball, ale jakoś jej się nie śpieszy.
-
- 100p
- Od: 11 mar 2013, o 15:56
Czy masz na myśli bushel basket?elas pisze:Ja mam nasionka Cannon jak i tych spłaszczony u kul, ...

- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
...albo Corsican Flat?
[/quote]

Crosicant fiat mam nasionka
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Dziś tzn. już wczoraj wrzuciłem do growboxa kilkanaście nasion marenki z 2015r. Nasiona leżą na wacikach przykryte wacikami. Temperatura 36st. C ale tylko na pierwsza noc. Taka próba kiełkowania. No i w sobotę wrzucam jeszcze pozostałe odmiany m.in. nasiona z tykwy 17 kg i 22kg.
Później wszystko trafia do kosza
Później wszystko trafia do kosza

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:

Teraz już wiem, że tylko w ten sposób będę wysiewał wszystkie tykwy. Siejąc do ziemi trzeba czekać czasem 2 tygodnie zanim tykwa wykiełkuje, a niektóre osoby tu na forum pisały, że wyrastały nieraz po miesiącu. Odmiana Marenka, nasiona z 2015r. Szkoda że nie dane mi było tego sprawdzić rok temu, miałem wtedy masę nasion tykw gigantów od Błażeja, które wysiałem w tunelu i 90 % nasion zgniła w ziemi bo noce w tunelu były zimne, często kilka stopni na plusie

Marek
Marek
Ja preferuje robienie sadzonek w małych doniczkach i potem przesadzanie w miejsce docelowe. Zdrowe nasiona powinny w większości w 1-2 tygodnie wyjść, jak trwa to dłużej to prawdopodobnie ziemia nie trzyma wilgoci albo za rzadko podlewana jest. Z podkiełkowaniem to kolejny etap, kolejne obciążenie dla rośliny, bo dwa razy trzeba tak na prawdę przesadzać. Takie kiełki i tak musiał byś najpierw w doniczkach przetrzymać bo jak z 30 stopni do zimnej ziemi w ogrodzie (zakładam, że koło kwietnia planujesz siać docelowo) wrzucisz to raczej za dobrze im nie zrobi. No ale każdy ma swoje metody
.

- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:

Marek
Marek